Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: mimsan skrivet 15 apr-12 kl 07:55
-
Varje år vid denna tiden letar jag efter murklor i trakten där jag bor.
Det enda jag hittat är två toppmurklor intill huset...dvs här finns. :D
Grannskapsryktet säger att här finns eller har funnits.
Är det nån som har tips om när, var, vilka träd mm.?
-
Dom brukar gilla rotvältor, nyanlagda skogsvägar osv.
Med andra ord "nybruten mark".
:)
-
Sandtag, hyggen.
-
Härligt !
Här finns ett gigantiskt sandtag ;D, några hyggen.
När brukar säsongen vara i gång ?
-
I Asp skog där djur betar och där jorden är sandhaltig så är det här .
-
Tack :)
Inte riktigt nån asp här. Mest tall, björk, ek, och bok.
Men nu var jag ute och hittade stenmurklor på ett av hyggena.
Jippie. :D
Hur var det nu.. med tillredningen, giftavkok mm?
-
Toppmurklan är giftfri och tillagas som den är. Stenmurklan däremot är giftig och man rekomenderar idag att man inte äter den alls.
http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/svampar/toppmurklamorchellaelata.1405.html (http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/svampar/toppmurklamorchellaelata.1405.html)
En liten toppmurkellänk :)
-
Tack.
Läste på lite om stenmurklan.. :(
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Stenmurklan---olamplig-att-ata/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Stenmurklan---olamplig-att-ata/)
Tror jag skippar att äta dem.
-
Stenmurklan är ok att äta om man kokar den 3 ggr i ca 10 minuter samt byter vatten varje gång.
I Finland så torkar man den utan att koka den i förväg, men tar endast mindre del i bla såser.
Kalhyggen efter 2 år är den bästa platsen att leta på, speciellt i spåren som skogsmaskinerna skapat
-
Tack.
Läste på lite om stenmurklan.. :(
[url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Stenmurklan---olamplig-att-ata/[/url] ([url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Stenmurklan---olamplig-att-ata/[/url])
Tror jag skippar att äta dem.
Ja annat var det förr ;D när jag var liten. Då plockade vi (familjen) stenmurklor, förvällde dem och åt med god aptit.
-
Stenmurklan är ok att äta om man kokar den 3 ggr i ca 10 minuter samt byter vatten varje gång.
I Finland så torkar man den utan att koka den i förväg, men tar endast mindre del i bla såser.
Kalhyggen efter 2 år är den bästa platsen att leta på, speciellt i spåren som skogsmaskinerna skapat
Det är andra rön som gäller nu. Stenmurklan anses oätlig just för att giftet inte med 100% säkerhet försvinner vid vare sig vid förvällning en eller upprepade gånger. Ej heller är det helt säkert att torka den. Sen dör man nog inte av ett litet intag av stenmurkla någongång då och då. Men att giftet inte alltid förvinner, det vet man.
-
Äsch, vi får i oss så mycket andra gifter nu för tiden så en och annan murkla gör nog ingen skillnad.
De är bra för hjärnan, det syns ju på dem :P
-
Äsch, vi får i oss så mycket andra gifter nu för tiden så en och annan murkla gör nog ingen skillnad.
De är bra för hjärnan, det syns ju på dem :P
;D ;D ;D
-
Äsch, vi får i oss så mycket andra gifter nu för tiden så en och annan murkla gör nog ingen skillnad.
De är bra för hjärnan, det syns ju på dem :P
Provar, vet inte ens om jag ätit murklor förr. Så jag har nog ganska låg startnivå på giftet.
Kan man frysa dem efter förvällningarna?
-
Äsch, vi får i oss så mycket andra gifter nu för tiden så en och annan murkla gör nog ingen skillnad.
De är bra för hjärnan, det syns ju på dem :P
Valnötter är alltså också bra för hjärnan då? Och svamp är bra för...
-
Tack :)
Inte riktigt nån asp här. Mest tall, björk, ek, och bok.
Men nu var jag ute och hittade stenmurklor på ett av hyggena.
Jippie. :D
Hur var det nu.. med tillredningen, giftavkok mm?
Aj då men du har ju hitta som tur är en då :)Brukar förvälla 2gånger i minst 5minuter samt byta vatten i mellan .Murkels stuvning är ju mumma det eller sås med en en uns av kaffe sump i samt grädde .