Alternativ.nu

Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: Gettergod skrivet 12 apr-12 kl 17:16

Titel: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 12 apr-12 kl 17:16
Hej där ute!
Jag är helt ny här i forumet men slukar ALL information jag kan hitta om getter! Helt fantastiskt vilka kunskaper ni besitter, tillräckligt för att samla ihop i en bok tycker jag!  ;)
Nåväl det är inte därför jag skriver nu. Det är så att jag har planer på att skaffa mig en liten gård och starta en getgård någonstans på västkusten. Bor i Göteborg idag och har en stor längtan till ett annat liv. Min tanke är då att även starta ett mindre mejeri och glassfabrik där jag vill göra glass på den förträffliga getmjölken från mina getter. Kanske även inköpt mjölk från andra getgårdar om det behövs.
Jag är egenföretagare idag inom fordonsindustrin men har en bakgrund som konditor, så det är inte sååååå främmande för mig som man skulle kunna tro.  :) Däremot är de små ljuvliga djuren getter något helt nytt för mig och familjen!
Efter att ha forskat en del så har jag förstått att det inte finns någon tillverkning av getmjölksglass här i Sverige......., eller?! Däremot finns det i Italien, glassens vagga, och även i USA, England och Irland bl a. Dessutom har det precis startat en i Norge.
Så vad tror ni alla getfrälsta, finns det en marknad för det här i Sverige? Självklart skulle den vara ekologisk och helt befriad från tillsatsämnen....bara rena råvaror gäller!  :) Själv tror jag JÄTTESTARKT på det här, men det räcker ju inte.....andra måste ju också tro på det.  :-\
Vore ENORMT tacksam för så många svar som möjligt, både positiva och negativa såklart! (Även om jag hoppas på bara positiva förstås. ;) )
Tack tack på förhand! (Väntar med spänning nu.....)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 12 apr-12 kl 17:21
Jag smakade getmjölk i Australien en gång, där de säljer det i butik. Det smakade fullständigt vidrigt. "Ursäkta, den här måste vara sur", sa jag till kassörskan. Men nej, det skulle tydligen smaka så.

Nu är ju glass mer än mjölk, så glassen kanske är jättegod. Men jag är inte övertygad om att det är en jättebra idé.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 12 apr-12 kl 17:59
Vettiga råvaror, inga konstgjorda ämnen eller smaker, välsmakande glass och framför allt marknadsföring marknadsföring marknadsföring så kan det säkert fungera.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 12 apr-12 kl 18:06
Jätteglad för era svar! :D Vill självklart ha fler!
Kan tillägga vad gäller råvaror att jag tänkt mig bl a bär och frukter från andra gårdsproducenter, så närproducerat som möjligt.
Vad gäller smältbarheten så smälter all glass utan tillsatser snabbare än den industriella. Ett tecken på äkthet kanske!  ;)
För att göra den fetare, och därmed krämigare kanske man kan tillsätta getgrädde, antingen inköpt (när Dalsspira kommer igång med det) eller genom att själv separera. En fundering bara..... Ska på glasskurs efter helgen för att fräscha upp mina gamla kunskaper och hoppas få lära mig mer där. :)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 12 apr-12 kl 18:38
På 80-talet var det en som försökte, och tydligen kunde sälja en del till turister.  Men ingen kan väl uttala sig om marknaden med mindre de blivande kunderna får provsmaka?  Min erfarenhet av att sälja getost i liten skala var, att 90% av vännerna sa ungefär som Henrik Petersson  :P :P :( medan återstående 10% stod och småhoppade och sa

Ska ni få killingar?  Ska ni mjölka då?  Och göra ost??  Snälla, kan jag få köpa?  !!!  :D

Samma kanske gäller för glass?  Och 5 - 10 % av en stor stads befolkning borde räcka ganska bra som kundunderlag?

