Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: manna skrivet 08 nov-06 kl 20:56
-
Är det mjölkproteinet eller -sockret som förändras när komjölk blir ex filmjölk? Blir inte klok på vad det är jag inte tål. Har druckit (en mindre mängd) getmjölk, vilket magen inte alls protesterade mot. Ibland tycks yoghurt funka, ibland filmjölk, ibland ingetdera.
Nu är jag vansinnigt sugen på komjölk. Laktosfri komjölk finns ju, men mjölkproteinfri? ??? Måste få dricka mjölk! KOMJÖLK! GE MAJ!!! JA VELL HA!!!
Sojamjölk och havredyngan smakar ju blahablaha... :(
-
Öhum.....sockret väl? Mjölksyrebakterier äter laktos och bildar mjölksyra, som får filen att tjockna.
Nästa gång du hälsar på så får du prova med ett stort glas ;) Eller så får du börja mjölka Lilith i vår.
-
Om du tål vanlig hård ost (lagrad ost) är det nog laktosen (alltså mjölksockret) du reagerar på. Proteinerna bibehålls nog när man behandlar mjölken. Laktosen ändrar. Sura mjölkprodukter (yoghurt, fil osv) brukar man tåla bättre, och vissa tål bättre kokt mjölk (i gröt t.ex) men det gäller att pröva sig fram. Och så finns det ju laktosfria alternativ.
Själv har jag problem med laktosen och till vardags dricker jag aldrig mjölk, och äter inte heller yoghurt eller dylikt. Detta innebär att jag kan fuska emellanåt, det vill säga äta gröt kokt på mjölk, dricka ett glas nu och då osv. Och så behöver jag inte läsa innehållsförteckningen på mat så noggrannt, utan klarar av att äta mjölkchoklad. (Det får jag annars ont i magen av när jag har "sämre perioder" av för mycket fuskande) Och är jag bortbjuden någonstans så kan jag äta vad som bjuds!
-
Gruff, nu är det verkligen STORA glas som gäller! Håller på att gå åt alldeles av mjölklängtan. Efter de båda svaren här i tråden kommer jag att försöka mig på laktosfri komjölk. Det måste gå!
-
Det kan också vara en lite sällsyntare intolerans. Det finns folk som inte alls tål homogeniserad mjölk, dvs fettkulorna blir så små att kroppen inte känner igen dem som mjölkfett och reagerar med få spader. Har man den intoleransen kan man köpa Arlas gammeldags mjölk på paket eller hämta direkt hos nån som har mjölkkor.
En väninna till mig som hade Jerseykor hade flera kunder som inte tålde vanlig mjölk som kom och handlade av henne, Jerseykor är lite som getter, de äter vad som helst och har en väldigt koncentrerad, fetare mjölk, det är värt att prova om du kan få tag på!
-
Det kan också vara en lite sällsyntare intolerans. Det finns folk som inte alls tål homogeniserad mjölk, dvs fettkulorna blir så små att kroppen inte känner igen dem som mjölkfett och reagerar med få spader.
Intressant. Jag har en vän som klarar lågpastöriserad, icke-homogeniserad mjölk. "Vanlig" komjölk får hon extrema magsmärtor av. Trodde faktiskt att hon drev med mig, men nu har jag ju fått besked även från annan källa. Får be min vän om ursäkt... :-[
-
Angående mjölkproblem
Pröva med en unik yoghurt.
Kolla sidan.
http://www.pm-produkter.info/produkter/fitline/allin1000/index.html
-
Laktosfri mjölk smakar inte gott. *upplysa*
-
Gör som varg-älva. Försöker håla mig ifrån mjölk produkter så att jag kan fuska lite när det behövs..( glass.. :P) Tål låglaktos produkter i måttliga mängder, vanlig fil o dyl. inte alls. Däremot min mamma fixar surade mjölk produkter men inte låglaktos.. ???
Min mormor kom på att hon var laktosintolerant när dom gjorde sig av med korna o började köpa mjölk, vad kan man dra för slutsatser av detta då? Att det är olika för alla o man måste prova sig fram sin kvot av mjölkprodukter o vad man prioriterar..
Jag älskar långfil, vilket jag inte tål o inte finns laktosreducerat.. Kunde inte motså i somras o svepte en tallrik.. när huvudet är dumt osv.. bodde på toaletten ett dygn och vred mig av smärtor kallsvettig.. :'(
lAKTOSFRI MJÖLK ÄR BÄTRE ÄN INGEN MJÖLK ;D
-
Varför dricker du inte getmjölken då?
eller har du ingen get, jag blandar ihop er alla, trevliga, roliga människor på denna sajt.
