Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: mulleberga skrivet 18 apr-12 kl 20:54
-
När man flår fåret för att ta till vara skinnet, ska man ju använda kniv så lite som möjligt......ofta står det att man kan använda en avdragare. Nu undrar jag hur en sådan ser ut och var man kan införskaffa en sådan, är det någon här på forumet som kan hjälpa mig med detta? ??? Tackar på förhand!!!
-
Det är en slags tång som man får bra grepp i skinnet med,jaktbutiker brukar sälja sånt..
-
när vi laktar så använder vi kniv i början och sen drar vi , om det fasnar så använder vi kniven igen men det gäller egentligen bara att håll sig undan från skinnet och skära in mot kötet i stället om du förstår vad jag menar. jag har aldrig testat en avdragare men det kanske funkar bättre.
-
Jag använder kniv, på samma sätt som "Wistyl" skriver. Jag tar till händer och drar, vill det fastna så lirkar jag med kniven tills det går att dra eller med knuten näve liksom bulta/hamra mot skinnet samtidigt som jag drar. Jag vill ju inte att köttet ska bli hackigt och fult heller, eller att massa kött ska bli kvar på skinnet. Tyvärr gissar jag att det fastnar även med avdragare på vissa punkter, ofta där det är nära ben och magrare parti, så det blir till att ha kniv till hands - för mig i alla fall. Har klarat skinnen bra. Det är bara att vara noggrann och försiktig.
-
Hur fungerar en sån där avdragare (har aldrig hört talas om den) om skinnet är tunnt och riskerar att gå sönder? Jag har haft sönder flera skinn med bara händerna ... ::)
-
Jag använder bara kniv vid hasorna sen knådar jag med handen under skinnet tills allt har lossnat då riskerar man inte några skärskador eller annat dumt.
-
Jag har aldrig använt avdragare, jag bara gissar att problemen kan vara de samma. Att bulta eller knåda, som nog är ett mer precist ord är rätt effektivt. Det gäller att få av skinnen medan de är varma. Då går det lättast. Jag har för mig att årstiden spelar in också, men jag vet att det är svårare med ett magert får än ett fetare. Jag kan nog tycka att det kan vara svårare att få bort det fett och kött som sitter kvar på skinnet efter att man har flått. Hur gör ni på bästa sätt? Vilket/vilka redskap? Spänner ni ut det? Jag låter skinnet ligga på golvet (cement), vilket är lite svårt att fästa något i. Hittills har jag tagit tid på mig och fixat det för det mesta. Någon skråma har det blivit vid beredning någongång.
-
Jag har en granne som öppnar skinnet på ena benet och blåser med tryckluft för att lossa skinnet från kroppen, har inte testat det själv men det låter smidigt, han på står att det fungerar utmärkt :)
-
Jag har en granne som öppnar skinnet på ena benet och blåser med tryckluft för att lossa skinnet från kroppen, har inte testat det själv men det låter smidigt, han på står att det fungerar utmärkt :)
Det brukar jag också göra, då är jobbet redan halvgjort :D
Hälsningar från torpet
-
Jag har en granne som öppnar skinnet på ena benet och blåser med tryckluft för att lossa skinnet från kroppen, har inte testat det själv men det låter smidigt, han på står att det fungerar utmärkt :)
Funkar kanon att blåsa lös skinnet,Men man ska va försiktig så man inte blåser in smutsig luft i köttet om man ska ta tillvara på det,de hade en sån utrustning på ett slakteri jag jobbade på då man var yngre men det var en ordenlig luftrenare på den luften som användes.
Används mycket till vilt ....klipp från youtube här Air Skinning a Coyote (http://www.youtube.com/watch?v=DJr5wkfmbvM#)
-
På älgjakten flår vi lös skinnet från bakbenen ner mot låren sen fäster vi det i kätting i golvet sen spelar vi lös resten med en travers,funkar kanon på älg iallafall.
-
Oj, det där gick ju geschwindt! Älgmodellen har jag sett på kor på ett slakteri. Hur blir det med risken för att dra sönder skinnet på mindre djur? Det är så jag har gjort sönder skinn (oftast) - med ren handkraft på mindre skinn.
-
TACK Magnus73 för den länken!! Har bara hört talas om tryckluft, men att se det live... Kan knappt vänta till hösten..
Jag har också, precis som trollmor, lyckats ha sönder skinn med bara händerna, så att vincha gör mig lite tveksam. Fast så gör de väl på slakterierna? Hur brukar skinnkvaliten vara för er som skickar till slakt och har återtag på skinnen?
-
TACK Magnus73 för den länken!! Har bara hört talas om tryckluft, men att se det live... Kan knappt vänta till hösten..
Jag har också, precis som trollmor, lyckats ha sönder skinn med bara händerna, så att vincha gör mig lite tveksam. Fast så gör de väl på slakterierna?