Spännande, berätta hur det går !!!  :D

Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 12 apr-12 kl 19:14
Getost, ja... Morsan brukar göra paj på det... Hon och farsan älskar det, men jag tycker det är oätligt.  :-X

Men om du ska göra glass så tror jag säkert morsan och farsan kan bli trogna kunder!  ;D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 apr-12 kl 00:28
Om du gör det, så vill jag gärna provsmaka!  Du gör väl reklam här på gettavlan i så fall?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: skräptanten skrivet 13 apr-12 kl 07:38
Jag har provat att göra getglass hemma (fast då fuskade jag och använde kogrädde, hade inte så mycket getmjölk så att det var lönt att skumma den), det smakade ungefär som annan hemgjord glass; gott, fast ingen särskild getsmak. Skulle gärna smaka mer storskaligt framställd glass :D !

Henrik P, låter som att du skulle behöva ha ett snack med en av mina bockar, den store med 80 cm mellan hornspetsarna 8) ...*





*han är snäll, så det är ingen fara. Faktiskt.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 13 apr-12 kl 11:54
Självklart kommer jag att göra reklam här när det är dags för det! :D
Jag tänker som så, att finns det en marknad i t ex England, Usa och Italien så måste det såklart finnas även här....trots svenskarnas uppenbara fördomar mot getter och getmjölk. ;) Deras smaklökar kan ju omöjligt vara så olika våra liksom! :) Dessutom kan ju sådan glass vara ett alternativ för de som är komjölkskänsliga på olika sätt, plus att getmjölken är så mycket mer hälsosam. En kollega som är mycket i Italien har dessvärre inte smakat getmjölksglassen där.....men däremot den gjort från vattenbuffel! DET var en delikatess utan dess like sa han. Kanske man ska ha några sådana också framöver.... ;)
Fler svar och synpunkter mottas med glädje!
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 13 apr-12 kl 15:52
Jag har också gjort glass hemma som skräptanten med kogrädde och getmjölk, den är jättegod och alla andra som smakat har tyckt det med. Getmjölkhatarnas miner har varit obetalbara då de fått höra att det var getmjölk i glassen och inte komjölk  ;D Upplever att man får sätta mindre socker/honung i getmjölksglass, som om getmjölken var sötare än komjölk.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: jeffsby skrivet 13 apr-12 kl 16:13
Jag tror att det kan gå precis hur bra som helst bara du lyckas skapa en marknad. Marknadsföringen måste nog riktas mot exklusivitet och du får nog se till att skapa en marknad själv ( skapa behov helt enkelt). Bäst blir det nog om du kan sälja direkt till utvalda restauranger och saluhallar, det här är ingen produkt som "Svensson" direkt är beredda att betala vad den är värd, den måste först etableras och då tror jag restauranger är bästa marknadsföringskanalen för att komma vidare ut till matskribenter tv- kockar och  andra som med tiden är de som skapar massmarknaden.
Så: med rejält genomtänkt distribution och marknadsföring kan du förvandla din getglass till en guldgruva. Lycka till!
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: pyromanen skrivet 13 apr-12 kl 16:40
Tror säkert det finns en marknad. Håller med de som skriver att det bör testas där det finns mycket folk eller nåt sammanhang med mycket av "rätt målgrupp".  Jag tillhör de som tycker minsta lilla getost eller getmjölk i maten gör det fullständigt oätligt, då fastar jag hällre, så jag blir inte en av dina kunder ;)  Fast jag har kompisar som när de riktigt ska lyxa sig då är det nån getost som gäller och jag förstår på deras njutning att de verkligen menar det  :P
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 apr-12 kl 18:08
 ;D ;D Jag börjar undra om min ovetenskapliga statistik från 1980-talet kan göras om idag, lite mer medvetet?  Fråga omkring 2000 slumpmässigt utvalda svenskar om dom gillar getost eller ej, fem valmöjligheter från Ja mycket till Nej inte alls.

Eller?