En la'gårdsförman (kvinna) jag känner jobbar på en getgård. När getterna är i sin, dec-jan, blir hon ofta sjuk för finns det ingen getmjölk att dricka. Tänkvärt!
-
Varför dricker du inte getmjölken då?
Jag hade gärna åkt till Gruff och druckit getmjölk i hans fina kök, men det hade varit en påfrestning utan dess like för såväl ekonomi som miljö (många mil i bil blir det...). Ja, för att inte tala om hur påfrestande det hade varit för Gruff att ha mig drällande där... ;)
För tillfället har jag ingen get jag kan mjölka, men kära Lilith kanske kan tänka sig att ställa upp så småningom. Under tiden ska jag ta reda på mer om min komjölksintolerans och prova mig fram så sakteliga. Kall komjölk hägrar fortfarande.
-
Åja, nog får du drälla här hur mkt. du bara vill. Men, liiiite långt att pendla för sin dagliga mjölkfix ja ;)
-
Pröva med en unik yoghurt.
Kolla sidan.
[url]http://www.pm-produkter.info/produkter/fitline/allin1000/index.html[/url]
Kenneth: Jag blir SÅ nyfiken!
Sidan går nämligen inte att öppna...
-
Här i Finland äter korna ensilage på vintern. (alltså hö som är konserverat med mjölksyrejäsning, AIV - syra. De förvaras i stora vita plastbalar (traktor-ägg ;)) eller silon) Jag kan tänka mig att de också gör det i Sverige? Vi har också väldigt stor procent av befolkningen som inte tål laktos. En del av dem som har laktosintoleras tål att dricka vanlig mjölk utomlands. Hur är det med sambandet?
Så, Manna, om du har möjlighet, testa att dricka mjölk från kor som föds upp på vanligt torrt hö. (Fetare mjölk kan också vara lättare att tåla...)
-
Ja men det vet jag inte om det har nån smaband..jag och min släkt är väldigt finska och det gör det samma var vi dricker mjölk.. Men kan ju ligga nånting i det. Mormor visste inte att hon var laktosintolerant förran dom sålde korna och hon började köpa mjölk från äffären istället.
-
Nu har jag druckit fetmjölk från affären ett tag och magen har klarat det bra. Det blir en slurk mjölk på frukostkrämen varje dag.
-
Hmm.. är det min finska påbrå som gör att jag stavar så illa ibland? :(
-
Uppdatering:
Idag drack jag två STORA glas mjölk till frukost. Vilken njutning! Magen har inte protesterat än så jag hoppas att komjölksdrickandet kan fortgå några månader till.
-
Uppdatering:
Idag drack jag två STORA glas mjölk till frukost. Vilken njutning! Magen har inte protesterat än så jag hoppas att komjölksdrickandet kan fortgå några månader till.
manna
Hur har det gått?
P.s. Laktsofri mjölk från Valio är visst det gott :) D.s
-
Syrad mjölk kan anses laktosfri, liksom jäst. Homongiserad mjölk är en styggelse, som jag försöker undvika. Tur att det fortfarande går att köpa mjölk som inte är sönderpiskad. Har man plats och tid är en get faktiskt en god idé, har funderat på det, mjölken är en fröjd att konsumera..
-
Syrad mjölk kan anses laktosfri, liksom jäst. Homongiserad mjölk är en styggelse, som jag försöker undvika. Tur att det fortfarande går att köpa mjölk som inte är sönderpiskad. Har man plats och tid är en get faktiskt en god idé, har funderat på det, mjölken är en fröjd att konsumera..
Som sagt, lite tanken bakom med att skaffa getter, plus att göra nåt bra för våra lantraser, samt gratis slyröjning av tomten, 3 flugor i en smäll mao. :)
Sen att jag aldrig provat getmjölk är en annan sak. Men enligt alla vetenskapliga fakta torde getmjölken vara ett bättre alternativ till laktosintoleranta.
-
Det kan också vara en lite sällsyntare intolerans. Det finns folk som inte alls tål homogeniserad mjölk, dvs fettkulorna blir så små att kroppen inte känner igen dem som mjölkfett och reagerar med få spader. Har man den intoleransen kan man köpa Arlas gammeldags mjölk på paket eller hämta direkt hos nån som har mjölkkor.
