Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Tåkern skrivet 07 nov-06 kl 13:05
-
Vår första kull på gården var en liten nätt skara på fem kultingar, tre galtar och två gyltor - ej kasterade. Ännu vet vi ej resultatet, men snart nog kommer nya kultingar och då måste jag ha bestämt mig - kastrera eller ej!
Jag vill gärna låta bli, men är angelägen om att "producera" bästa möjliga kvaltitet och smak på köttet. Nyss hemkommer från chark-kurs på ekologiskt vis, där kursledaren gärna ser slaktvikter på 120 - 140 kg! Fast det var ju förstås inte Linderödsgris utan någon tysk gammal ras...Men ändå - om jag vill slakta en Linderödare över ett år gammal, tror Ni att den bör kastreras då??
Tacksam för era erfarenheter!
(Vi har fortfarande funderingar på att slakta vår avelsgalt Boris 1,5 år och skaffa en ny, ung och obesläktad till Mor och dotter.
Malin
-
Hej!
För några år sedan hörde jag på en charkkurs att galtsmak finns på några procent av galtarna. I Danmark går man från kastreringen och har något slags mätinstrument vid slakten, som medför att man där kan sortera bort slaktkroppar med galtsmak.
Tydligen växer okastrerade galtar såpass mycket fortare att det i stordriften finns ekonomi i detta förfaringssätt!?
Jag vet inte om du blev klokare nu, jag saknar i övrugt erfarenhet av svinavel.
Edgar
-
Vi slaktade vid linderödsgalt som snart var 2 år. Ingen galtsmak där inte.
Har hört flera som slaktat äldre galtar och de har kunnat äta köttet utan problem. Vid slakten provstek en bit kött (dock ej i smör vilket kan vara missvisande) i margarin. En väninna stekte en bit kött från en unggalt i smör först och det luktade inte bra. Men hon testade i margarin och det gick att äta samt det luktade inte.
-
Det viktigaste av allt är ju att inte ha galtar och brunstiga suggor i hop...
helst skall du ha galtarna för sig...minst några veckor innan slakt..
Man känner ju själv hur det luktar då suggan är brunstig...
:)
-
Vi hade två okastrerade linderödsgaltar 2005. Slaktade dem vid slaktvikr t på ca 80 kg. Smakade finfint.
-
Jag tycker du ska kastrera,visst det är inte roligt, men när du lärt dig så tar det ju bara några sekunder och du gör det när dom är ca 4dagar.
Visst,du kan ha tur och galtarna smakar bra,men om du säljer en som inte gör det då? Det leder ju bara till i bästa fall klagomål eller annars sprider det sig utan din vetskap ett rykte om att du har dåligt kött.
jag tycker inte det är nåt nöje att kastrera men så länge det inte finns ett bra alternativ så håller jag på. Alternativet jag i första hand tror på är sorterad sperma,men då är det ju seminering som gäller.
-
Glöm inte bedövningen om du kastrerar!
Grisarna känner smärtan, det finns forskningar kring detta i Danmark.
/A
-
Det absolut värsta jag vet är galtsmak!
Huh! Smör eller magarin biter inte på sån stank.
Folk visa av erfarenhet brukar fråga om kött från gylta
om det är okastrerat.
Alla är i och för sej inte lika känsliga. Jag vet att en del faktiskt inte
ens känner smaken, men har man än gång varit småsnål och tänkt att ja, ja om det inte går att sälja så kanske man kan äta det själv.
Det kan gå vägen om du håller dom separerade från gyltornaoch slaktar dom innan 8 mån. (om jag minns rätt..?)
-
Nu minns jag bättre.
OM ni väljer att inte kastrera så bör ni för att vara säkra slakta
innan dom nått könsmogen ålder.
Och det är lite beroende på vilken ras ni har. 4-5 månader.
Många raser man avlar på idag proriterar man fortväxt och därmed en tidigare könsmognad.
Gyltorna kan man ju spara längre om man vill.
En galt som har kontakt med gyltor (suggor) kan få hormonlossning tidigare, eller om dom kommer i bråk eller blir stressade.
Har ni dom ute året om..?
Det är verkligen suveränt för alla inblandade.
Vi hade s.k lyckliga grisar. Funderar på att skaffa igen.
Några till husbehov. Mitt problem är ju att man blir som känslomässigt engagerad. Så helst blir man bara riktigt bra kompis med suggorna.
Lycka till.
-
Vi hade två okastrerade linderödsgaltar 2005. Slaktade dem vid slaktvikr t på ca 80 kg. Smakade finfint.
Hur lång tid tog det för dig att föda upp grisen till en vikt på 80Kg´s slaktvikt?
( nyfiken)
-
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=22;action=display;threadid=16303;start=0#lastPost
(Är det så här man gör?)