Eller kanske lägga till en fråga om dom tror att dom skulle gilla getglass eller ej?

Vad skulle det kosta, tro, om man gör jobbet själv, som en del i en marknadsundersökning?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 17 apr-12 kl 18:27
Glasskursen är avklarad och jag är fylld till bristningsgränsen av inspiration! Nu ska här köras glass på getmjölk i helgen. :) Det kommer att bli mycket testande för att hitta ett bra basrecept för en fantastiskt god glass! Målet är bara äkta råvara och inga som helst tillsatser....SPÄNNANDE!

Vill gärna ha MÅNGA fler åsikter och tankar runt glass på getmjölk! Passar samtidigt på att tacka för de inlägg och svar jag redan fått.  :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 apr-12 kl 20:56
Ja, det där med äkta råvaror och frihet från ovidkommande tillsatser tror jag på.  Getmjölk är ändå så pass exklusivt, så du kan ändå inte lägga dig i "billighetsligan", utan hellre satsa på nåt som kunden kommer ihåg länge och gärna återkommer till, kanske vid extra festliga tillfällen.

  Tänk om du får beställningar till 50-årsfester och bröllop?  Då blir det att planera ...  ;)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 24 apr-12 kl 21:44
Har nu provat två olika recept. Glassen blev precis så god som en riktig glass ska va! :) Inte en tillstymmelse till getsmak heller för den delen, för de som är skeptiska. ;) Däremot är jag inte helt nöjd med konsistensen så fler recept ska testas i helgen. Jag vet PRECIS hur jag vill ha den så det är bara att fortsätta experimentera. Hmm, är rädd för att det är avsaknaden av grädde som är orsaken. Getmjölk går ju att få tag i, men inte getgrädde, så lösningen kanske är att själv separera.... Spännande är det iaf! :)
Fler funderingar och tankar runt min idé emotses med glädje!
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Ember skrivet 24 apr-12 kl 22:17
Åååh det här tycker jag är superspännande! Glass är min stora svaghet och jag älskar att smaka olika sorter... Ju mindre luft som är invispad (gör glassen seg istället för krämig) och ju mer gräddig och mindre söt den är, desto bättre enligt mig!

Har du några ideér till smaker, mer specifikt? Hasselnötsglass är ju gudomligt...

Om du behöver en provsmakarpanel så anmäler jag mig som frivillig...  :P 
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 14:56
Borde väl finnas en viss marknad även för en mager ekologisk osv glass?  Eller?

När blir det provsmakning?   :P :-[
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 25 apr-12 kl 15:15
Jodå Trollmor, jag tror säkert det finns en marknad för det. Problemet är att glassen lätt blir isig om den innehåller för lite fett. Glasstillverkarna kringgår ju det problemet (då dom flesta använder skummjölk) genom en massa tillsatser/stabiliseringsämnen. Men just det vill ju inte jag ha i min glass. :)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 15:19
Men om man kallar den nåt speciellt - det finns ju t ex isglass?  Jag tänkte för såna som bantar och så.  Eller har problem med gallan.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: renee d skrivet 25 apr-12 kl 16:18
Jag säljer glass på får mjölk i min café. Det är populär.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 25 apr-12 kl 17:10
;D ;D Jag börjar undra om min ovetenskapliga statistik från 1980-talet kan göras om idag, lite mer medvetet?  Fråga omkring 2000 slumpmässigt utvalda svenskar om dom gillar getost eller ej, fem valmöjligheter från Ja mycket till Nej inte alls.

Eller?

Eller kanske lägga till en fråga om dom tror att dom skulle gilla getglass eller ej?

Vad skulle det kosta, tro, om man gör jobbet själv, som en del i en marknadsundersökning?

