Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: maiijjaa skrivet 16 apr-12 kl 14:45
-
Jag och min familj har slutat äta djur, och vi tycker att det funkar hur fint som helst. Men vi har inte riktigt kommit underfund med hur vi ska få i oss omega3 om vi inte äter fisk! Hur gör ni? Vi har läst lite om alger, men vet inte hur vi ska få tag på dem.
Blir glada för tips =)
-
Veganhealth har koll på alla dessa frågor:
http://www.veganhealth.org/articles/omega3 (http://www.veganhealth.org/articles/omega3)
-
Linfröoljaa, kallpressad rapsolja, nötter, fröer... Äter man ägg är det toklugnt.
-
Precis som Malines skriver! Om du är osäker på att du får i dig tillräckligt i den varierade kost du (kanske) äter så kan du ta 1/2 tsk linfröolja eller 1 tsk rapsolja extra per dag, så täcker du ditt behov. Kolla den här sidan för mer inspiration: http://www.huffingtonpost.com/2012/02/26/omega-3-vegetarian-vegan_n_1299283.html#s722309&title=Flaxseed_Or_Flaxseed (http://www.huffingtonpost.com/2012/02/26/omega-3-vegetarian-vegan_n_1299283.html#s722309&title=Flaxseed_Or_Flaxseed)
-
Vegetabiliska oljor är dåliga källor till omega 3. Människor behöver omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljor innehåller omega 3-fettsyran ALA, och människor är, till skillnad från fiskar och hönor, värdelösa på att omvandla ALA till EPA och DHA i våra kroppar.
-
Sant, men det är inte omöjligt.
-
Vi är laktovegetarianer, dricker mjölk från våra kor. Jag har läst att äldre raser (lantraserna) har mer omega-3 i sin mjölk än de modernare raserna. Det är också mer omega-3 i KRAV-märkt mjölk eftersom de äter mindre kraftfoder och mer gräs och hö.
Vill man ta tillskott finns: http://www.nuique.com/ (http://www.nuique.com/)
Det är kapslar med olja från ekologiskt odlade alger som naturligt innehåller EPA och DHA.
Annat:
Linfrön (malda och färska, helst malda i olja eller annan vätska så fettsyrorna avdunstar i mindre utsträckning), chiafrön (innehåller nästan lika mkt som linfrön), valnötter, hampfrön, pumpafrön är annat som ger omega-3. Även lite i avocado, säd, olivolja.
14 valnötshalvor om dagen har jag läst ska räcka...
-
Spirulina ska gå att odla själv. Någon som vet lite mer noga hur näringsvärdet är?
-
Oj, kan man odla det själv!? Det är ju intressant eftersom det lär innehålla en hel del omega 3 (EPA, DHA &ALA) och sen är det ju massa annat i det som är trevligt (järn, B12 e t c).
Har kollat upp det nu, man behöver ett akvarium och lite till. Väldigt intressant!
-
Tack för alla svar! Nu känns det som att vi kan få ordning på detta!
-
Oj, kan man odla det själv!? Det är ju intressant eftersom det lär innehålla en hel del omega 3 (EPA, DHA &ALA) och sen är det ju massa annat i det som är trevligt (järn, B12 e t c).
Har kollat upp det nu, man behöver ett akvarium och lite till. Väldigt intressant!
Nu kapar jag tråden, men Mata, har du koll på hur mycket spirulinan tappar i näringsvärde när den torkas? Tänker att det borde behålla ganska mycket om man torkar den på rätt sätt, över tid och vid låg temp? Vill inte ha en anläggning inne, skulle hellre odla mycket utomhus på sommarhalvåret och torka för resten av årets förbrukning.
-
Åh, jag har ingen aning, men man hittar massa tips om hur man steg för steg odlar spirulina på nätet, det finns säkert information om detta med. Smart idé att odla ute och torka.
Hittar bara denna info: Its adaptation to heat also assures that Spirulina retains its nutritional value when subject to high temperatures during processing and shelf storage, unlike many plant foods that rapidly deteriorate at high temperatures. [url]http://www.favorfinesse.com/sunova-spirulina.shtml[/url] ([url]http://www.favorfinesse.com/sunova-spirulina.shtml[/url])
-
Tack!
-
Jag har linfröolja plus hampaolja på min mat varje dag, plus nötter bland annat.
Människan kan omvandla ALA till EPA och DHA, om än inte i lika hög grad som exempelvis fiskar. Huruvida denna omvandling förtjänar ett känslomässigt argument och epitet i ordlydelsen "värdelöst" ser jag inget ordentligt stöd hos inom forskning.
Forskningen är inte entydig gällande omega 3, det finns mycket som talar för att det handlar om balansen mellan omega 3 och omega 6 (och det finns åsikter om att vi i väst har en kosthållning som tjänar omega 6 för mycket) snarare än exakt mängd omvandlat till EPA och DHA. De studier jag hittills har läst om ämnet visar på en osäkerhet inom forskningen om detta.
-
Jag har linfröolja plus hampaolja på min mat varje dag, plus nötter bland annat.
Människan kan omvandla ALA till EPA och DHA, om än inte i lika hög grad som exempelvis fiskar. Huruvida denna omvandling förtjänar ett känslomässigt argument och epitet i ordlydelsen "värdelöst" ser jag inget ordentligt stöd hos inom forskning.
