Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Vattenloppan skrivet 16 maj-12 kl 16:52
-
Buljong av grönsaker kan jag göra.... Men... Går det att göra det så som det är i affären - alltså väldigt komprimerat? Kanske inte som tärningar(?) men ändå mycket mindre utrymmeskrävande... För infrysning, kanske?
Lite av en long shot... Men det finns ju så många klipska människor här... :)
-
Reducera och frys in i istärningsformar?
-
Du kan fortsätta att reducera/koka ner den silade buljongen, till en sirapsliknande konsisten, men det tar tid och påverkar smaken. Bränns lätt vid mot slutet.
Jag tror att fabriken reducerar genom att sänka trycket, istället för att koka vid 100 grader. Det gör att de kan ta bort allt vatten och göra tärningar. Inte lätt att fixa hemma.
-
Reducera och frys in i istärningsformar?
Är det så enkelt? Eller är det som Färnevik skriver?
Har du testat?
-
Läst ingrediensförteckningen på fiskbuljongtärningarna och först står salt, sedan jästextrakt och sedan smakförstärkare (massa bråte) etc etc och innehåller endast 5,9 % fiskpulver... dom kanske bara pressat ihop en massa mer eller mindre torra substanser?
Har man plats i frysen så går det bra att frysa den buljong man kokar i mjölkförpackningar- dom är bra att packa ihop (när de väl är frysta) och är lättstaplade och kommer man inte ihåg att ta upp ur frysen så är det bara att spola förpackningen med hett vatten så går kartongen bra att riva bort.
-
All buljong går att reducera ner, men bränns lätt som sagts innan. Att tänka på är att smaker förändras över tid vid uppvärmning, så det är inte alls säkert att din goda buljong smakar samma efter att den reducerats ner.
-
Jag gissar att du är ute efter nåt som smakar "mycket" och är van vid buljongtärning. Om du gör örtsalt, -gröna saker i mixer tillsammans med salt- kan du använda det isf buljong. Körvel, libsticka, basilika, kvanne, selleri, chilli, citronmeliss, vitlök, ramslök... havssalt/sk mineralsalt (mer kalium) eller vanligt. Torka en blåsig solig dag ute eller med fläkt inne(ingen/låg temp annars smakar det hö) eller i varmluftsugn på mycket låg temp. Mixa efter torkning om du vill ha det helt jämnt.
Du behöver dessutom lite fett vid tillagning av maten, då fett är smakbärare, men det fixar du med en kladd smör eller skvätt olja.
-
om den reducerade grönsaksbuljongen sinat, eller om snabbmat önskas: libbsticka, färsk eller torkar ersätter vilken knorrtärning som helst! Jag torkar massor - nu är den som bäst
-
om den reducerade grönsaksbuljongen sinat, eller om snabbmat önskas: libbsticka, färsk eller torkar ersätter vilken knorrtärning som helst! Jag torkar massor - nu är den som bäst
Tackar :)