Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: LillaSophie skrivet 25 apr-12 kl 18:59
-
Ja, det går mycket gelatin i pulverform här hemma hos oss. Men kan man inte göra det själv, mina feta såser blir ju geléaktiga i kylskåp t ex. I och med att vi (läs: jag) bara använder gelatin till sötsaker (sylt, pudding, etc) är jag ute efter gelatin som inte smakar nåt (av gris?). så hur gör man och hur förvarar man bäst och hur länge håller det?
-
I princip är det bara att koka hud och ben i några timmar så blir det gelatin.
Hur man deodoriserar gelantin har jag ingen aning om.
-
Koka lever i en massa timmar funkar också, har jag använt till hemmagjord fiskmat för att få samma verkan. Men det lönar sig inte, det är alldeles för mycket jobb och kostar både tid och energi att koka.
MvH
Christina G
-
ja, ungefär som byracka skriver hade jag föreställt mig det. ska man då koka i mycket eller lite vatten? och ska det sedan reducera? och hur mycket räcker det då till, tar man typ lika delar gelatin och vätska för att få en fast massa? för det man köper är ju koncentrerad ... sen får det ju inte smaka nåt heller, det lär ju smaka djur. :-\
-
Går det att ersätta gelatinet med pektin? Jag tror att pektin är enklare att fixa själv.
-
ja, det går det säkert. till sylt funkar ju pektin lika bra. hur är det med pudding?
hur gör man pektin, av äpplen?
-
ja, det går det säkert. till sylt funkar ju pektin lika bra. hur är det med pudding?
hur gör man pektin, av äpplen?
När jag kokat blåbärssylt har jag använt äppelkart. Men om man har rosenkvitten ska man tydligen kunna lägga dem i socker och dra ur smaken, och sen använda det som blir kvar som pektin. Vinbär är oxå pektinrika, särskilt när de är lite omogna.
Jag använder pektin till sylt och marmeladkonfekt. Puddingar vet jag ingenting om...
-
nja, vi äter lchf, så allt som kan göras utan socker är bra. sen ska det inte smaka nåt annat heller. vet att jag förut gjorde röd vinbärsgelé helt utan syltsocker eller annat, så det är nog rikt på pektin, fast det smakar vinbär också ;)
-
nja, vi äter lchf, så allt som kan göras utan socker är bra. sen ska det inte smaka nåt annat heller. vet att jag förut gjorde röd vinbärsgelé helt utan syltsocker eller annat, så det är nog rikt på pektin, fast det smakar vinbär också ;)
Vad använder du gelatinet till? *nyfiken*
-
ja, sylt och pudding. jag använder ju inte syltsocker eller stärkelse eller mjöl eller nåt sånt, så jag måste ju får sylt och pudding att få stelna. då är det himla smidigt att bara röra ner lite gelatin och ställa kallt och sen är det klart ;D
-
ja, sylt och pudding. jag använder ju inte syltsocker eller stärkelse eller mjöl eller nåt sånt, så jag måste ju får sylt och pudding att få stelna. då är det himla smidigt att bara röra ner lite gelatin och ställa kallt och sen är det klart ;D
Sylt? På vad?
-
hallon, jordgubbar, körsbär. svarta vinbär behöver ju inga tillsatser just och till äppelmos behöver man ju inte heller. men vissa bär och frukter innehåller ju inte så mycket pektin och sen är det ju det där med pudding :-[
sen kan det vara bra att kunna göra gelatin, man vet ju aldrig. och har man ändå slaktat nåt så kan man ju ta tillvara ben och hud på det sättet.
-
hallon, jordgubbar, körsbär. svarta vinbär behöver ju inga tillsatser just och till äppelmos behöver man ju inte heller. men vissa bär och frukter innehåller ju inte så mycket pektin och sen är det ju det där med pudding :-[
sen kan det vara bra att kunna göra gelatin, man vet ju aldrig. och har man ändå slaktat nåt så kan man ju ta tillvara ben och hud på det sättet.
Äter ni bär som lchfare?
Jo, det vore ju bra om man kunde göra gelatin... Ska kolla med farmor imorgon. Hon kan ha koll.
-
Vill du inte använda syltsocker finns det rent pektin att köpa.
Jag har aldrig gjort gelatin själv men jag skulle kunna tänka mig att det bär ungefär som när man reducerar fond, efter man silat ifrån vätskan ställer man tillbaka den på spisen och låter den koka ihop under omrörning tills den blir simmig och börjar brännas vid.