Forskningen är inte entydig gällande omega 3, det finns mycket som talar för att det handlar om balansen mellan omega 3 och omega 6 (och det finns åsikter om att vi i väst har en kosthållning som tjänar omega 6 för mycket) snarare än exakt mängd omvandlat till EPA och DHA. De studier jag hittills har läst om ämnet visar på en osäkerhet inom forskningen om detta.
Det jag läst tyder oxå på att det hos friska människor är just balansen som är avgörande.
-
Chiafrön för omega 3 ?
http://www.bravara.se/chiaoriginal.htm (http://www.bravara.se/chiaoriginal.htm)
Sorry att det blev en länk med försäljning hittade i hastigheten ingen neutral.
-
Chia frön - ja jag skulle bli tacksam att få ta del av era erfarenheter :D
-
Jag är mest vegan, och mina källor till omega 3 är valnötter och linfrön.
Dessa två är utmärkta källor till omega3.
Jag äter dock fisk några gånger om året med.
Angående ALA, EPA, DHA debatten så är vi långt ifrån att kunna dra några definitiva slutsatser.
Om du äter veganskt med mycket grönsaker och frukt och får i dig omega3 från växter, så äter du ändå hälsosammare än en övervägande majoritet av världens befolkning.
Ytterligare forskning kan kanske visa att man kan nå ännu några millimeter längre på hälsosamhets-skalan om man mumsar i sig någon fisk då och då.
Men det är definitivt ingen make-or-break debatt.
Man kommer definitivt inte i mål, bara för att man äter fisk, då fisk idag ofta kan innehålla mängder av gifter, så de positiva effekter man får av fiskens omega3 kan garanterat utraderas av de negativa konsekvenserna av gifterna i fisken.
-
Om du äter cirka 2 ägg om dagen har du nått ditt dagsbehov av omega 3 :) Samt att du får i dig det i annat du äter också. Många tror att vegetarianer får brist på vitaminer och mineraler men man får som sagt i sig mycket från det man äter speciellt om du äter varierat. Ett tips gå in på halsovakten.se där kan du gratis under en vecka fylla i allt du äter och varje dag se hur många procent av dagsbehovet ( bla omega 3) av olika vitaminer, mineraler du fått i dig.
-
Tänkte bara tipsa om Portlak,
Se mer här :
http://www.naturmedel.org/sidor/portlak.html (http://www.naturmedel.org/sidor/portlak.html)
-
.........
-
n
.........
.. :D..Din dröm nordic?.. :D...Hmmm...måste vara en köttätare som hittat på något så korkat :o...kanske köttindustri i bakfickan..torde vara så..
-
Gurkört har väl en hel del Omega3 vill jag minnas.
-
.........
nog för inteligens har ju inte så mkt med hjärnstorlek att göra, einstein hade ju mindre hjärna än en kvinna om jag minns rätt
det viktiga är ju hur man använder den ;)
-
nog för inteligens har ju inte så mkt med hjärnstorlek att göra, einstein hade ju mindre hjärna än en kvinna om jag minns rätt
det viktiga är ju hur man använder den ;)
8)
-
n.. :D..Din dröm nordic?.. :D...Hmmm...måste vara en köttätare som hittat på något så korkat :o...kanske köttindustri i bakfickan..torde vara så..
Stöder sig tydligen på denna uppsats från Oxford, som jag inte läst själv:
Vogiatzoglou A, et al. Vitamin B12 status and rate of brain volume loss in community-dwelling elderly. Neurology 2008; 71(11): 826-32
-
Hjärnstorlek och intelligens har med varandra att göra, även om det inte är ett linjärt förhållande. Einsteins hjärna är inte representativ, och de delar som hanterar det numeriska och spatiala var större än genomsnittet hos Einstein, man hittade flera andra anatomiska skillnader jämfört med "vanliga hjärnor".
Sen är det ju så att hjärnan står för andra funktioner än bara intelligens, men storlek och kapacitet har samband, även om det som sagt inte är 100% linjärt.
Mindre hjärna MÅSTE inte innebära sämre funktion, men om särskild kost gör att man får mindre hjärna är det högst osannolikt att hjärnans funktion inte skulle påverkas negativt. Vi talar ju ändå om en bevisad uppenbar brist på näring för hjärnan.
Men, varför lägga någon större vikt vid det? Veganer verkar lyckliga i sin övertygelse, och så länge det handlar om vuxna människor som gör egna val ser jag inget problem med att de krymper sin hjärna. Precis som med religiöst fanatiska så får veganer gärna hålla på med sitt, så länge de inte envist försöker dra in mig eller andra i det, och de respekterar mina och andras val och behov. Jag menar, det är ju inte direkt intelligens-elitens hjärnor som samhället behöver för att lösa världens problem de utgår från när de börjar sin nutritionscerebrumautodegration.
Men när de drar in sina barn och gör dom till försökskaniner för att överbevisa/förneka vetenskapen kan jag bli mer än en aning irriterad.
http://www.second-opinions.co.uk/child_abuse.html (http://www.second-opinions.co.uk/child_abuse.html)
-
b12 är en vitamin man behöver få i sig.
Veganer kan ha svårt att få tillräckligt av denna.
Dock är det mycket ont om b12 i modernt industriellt kött med, så även köttätare är illa ute på den fronten.
Även D-vitamin är ett ämne som veganer kan ha problem att få i sig tillräckligt av.