Den getost jag smakat är allt för lik fetaost i smaken, och fetaost kan jag bara inte med.. Getmjölk däremot är ju helt gudomligt god! Finns faktiskt på coop här i staden, men... importerad från italien och högpastöriserad... :-\ Nä, jag får nog skaffa egna getter innan jag kan unna mig den njutningen.. Fanns svenskproducerad lågpastöriserad getmjölk i affärn så vore jag definitivt kund. Getglass skulle jag köpa av ren nyfikenhet om jag hittade. Men fick jag frågan om jag gillar getost, så skulle svaret bli "njaae... vet inte.."
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 25 apr-12 kl 17:23
Fru Jansson: Jätteintressant reflektion faktiskt! Likaså att många som INTE tycker om getsmaken automatiskt tror att ALLT som kommer från getmjölk smakar just get, vilket ju t ex glassen inte gör. :) Så den stora frågan är om man ska marknadsföra glassen som just Getmjölksglass eller bara som mycket Hälsosam glass eller nåt liknande. Att man mer fokuserar på att det bara är äkta råvaror och att sammansättningen i mjölken har många hälsosamma effekter....vad tror ni om det?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Misse skrivet 25 apr-12 kl 17:39
GetGlass........Mmm...Låter Mums! :-[
När du fått fixat GetGlass så måste du höra av dig!! :D :D :D

Jag kan inget om de djuren men desto mera om att äta glass ;D

Tror inte på någon mager bantarvariant annat än som sidoprodukt. Riktig glass väger ju som bekant mycket. Och det feta är ju en bra smakbärare.

OT: Gb grädd väger knappt ens ett halvkilo per liter. Glass med kvalité väger minst 0,8 kg per liter.



Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 17:57
Ja, Misse, hela den här tråden handlar ju om att äta glassen.  I stort sett. :D

För många - inklusive mig - är det tvärtom mot för fru Jansson:  Jag älskar osten men har svårt att svälja mjölken.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 25 apr-12 kl 18:12
Åter då till frågan om man ska marknadsföra som Getmjölksglass eller inte lägga fokus på det?! Jag är lite kluven där...å ena sidan är det ju det som gör den unik, å andra sidan vill jag inte att någon ska ha förutfattade meningar om smaken, varken åt det ena eller andra hållet.  :-\
En annan sak jag undrar över är hur hög fetthalt getmjölk har? Mina smakportioner gjorde jag ju på Dalsspiras mjölk som innehåller 2,9% fett men jag har för mig att jag läst här någonstans att den håller strax över 4%. Om det är så är det ju bättre att köpa direkt från getgårdar och pastörisera själv för att behålla den högre fetthalten. Vad tror ni?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 18:15
Fetthalten följer mig veterligt den övriga torrsubstanshalten i all mjölk:  "Fetast" i början av laktationen, allt "tunnare" allteftersom sommaren går och ungarna äter mer vuxenmat själva.
'
Givetvis även individuella variationer, som ofta är ärftliga.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Skytten skrivet 25 apr-12 kl 18:25
Jag tror det är värt att prova. Getmjölk i sig är en nischprodukt, och det kan man säkert göra  "getglass" till också.
Den mesta glass som säljs är "margaringlass".   Tror inte det är priskänsligt heller, speciellt , och om inget annat så måste man ju prova.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 25 apr-12 kl 18:44
Trollmor: Hmmm....hur mäter man torrsubstanshalten och fettet i mjölken då? Ska man göra glass är det viktigt att ha koll på det så att man kan hålla bra kvalitet hela året liksom. Dessutom ska där ju skrivas innehållsdeklaration och då behöver man VERKLIGEN ha koll! Kanske man kan frysa mjölken och sen ta fram för tining när det är dags att koka smet och då ta från lite olika perioder för att få ett medelsnitt av torrhalt och fett?! Hmmm....mycket att fundera över.... ::)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 19:03
Ja, si det där med innehållsdeklaration är ju ett problem, då.  Räcker det inte att ange vilka (naturliga!!) råvaror som ingår, måste man ha analys också?

