Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Gullregn skrivet 09 maj-12 kl 07:42
-
Vi har väl alla nån sorts form av odling?
Om inte i en balkonglåda så kanske nån kvm på tomten eller om vi är lyckligt lottade ett växthus eller mindre lantbruk med jakt o fiskerättigheter.
Men oavsett hur vi har det, vad har ni i skafferiet för att klara av antingen att vara insnöade eller att jobben tryter och snål ekonomi.
Kort sagt oavsett motivet vad har ni i skafferiet som kan hålla er borta från att handla under en längre tid?
Tips och ideer :)
-
Jag är en person som inte finner något nöje i att gå i butiker. Undviker det i det längsta faktiskt, försöker i stället att hitta på något med det som finns. Och här kommer vad jag anser alltid bör finnas:
Potatis, morötter, lök, konserverade tomater och olika kryddor. Dessutom knäckebröd och gryn av något slag.
Hållbara saker, som inte behöver kylskåp.
Har man detta hemma kan man göra många olika rätter och dryga ut ev. rester. Har man dessutum, som jag, egenproducerade ägg, har man väl ganska väl täckt sitt näringsbehov.
-
Jag har själv mjölkpulver och pulvermos som jag skrivit
upp sista datum att använda i min almanacka
så jag använder det innan det gått ut och då köper nytt.
Sen såklart allt i pasta och ris.
Tuber med C-vitamin brus som piggar upp och som i mitt fall att jag har svårt att
dricka vatten och löser upp en tablett i väldigt mycket vatten.
-
Jag har samma som Sonja. Förutom de hemproducerade äggen. Väntar på hönsen! :)
Sen har jag torkade gula ärter, kikärter, bönor och linser också. Håller ju i evighet. Vänta, det är nåt mer... Jo! Grötris. Det är ju himla gott med risgrynsgröt. Och om man köper mycket mjölk på samma gång, så går den utmärkt att frysa. Smör och ost går också att frysa - om man nu har frys, vill säga.
-
Jag är en person som inte finner något nöje i att gå i butiker. Undviker det i det längsta faktiskt, försöker i stället att hitta på något med det som finns. Och här kommer vad jag anser alltid bör finnas:
Potatis, morötter, lök, konserverade tomater och olika kryddor. Dessutom knäckebröd och gryn av något slag.
Hållbara saker, som inte behöver kylskåp.
Har man detta hemma kan man göra många olika rätter och dryga ut ev. rester. Har man dessutum, som jag, egenproducerade ägg, har man väl ganska väl täckt sitt näringsbehov.
Jag tror att många idag har tappat bort det här med att ha mat hemma.
Alla bor i stan och får sina veckoblad om vad som är billligt denna vecka.
När jag själv bodde i stan och hade ett fast jobb så hade jag aldrig mat hemma för mera än 2-3 dagar.
Nu har jag ju bott som månskensbonde i et par års tid och lärt mej att inte åka till affären så ofta och dessutom haft förmånen att kunna ha så gott som allt i egenproducerat.
Nu är jag inne i ytterligare en fas i livet där jag inte har egeproducerat mera än enstaka ägg och inget fast jobb och långt till affär
Ägg är ågot så väsentligt i mitt liv och att lära sej göra bra basmat till liten peng.
Att ha framförhållning utan at för den delen känna sej fattig.
-
Jag har tre stora lådor/boxar i skafferiet: en med torkade bönor/linser/ärter, en med gryn, nötter och frön, och en med matvete/couscous/bulgur/hirs. Pasta och ris utöver det. Konserverade tomater och några burkar kokosmjölk. Sedan bakskåpet med mjöl och sådant förstås. Med lite rotfrukter eller grönt från trädgården går det alltid att göra måltider av det som finns hemma (har också egna ägg)!
-
Kokosmjölk! Där sa du det!
Det handlar jag nästa gång.
Och olivolja.
-
Kokosmjölk! Där sa du det!
Det handlar jag nästa gång.
Och olivolja.
Kokosmjölken räddade mej häromdagen.
Jag hade soppa på påse och behövde mjölk.
Ville inte öppna torrmjölken för bara en liten skvätt mjölk.
Kom på at jag hade köpt ett antal burkar kokosmjölk vid nån rea. Kokosmjölken gick bra i kantarellsoppa! :)
-
Och vi proteinälskare kan ju hålla oss med kaniner....
