Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fred skrivet 15 nov-06 kl 15:25

Titel: Saftig Kalkon?
Skrivet av: Fred skrivet 15 nov-06 kl 15:25
Sköt igår en fin vildkalkon.

Är inte så där jätteförtjust i kalkon då jag sällan får den saftig vid tillagningen.
Finns det några bra knep för tillagningen samlade härinne månne?

/Fred
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 16 nov-06 kl 18:33
Hej...
Jag skulle tro att en stor bit aluminiumfolie runt fågeln vore bra,
Att tillaga den på samma sätt som julskinka i låg temperatur ganska länge, kanske med några saftiga frukter i magen som avger lite vätska och ger smak.
Sen om fågeln är mager så kanske man kan göra som förr i tiden och späcka den i dom stora bröstmusklerna..
Sen kan man ta av folien sista tiden och ösa för att få en trevligare yta...
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: leifhh skrivet 16 nov-06 kl 21:55
Jag skulle lägga fläsk ovanpå alternativt göra färs på den.... Kommer man inte på något bättre är färs alltid ett rätt säkert kort  ;)
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Fred skrivet 18 nov-06 kl 19:35
Jag skulle lägga fläsk ovanpå alternativt göra färs på den.... Kommer man inte på något bättre är färs alltid ett rätt säkert kort  ;)
Instämmer....det får bli färs.
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Gryning skrivet 22 nov-06 kl 08:40
Ska man steka kalkon hel så blir den lätt torr, riktigt. En god och fet stuffing kan vara till hjälp, jag brukar använda ett recept av Anna Bergenström, med hackad lök, couscous, mjukt smör,  katrinplommon, soltorkade tomater och en massa hackade valnötter. Salt och peppar också förstås. Ös hela härligheten med det goda som sipprar ut och/eller mer smör.

Man kan också stycka upp kalkonen och göra ett par snitt i bröstbitarna och lägga in hackat bacon (eller fläsk) och basilika eller något annat mumsigt. Om det är en stor kalkon (8 kg väger våra) och man styckar upp låren och vingarna så kan man ugnssteka dem på 175°. Det tar mycket kortare tid i ugnen och blir saftigt och fint.

Eller stycka upp den i mindre bitar och lägg i en ugnsform med skivade citroner, klyftad lök och och paprika, en hel massa vitlöksklyftor , oliver, vitt vin, olivolja och timjan. Låt stå i ugnen tills alt är klart, 45 minuter kanske? Också ett Anna B-recept.

Jag har också ett recept på rimmad kyckling som borde funka på kalkon också, man lägger fågeln i saltlake nåt dygn (hör av dig igen om du är seriöst intresserad, så kollar jag i receptet) och kokar den sedan. Egentligen är det sommarmat, vi hade det (kyckling) på min bonussons student med olika sallader till.

Lycka till!
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Gryning skrivet 22 nov-06 kl 08:42
Instämmer....det får bli färs.
Vi malde också ner ett par kalkoner som inte gick åt förra vinterna när folk var rädda för Fågelinfluensan. Det enda kruxet är att man får vara mycket mer noga med hygienen när man hanterar färs på fågel än fyrfotingar.
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Skogsrået skrivet 25 nov-06 kl 20:03
Använd ALLTID köttermometer. Sätt spetsen på termometernålen mitt i bröstbiten på djuret (ej vid ben) sen kan du i princip låta köttet gå på 100 grader i ugnen. Det är tempen på köttet som bestämmer när det är färdigt. Tror du kan rätta dig efter tempen för gås = 64-68 grader . Vet inte vad det blir i Farenheit det får du räkna ut själv.....



Jag gör min julskinka så här. Fast jag tar ut den vid 63 grader då tempen stiger ca 5 grader efteråt. Blir perfekt!! Saftigaste skinkan i världen..
Titel: Re:Saftig Kalkon?
Skrivet av: Skogsrået skrivet 25 nov-06 kl 20:04
Glömde!!
Jag använder stekpåse.