Jag blir också mycket nyfiken. Går det med fotpump, tro? Man kan ju fylla ett helt däck med dom. Hur gör man när det finns ett stickhål att börja med, kan man sticka in munstycket där, eller blåser man bara ut luften igen genom samma hål? Och några funderingar till som inte är färdiga för tangentbordet än ...
Vid besök på ett svenskt storslakteri fick vi se hur skinnen drogs av kokropparna av en vinsch i taket. När det släppte, gungade köttkroppen kraftigt, och ångan började stiga från den. Bandet gick vidare till urtagningen, där ganska många njurar följde med de stora magpaketen ner på golvet och vidare till den stora golvbrunnen. Slöseri, men visst gick det fort ... ::)
Nä, jag gör det hellre bra än fort! :)
-
Ca 10% av de skinnen som jag skickar till slakteriet dras sönder av deras avdragare... De brukar ringa och säga just det att "avdragaren har dragit sönder skinnen" >:D
-
:o TIO PROCENT ?? Vart tionde skinn ??? ::) :o :o
Och jag som är generad :-[ :-[ för mina fyra eller fem under flera års tid ... ::)
-
Haha... tryckluft! Det dar har jag gjort pa mindre gnagare fast med en vanlig handpump (typ cykelpump). Fungerar nog inte lika bra pa en get eller en ko, men med mekanisk pump sa... ;D
-
Japp, så pass mycket! Det är ett problem som finns med Scan... :o :o >:D
-
Ca 10% av de skinnen som jag skickar till slakteriet dras sönder av deras avdragare... De brukar ringa och säga just det att "avdragaren har dragit sönder skinnen" >:D
Horribelt! Ytterligare ett skäl att inte skicka till slakteri då.
-
Horribelt! Ytterligare ett skäl att inte skicka till slakteri då.
Ah! En till med samma åsikt som jag! :D
-
Ah! En till med samma åsikt som jag! :D
Och här är en till med samma åsikt. Inte skicka till slakt... Här står man och lirkar för att klara både skinn och kött utan skador, eller med så lite skador på köttet som möjligt. Men inte skulle jag blåsa med tryckluft. Jag kan se min skitiga garagetryckluftare pressa in damm och unkna bakterier med högtryck i varenda cell i köttet. NEJ tack. (:) Fast de skickliga med kliniskt rena luftare och likaledes "steril" omgivning kan nog göra det bra, om de inte riktar mot köttet. Jag har inte jobbat som hygiensjuksköterska för intet...
-
Men inte skulle jag blåsa med tryckluft. Jag kan se min skitiga garagetryckluftare pressa in damm och unkna bakterier med högtryck i varenda cell i köttet. NEJ tack. (:) Fast de skickliga med kliniskt rena luftare och likaledes "steril" omgivning kan nog göra det bra, om de inte riktar mot köttet. Jag har inte jobbat som hygiensjuksköterska för intet...
Tanken är väl att de flesta hinnorna ska sitta kvar på kroppen, de skyddar köttet från luften, man kan ju köpa ett nytt munstycke och ett kolfilter så är ju luften ren också ;)
-
När man flår fåret för att ta till vara skinnet, ska man ju använda kniv så lite som möjligt......ofta står det att man kan använda en avdragare. Nu undrar jag hur en sådan ser ut och var man kan införskaffa en sådan, är det någon här på forumet som kan hjälpa mig med detta? ??? Tackar på förhand!!!
Använda kniv så lite som möjligt???????????????? Kanske ska man använda kniven rätt istället. Om man bär sig dumt åt, så går skinnet åt skogen ändå. Om man vill använda avdragare, så är en enkel travers eller lyftblock utmärkt. Sätt 2 öglor i golvet sätt i ganska tunna men starka snören. Rulla fram flåbänken med djuret på, flå av bakbenen och lägg flåsnitten på kropp, framben och hals. Fäst sedan skinnet från de avflådda bakbenen i med snörena. Sedan skär man av bakbenen och sätter hängjärnet i i senfästet och hissa försiktigt. Detta fungerar på alla djur som ska bredflås. Givetvis så får man hålla kolla så att skinnet släpper som det ska
-
Och här är en till med samma åsikt. Inte skicka till slakt... Här står man och lirkar för att klara både skinn och kött utan skador, eller med så lite skador på köttet som möjligt. Men inte skulle jag blåsa med tryckluft. Jag kan se min skitiga garagetryckluftare pressa in damm och unkna bakterier med högtryck i varenda cell i köttet. NEJ tack. (:) Fast de skickliga med kliniskt rena luftare och likaledes "steril" omgivning kan nog göra det bra, om de inte riktar mot köttet. Jag har inte jobbat som hygiensjuksköterska för intet...
:) Vi är överens i det mesta. Men att använda samma luftpump med munstycke och allt till både bildäck och slakt ... Näää, inte med min fot! 8) Jag har inte gjort getost för intet ... ;)
(Fast mitt starkaste skäl för att slakta hemma är som många här vet rena djurskyddsskäl!)