Smakar utsökt till en flaska rött.
Så mitt tips är köp hem o lagra vin.
Kaninerna förökar sig och ger ett bra köttutbyte.
-
Har framförallt MYCKET i skafferiet. Har dessutom ett enormt skafferi (gammaldags kallskafferi), då tanten som bodde i huset under 50 års tid var kokerska. Ca 8 kvadratmeter och hyllor från golv till tak. Vi har 1,5 mil till affären.
Ni orkar inte höra/läsa allt som finns i skafferiet men i alla fall rejäla lager av allt sånt som håller sig länge.
Ihop med två frysboxar och en jordkällare så innebär det att vi lätt skulle klara oss ett par månader om vi blev insnöade ;D 8). Det vi skulle sakna först var diverse mjölkprodukter och färsk frukt vissa årstider.
-
Jag kom att tänka på olika former av inläggningar. I år tänkte jag satsa på att mjölksyrejäsa grönsaker och testa olika blandningar. Det är ju fantastiskt att det är en konserveringsform som till och med förädlar det man stoppar i, så att det blir nyttigare än innan :D
-
/.../
Så mitt tips är köp hem o lagra vin.
/.../
Jamen knäppis! ::) ;)
Inte för att man överlever så länge, men du menar kanske att man har roligt under tiden?
-
http://elins-tradgard.blogspot.se/2008/05/grnare-liv-p-ett-r-vecka-14-ha-det.html (http://elins-tradgard.blogspot.se/2008/05/grnare-liv-p-ett-r-vecka-14-ha-det.html)
-
Och vi proteinälskare kan ju hålla oss med kaniner....
Smakar utsökt till en flaska rött.
Så mitt tips är köp hem o lagra vin.
Kaninerna förökar sig och ger ett bra köttutbyte.
Den ekonomi jag har sträcker sej tyvärr inte till att köpa hem o lagra vin ,,skrattar.
Hade jag haft impregnerat virke och nät att bygga kaninburar av så hade jag gärna haft kaniner i och nån utomhusbur.
-
Palsternackor har varit en bra bas när jag lagat mat.
Grillad eller uppstekt i tärningar och sen lite omellete på det.
Det tråkiga är att när jag letar palsternackor i afförerna så är dom ofta mjuka o fula.
Man kanske ska sätta lite palsternackor?
-
Den ekonomi jag har sträcker sej tyvärr inte till att köpa hem o lagra vin ,,skrattar.
Samma här... Men kan vi inte göra vinet själva då?
Men just det, jag dricker ju knappt vin. Glömde det.
Men jag kanske kan komma igång! ;D
Man kanske ska sätta lite palsternackor?
Ja, gör det! Mina nybörjarpalsternackor blev ganska okej förra året, så i år har jag satt urmånga!
-
Potatis...och så skjuter man en älg då och då! o:)
Och sen så ska man inte bry sig så mycket om det där "bäst före" som står på allt....lukta och smaka istället!
-
Potatis...och så skjuter man en älg då och då! o:)
Och sen så ska man inte bry sig så mycket om det där "bäst före" som står på allt....lukta och smaka istället!
Se rubriken,,vad har du i skafferiet.
har du älgen där inne? stort skafferi? lika stort som huset och hjärtat? förlåt,,kunde inte låta bli :) :) :-*
-
Bönor och linser är bra. Kikärt och gula. En del går fint att groddar eller göra biffar av. Blir fina grytor.
Ris och pasta är bra som grund. Ett par paket pulvermos och soppor är bra om man blir sjuk.
Några köttkonserver om man vill frossa. Och krossade tomater på burk, liksom tomatpure. Buljongtärningar.
En säck dinkel och en säck vete som jag kan mala, grodda eller koka.
Torrjäst, mjölkpulver och brödkryddor och ett par liter fin rapsolja. Torkat ägg.
Ett par goda ostar och ett par kryddstarka korvar som pålägg.
Kaffe och ett par matlagningsgrädde med lång hållbarhet.
Beroende på årstid finns det ätbart i jordkällaren eller i landen. Eller i frysen.
Experimenterar med att torka potatis, lök, purjo och morötter mm. Även köttfärs.
-
Det viktigaste är krossade tomater och kokosmjölk. Då kan man laga supergod soppa på en spik!
Givetvis basvaror såsom salt och kryddor, mjöl och gryn/baljväxter, olja, vinäger, baktillbehör.
