Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Skogshäxan skrivet 15 nov-06 kl 10:23
-
:)
Hej, vill bara berätta att vår tupp blev slaktad efter råd från Er här på alternativ.
Han nackades, togs ur och fick hänga 2 dagar sedan flådde vi honom vilket gick mycket lätt, ca 15 minuter.
Sedan stekte jag honom lätt och la honom i en gryta och kokade honom i vin och buljong med grönsaker.
Dagen efter blev det "Mårten Tupp" med våra vänner.
Riktigt gott och egenuppfödd tupp. Vi trodde länge att det var en höna, ändå till han började gala, då blev det middag!
Ha det bra alla!
-
:)
Hej, vill bara berätta att vår tupp blev slaktad efter råd från Er här på alternativ.
Han nackades, togs ur och fick hänga 2 dagar sedan flådde vi honom vilket gick mycket lätt, ca 15 minuter.
Sedan stekte jag honom lätt och la honom i en gryta och kokade honom i vin och buljong med grönsaker.
Dagen efter blev det "Mårten Tupp" med våra vänner.
Riktigt gott och egenuppfödd tupp. Vi trodde länge att det var en höna, ändå till han började gala, då blev det middag!
Ha det bra alla!
Mmmmm, mums vad gott det låter......
-
Jag har också nackat vår tupp, Sotis, efter era råd här. Han började också gala och jag har inte tillstånd för tupp så det var dags för grytan. Jag flådde meddetsamma och la honom i en plastpåse i kylen ett par dagar. sedan kokade jag tuppen i flera timmar och hade i grönsaker och åt som kycklingsoppa.
När det blev dags att äta kom min son på 8 år och lyfte på locket "Vad ska vi äta?" frågade han. Han svarade själv med att ropa till Lillebror: "Det blir Sotis soppa till middag!!!". Lillebror, 6 år kom springande och kikade ner i grytan och gav upp ett argt skrik: "Nej, jag tycker inte om grönsaker!" Han sorterade sedan ut grönsakerna och åt kycklingen ihop med "Saften". ;D
-
Jag har också nackat vår tupp, Sotis, efter era råd här. Han började också gala och jag har inte tillstånd för tupp så det var dags för grytan. Jag flådde meddetsamma och la honom i en plastpåse i kylen ett par dagar. sedan kokade jag tuppen i flera timmar och hade i grönsaker och åt som kycklingsoppa.
När det blev dags att äta kom min son på 8 år och lyfte på locket "Vad ska vi äta?" frågade han. Han svarade själv med att ropa till Lillebror: "Det blir Sotis soppa till middag!!!". Lillebror, 6 år kom springande och kikade ner i grytan och gav upp ett argt skrik: "Nej, jag tycker inte om grönsaker!" Han sorterade sedan ut grönsakerna och åt kycklingen ihop med "Saften". ;D
Ja ungar kan vara roliga :). Min femåriga dotter kom insläpande med en av mina Rhode Island Reds i famnen för ett par veckor sedan och sa
"-Pappa, jag är hungrig, kan du inte göra chicken nuggets?".
-
Måste på tal om ungar berätta om min son som då var tre - fyra år. Jag skulle slakta ut ankorna och hade inte plats i stallet där jag brukar slakta och flå. Så jag tog till träden utanför och hängde de slaktade ankorna i fötterna och flådde dem. När sonen kom till dagis berättade han att mamma hänger upp ankorna i träden och klär av dem!
Ungar kan ibland uttrycka sig så att det blir ett gott skratt!
På tal om tuppar så kan jag inte slakta och göra middag direkt, inte på grund av barnen utan maken. Men om jag lägger de slaktade tupparna i frysen nån vecka så är det ok.
-
Slakttider även hemma hos mig i dagarna. 17 tuppar kläkta i början av Juni, 24 äldre kokhöns och femton kaniner skall slaktas, möras alternativt malas imorgon. Har dessutom två vitsvanshjortar och ett par vildkalkoner hängades på mörning i ladan. Till nästa helg blir det korvstoppning och rökning så det står härliga till ;).
Känns bra att kunna fylla frysen och rökboden med eget kött inför vintern.
Lev väl alla alternativare. Och ta vara på vad livet erbjuder.
mvh/Fred
-
Hej. det verkar som om våra barn tar detta med att djur blir mat mera naturligt än många vuxna. Jag tror jag har berättat historien om våran TuppErik här någonstans och den liknar din med sotis tuppen.
He he chicken nuggets kom med tjuren vi vill ha hamburgare
-
Tidningen Åter har ju kommit med sitt 4/06-nummer, och jag läser Håkan Hallanders tredje välskrivna och raka artikel om höns som bl a tog upp slakt. Äntligen fick jag mod att slakta en av mina tuppkycklingar från sommarens kull. Min första slakt! Detta skedde idag enligt rätta metoden: dänga huvet i huggkubben för att få tuppen medvetslös, och sedan hugga huvet av han med yxa. Okay, jag var byxis innan, men i stridens hetta var jag förvånad över hur klartänkt jag var och hur "rätt" jag ville göra det för att döden skulle vara så snabb och skonsam som möjligt. Jag tyckte det inte ens var obehagligt att hålla den blödande kroppen över komposten i c:a en minut efteråt tills alla reflexer dött bort. Efteråt kände jag till och med en viss upprymdhet. Kanske gamla urtida jägar-gener som kallar...
I samma nummer av Åter läser jag annonser och ser åtminstone ett par stycken som har ulliga hedemora-tuppar till salu. Jag har fått lära mig att uliighet hos denna ras inte ska gynnas och att man tar bort dom individer som är ulliga i fjäderdräkten.
Det var också en sådan ullig tupp jag slaktade idag (som jag sedan begravde - jag äter inte kött).
Så, min undran är hur man ska förhålla sig till ulligheten, som ibland uppträder, hos denna ras.