En väninna till mig som hade Jerseykor hade flera kunder som inte tålde vanlig mjölk som kom och handlade av henne, Jerseykor är lite som getter, de äter vad som helst och har en väldigt koncentrerad, fetare mjölk, det är värt att prova om du kan få tag på!
Håller med!
Här i Finland säljs den ekologiska mjölken icke-homogeniserad. Och många som inte tål "vanlig" mjölk, kan dricka ekologiska mjölken. Så jag tror inte alls att homogeniseringen är bra.
-
manna
Hur har det gått?
P.s. Laktsofri mjölk från Valio är visst det gott :) D.s
Allt väl här! Jag dricker Åsens lantmjölk. Den är ohomogeniserad. Kan dricka hur mycket som helst utan att få magproblem. Det blir ungefär en liter om dagen. SUPERGOTT!!!
Filmjölk (både "vanlig" och smaksatt) och vispgrädde är det fortfarande lite varningsflagga för. Vet inte varför just de produkterna bråkar med mig. Ost och smör funkar bra.
-
Åsens Gammaldags är ett strå vassare, den bästa mjölk man kan få om man inte har en bra ko eller kontakt med en mjölkbonde.
-
Åsens Gammaldags är ett strå vassare, den bästa mjölk man kan få om man inte har en bra ko eller kontakt med en mjölkbonde.
Fast lantismjölken är bättre för mig eftersom jag gillar smaken av smal mjölk! ;)
-
Allt väl här! Jag dricker Åsens lantmjölk. Den är ohomogeniserad. Kan dricka hur mycket som helst utan att få magproblem. Det blir ungefär en liter om dagen. SUPERGOTT!!!
Filmjölk (både "vanlig" och smaksatt) och vispgrädde är det fortfarande lite varningsflagga för. Vet inte varför just de produkterna bråkar med mig. Ost och smör funkar bra.
Bra jue att det funkar med Åsens, den innehåller mer laktas men trots det tål jag den inte. Istället för vanlig filmjölk kan du prova A-fil,den innehåller knappt nån laktos. Ett halvt glas klarar jag men sen är det KRAMP! :-X
-
Bra jue att det funkar med Åsens, den innehåller mer laktas men trots det tål jag den inte. Istället för vanlig filmjölk kan du prova A-fil,den innehåller knappt nån laktos. Ett halvt glas klarar jag men sen är det KRAMP! :-X
Japp! Gött att kunna dricka mjölk när kroppen skriker efter det. A-fil ska jag absolut prova. Tack för tipset! Smaksättningen kan jag variera med bär eller kanel ex.
-
NEJ NEJ NEj för min del med A-fil o alla andra sorters filar.Det är värre än att föda barn om jag häver i mig en tallrik fil... :'( >:(
-
NEJ NEJ NEj för min del med A-fil o alla andra sorters filar.Det är värre än att föda barn om jag häver i mig en tallrik fil... :'( >:(
Ja, men nu måste jag ju bara prova filen! Kan ju vara bra att ha något att jämföra med när Blobban ska se den här världen... ;)
---
Någon som kan drista sig til en förklaring på varför min mage gör skillnad på mjölkprodukt och mjölkprodukt? Jag har trott att fil är en sorts "mjölk" och att mjölk och grädde är en sort. Alltså borde jag tåla antingen fil eller mjölk/grädde. Nu verkar det ju som att jag väljer vissa produkter ur en fålla och ratar andra. ???
-
Drygt ½ liter (varför fjösa med mindre?) a-fil myser i min mage just nu. Jag väntar med viss spänning på hur experimentet ska gå.
-
:-\ *nervös*
Tänk om bebisen ramlar ut.. :o
-
skulle också säga att alla hormoner som håller i gång hos dig just nu o svänger hit o dit påverkar också mjölktåligheten har jag förstått. :D
-
:-\ *nervös*
Tänk om bebisen ramlar ut.. :o
Blobban figurerade visserligen flitigt i mina drömmar i natt, men lligger trots allt tryggt kvar i magen. A-filsprojektet får anses genomfört med gott resultat. Bra, för nu blir det fil och kruska till frukost! ;D
skulle också säga att alla hormoner som håller i gång hos dig just nu o svänger hit o dit påverkar också mjölktåligheten har jag förstått. :D
Det var några veckor in på graviditeten som jag fick ett enormt begär efter mjölk. Jag hoppas att jag kan fortsätta dricka mjölk och stoppa i mig andra mjölkprodukter även efter förlossningen.