Har även jag ett kallskafferi så köper alltid storsäckar med lök och potatis, och kartonger med kokosmjölk och tomatkross.
Det här året hoppas jag på att burka in egna tomater! Förra året åt jag upp alla på direkten ^^.
-
I jordkällaren har vi just nu kvar morötter, potatis och en stackars kålrot. Sen har vi i matkällaren sylt, saft, inlagda rödbetor, marmelad, inlagd gurka, rökt skinkstek, rökt fårhjärta, rökt fårbog. I frysen har vi en jäkla massa kött, bär, broccoli, ärtor, kryddor mm. Sen har vi hårdbröd, tunnröd, honung, olika gryn, örtsalt, te och mjöl i skafferiet.
I stallet har vi två kor som vi får mjölk ifrån, höns och ankor som vi får ägg av, några ungtuppar som vi kan slakta om vi vill samt lite lamm, grisar och ällingar som också kan bli kött. Sen har vi sallad, kryddor, sandsenap och spenat i köksfönstret som vi tar mycket från.
Blir mest papper, socker, mjöl, lite salt och lite plockgodis(nåt dåligt får man äta!) som vi köper på affären. Resten ordnar vi med själva.
-
Nu lät det ju som "Vilse" inte hade möjlighet att odla så mycket av någon anledninng. Då blir det svårt att spara och konservera... Om du kan ha en kruka med lite olika kryddor som du tycker om så kan ju kosten varieras smakmässigt. Likaså om du kan plocka bär i skog och mark senare på säsongen - mycket går att torka och blir gott då med. Och svamp såklart. Spontant känner jag annars att jag måste ha hemma så jag kan baka bröd. Och bröd utan recept kan bli gott. Hade nävgröt över som blev gôrgôtt bröd :P Fantasi och experimentlusta kommer man långt med :)
-
Affären? Är det det där jobbiga stället man måste igenom nästan varje månad? :(
Allt som kan lagras köps då hem. Blir mest torrvaror. Men tänk även på smaken, för det är lätt att bli lite nere när man är fattig. Och tappa aptiten.
-
SVAMP! Har precis lyckats äta upp 2010 års skörd, har nu börjat på 2011... Jag fryser in men torka går ju bra också :)
Jag föredrar faktiskt trattisar... man kan göra grymma svampbiffar med dem, tillsätt hirs och lite annat - blir bra konsistens. Finns många goda rätter...
Nu är det säsong att plocka nässlor, gjorde så idag... en härlig nässelsoppa blev det och det överblivna kommer jag torka till vintern :)
Passa på att köpa rotfrukter när det är säsong och billigt (om man inte odlar själv)... Av rödbetor tex kan man göra storsats fina biffar och frysa in. Förutsätter såklart att man har en stor frys..
Bunkra upp inför sämre tider :)
-
Alla basvaror t.ex pasta, ris, potatis, linser (uäk), bönor (uäk).Konserver med tomater, mjölksyrade grönsaker.
Sen så har vi 2 frysboxar med diverse kött och en vanlig frys med köttfärs och bär.
2000 liter mjölk hela tiden (i mjölktanken)
Ägg.
-
Jag har havregryn då behöver man inte gå hungrig.
Sen har jag urlakad och torkad islandslav, som man kan fantisera ihop något kul med
Tex lägg i blöt tills dom mjuknar stek sen i mycket salt det gillar jag.
Soppa kan man göra av islandslav.
Sen har jag i skafferiet inkokta/konserverade nässelblad som också blir till soppa, mums.
Och säckar med potatis.
Jag kan överleva länge iallafall och det är min trygghet.
Sen fiskar jag så jag får lite protein med.
Mjölk måste jag köpa.
-
Ägg är något som jag funnit såå viktigt!
Har ett par rejält fattiga månader och ägg kan ju varieras i det oändliga.
Små bitar av palsternacka, lök, morot o potatis, fräsa mjukt i pannan och sen slå några ägg över.
så gott!
ris med kokt hackat ägg och lite örter och kanske lite buljong.
pasta och stekt ägg i strimlor med lite kryddor.
potatismos med stekt elelr kokt ägg.
soppor med nerhackat ägg.
smörgås med ägg.
mellanmål på jobbet: ägg som det är,,kokt,,och en lite påse salt snodd på McD