Helt torr kommer den inte att bli utan spray- eller valstorkning så det är bra att frysa in den i småbitar så att den inte möglar
-
En länk: http://runeberg.org/svkokbok/0161.html (http://runeberg.org/svkokbok/0161.html), men om det smakar något, och i så fall hur vet jag inte.
-
Ja röda vinbär och lingon har jag också fått att gelea sig när jag kokat sylt nån gång.
Alger är ju bra förtjockningsmedel, tex agar-agar. Det kanske är acceptabelt för LCHF-are också?
MvH
Christina G
-
På Island användes islandslaven istället för potatisstärkelse vid tillredning av en
efterrättsgelé som åts tillsammans med syrliga bär.
Om vattnet som laven har
kokats i får svalna bildas en geléliknande massa som kan
ätas som den är eller användas som förtjockningsmedel i
soppor och stuvningar.
Men man ska laka ur lavan först innan man använder den, då försvinner det beska.
-
Om det är konsistensen du är ute efter och inte nödvändigtvis gelatin, kan du koka soppa på groblads- och svartkämpe-frön. Blir gele.
-
Konstigt är det, vad man använder olika saker ;D Jag har använt gelatin en enda gång i mitt liv och det var när jag skulle ha ett sådant där genomskinligt lager ovanpå en tårta.
Vid syltkokning river jag ner ett (gärna omoget) äpple om jag märker att sylten inte tjocknar ändå. Man an oxå krossa ett par plommonkärnor som man lägger i en påse och låter koka med. Om jag ska göra typ vaniljsås så använder jag maizena och om det är saker i ugnen så används ju ofta ägg som stabilisator..... jag blir väldigt nyfiken på dina puddingar lillaSophie ;D ;)
-
Om det är konsistensen du är ute efter och inte nödvändigtvis gelatin, kan du koka soppa på groblads- och svartkämpe-frön. Blir gele.
= psyllium- eller loppfrön. Finns att köpa även på hälsokosten. Kan man göra hårgele utav.
MvH
Christina G
-
oj, vad många svar. :o jo, som lchf:are går det att äta vissa bär och frukter. sen ser man ju på helheten i sin kosthållning också, så lite sylt till kött ger ett lågtkolhydratmål iaf även om själva frukten sylten är gjord av innehåller lite mer kolisar än det borde, bara man inte använt socker för tillagningen.
Om det är konsistensen du är ute efter och inte nödvändigtvis gelatin, kan du koka soppa på groblads- och svartkämpe-frön. Blir gele.
det där lät intressant. hur hittar jag såna?
för det är ju bara konsistensen jag är ute efter och jag vill kunna göra det själv. och det för inte ha någon bismak, som gelantin alltså.
jag blir väldigt nyfiken på dina puddingar lillaSophie ;D ;)
ja, mina puddingar är inte så märkvärdiga. jag kokar grädde och en skvätt vatten + steviaströ och valfri smaksättning (kakao, vanilj, etc). under tiden får gelantinen försvälla och den smälts sedan ner i grädden. sen bara in i kylskåpet för att låta stelna. klart. beroendeframkallande. :-[
-
Det finns gott om dem, gångar, stigar, sandmark, äng.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Groblad (http://sv.wikipedia.org/wiki/Groblad)
http://www.ortblomman.se/show/object.asp?oid=100 (http://www.ortblomman.se/show/object.asp?oid=100)
-
ja, groblad känner jag igen. och det är frön av groblad man ska plocka? när som helst eller när de är i ett visst stadium? funkar bladen också?
-
Låter som smaskiga puddingar. Testa att knäck i några äggulor och stoppa in i ugnen nästa gång istället ;)
-
ja, det ska jag prova med en vaniljpudding nästa gång. det lät gott ;D igår gjorde jag en på kakao, kanel och lite snabbkaffe. och gelatin. den blev också god ;D
-
ja, groblad känner jag igen. och det är frön av groblad man ska plocka? när som helst eller när de är i ett visst stadium? funkar bladen också?
Frön kan du plocka när de finns ;) Svartkämpe och groblad funkar lika, nära släkt.
Groblad, sköljda i vatten, kan du köra i mixer/ mosa med kavel/mortel och lägga på sår. Svalkar, lindrar läker. Funkar på mina eksem.
-
"funkar på eksem".... den tackar vi och bockar allra djupast för <3