-
Ja, men nu måste jag ju bara prova filen! Kan ju vara bra att ha något att jämföra med när Blobban ska se den här världen... ;)
---
Någon som kan drista sig til en förklaring på varför min mage gör skillnad på mjölkprodukt och mjölkprodukt? Jag har trott att fil är en sorts "mjölk" och att mjölk och grädde är en sort. Alltså borde jag tåla antingen fil eller mjölk/grädde. Nu verkar det ju som att jag väljer vissa produkter ur en fålla och ratar andra. ???
Troligtvis reagerar du på olika mängder laktos. Det finns ju väldigt varierande mängd i olika "mjölk-varor". Mjölk innehåller 4,2mg laktos per 2dl(dricksglas) tror jag det var medans A-filen bara innehåller strax över 2mg. Stor skillnad alltså.
Mest laktos finns det i vassle eftersom laktosen följer med när man separerar vasslen från mjölken. När det gäller ost är det så hög fetthalt som möjligt som gäller, laktosen försvinner vid mognaden av osten, kan inte hela den kemiska händelsen men antingen riktigt fet gräddost eller vanlig ost men med en fetthalt över 37% då e den nästan helt laktosfri.
Hur gick det med A-fils provet manna?
-
man får ofta olika symton beroende på vad i mjölk som man är känslig mot........mjölkprotein blir man jättedålig av, får hudbesvär, så väl som rejäla magbesvär (då bildar man ju histaminer) . om man är laktosintolerant, så blir man gasig, får ont i magen, samt lös avföring.......men man bildar inga histaminer, eftersom man är intolerant, inte allergisk.
-
Mest laktos finns det i vassle eftersom laktosen följer med när man separerar vasslen från mjölken.
Det är därför som mesost är så söt och god. Den tillverkas av vassle.
När det gäller ost är det så hög fetthalt som möjligt som gäller, laktosen försvinner vid mognaden av osten, kan inte hela den kemiska händelsen men antingen riktigt fet gräddost eller vanlig ost men med en fetthalt över 37% då e den nästan helt laktosfri.
Mjölksyrabildande bakterier som lever i osten lever av och på laktos. Under mognadsprocessen förbrukas laktosen av bakterierna, och mjölksyra bildas. Hårdost som lagrats i mer än 3 månader brukar anses vara fri från laktos!
/Ior, som har genomfört ett projektarbete om osttillverkning
-
Det är därför som mesost är så söt och god. Den tillverkas av vassle.Mjölksyrabildande bakterier som lever i osten lever av och på laktos. Under mognadsprocessen förbrukas laktosen av bakterierna, och mjölksyra bildas. Hårdost som lagrats i mer än 3 månader brukar anses vara fri från laktos!
/Ior, som har genomfört ett projektarbete om osttillverkning
Då hade jag ju inte så fel i alla fall ;)
-
Tack för era svar!
Jag tuggar/dricker och sväljer för allt jag är värd! Nu vet jag lite mer om mjölk och intolerans och hårdost. Återstår att ta reda på hur och varför hormoner kan ordna så att kroppen tillåter mjölk i olika former just nu. Så här vill jag ju ha det alltid!
-
Tack för era svar!
Jag tuggar/dricker och sväljer för allt jag är värd! Nu vet jag lite mer om mjölk och intolerans och hårdost. Återstår att ta reda på hur och varför hormoner kan ordna så att kroppen tillåter mjölk i olika former just nu. Så här vill jag ju ha det alltid!
Kan det bero på att kroppen behöver mer kalk nu när du är gravid?
-
ha! det kunde varit jag som skrev den här tråden... jag fick tokbegär efter mjölk under min graviditet(mjölk...och kantareller...haha)
innan kunde jag o jag hade tur dricka ett glas mjölk(köpt) och bara få iite ont i magen. under min grav knölade jag i mig allra MINST 2LITER OM DAGEN :o
sambon funderade på att börja mjölka korna, då jag blev dyr i drift.
ut kom en liten unge med mjölkproteinöverkänslighet=ingen mjölk eller mjölkprodukter alls, inte ens ett bröd penslat med mjölk.
för två veckor sedan blev hon fri ifrån detta, och nu är vi en "vanlig" familj igen. och jo, jag kan dricka ett glas mjölk, men inte mer, då får jag ont i magen.