Ett sätt att bestämma TS-halten är om du har en labb-våg, och väger upp exakt 100,00 gram mjölk, och sen torkar försiktigt i ugn.  Det resulterande pulvret eller vad det blir ska föreställa torr-substansen ...  :)  Kräver en jättebra våg och stor noggrannhet, men inte så mycket mer.

Att fastställa exakta fetthalten är svårare, jag antar att bara en del av fettet kommer med när man separerar.

Om jag ska köpa och äta din glass, så vill jag nog mest veta att det bara är naturliga råvaror, och att getterna har haft det bra, och för allt i världen åldern på ingredienserna och på själva glassen!  Frihet från tillsatser väger för mig tyngre än analyssvar, men diverse myndigheter kan ju ha andra krav ...  ::)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 apr-12 kl 19:32
Kolla här:

Tror du att GetGlass kan funka att sälja?  (se tråd på högerspalten)


Det tror jag nog! Frågan är bara hur den ska packas och säljas...? Ska man köpa en strut med lösa kulor? Eller ska man köpa en ask/paket att snabbt som attan få in i sin egen frys? Kinkig produkt.

Förresten tror jag jag tar och frågar mina amerikanska vänner, de kanske har erfarenheter som kan användas.

http://thegoatspot.net/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=31250 (http://thegoatspot.net/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=31250)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 25 apr-12 kl 20:16
:) Intressant! Ang kulor i strut eller paket att ta med så hade jag nog i första hand tänkt paket att ta hem. Eller rättare sagt....i allra första hand har jag tänkt smila in mig hos köksmästarna på de fina restaurangerna!  ;D
Ska det va kulor i strut så blir jag begränsad för då måste jag ju ha ett glasstånd att sälja från också. Men inte helt omöjligt att det även blir det framöver. Alla distributionsvägar ner i glassälskarmagar är bra tycker jag! ;)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 09:02
Jaha, det där med restaurang är inte riktigt min grej, så ett glasstånd och/eller en låda i en frysdisk, då kan jag komma åt den.  Men självklart är den godast varma sommardagar, så kylkedjan lär bli jobbig att upprätthålla ...  För oss som bor långt ute i skogen och kanske inte ens har el ...  :P  ;D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 26 apr-12 kl 09:43
Oroa dig inte Trollmor, jag har tänkt mig flera kanaler som sagt. Tror att man kan väcka ett allmänt intresse genom restauranger men även genom någon form av smakprovardagar hos olika handlare som kan tänkas vara intresserade av denna exklusiva produkt! :) Kylkedjan är helt klart en MYCKET viktig pusselbit i det hela, speciellt då man inte har några tillsatser som håller nere smältbarheten i glassen. Gäller att hitta en bra förpackning bl a, som håller kvar kylan på bästa sätt. Åhhh va bra det här forumet är.....väcker en massa frågor för mig att ta hänsyn till! :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 09:51
Ja, va bra det här forumet är, som ger oss chansen att få tag på riktigt goda saker att äta!  :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 26 apr-12 kl 10:27
Oroa dig inte Trollmor, jag har tänkt mig flera kanaler som sagt. Tror att man kan väcka ett allmänt intresse genom restauranger men även genom någon form av smakprovardagar hos olika handlare som kan tänkas vara intresserade av denna exklusiva produkt! :) Kylkedjan är helt klart en MYCKET viktig pusselbit i det hela, speciellt då man inte har några tillsatser som håller nere smältbarheten i glassen. Gäller att hitta en bra förpackning bl a, som håller kvar kylan på bästa sätt. Åhhh va bra det här forumet är.....väcker en massa frågor för mig att ta hänsyn till! :D

Man skulle kunna samarbeta med den där damen som konstruerat en matlåda med inbyggd kylklamp och göra någon slags "refill"variant.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 26 apr-12 kl 11:08
Malines här igen: Vilken dam är det??? Har du någon länk eller nåt?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 26 apr-12 kl 11:19
Malines här igen: Vilken dam är det??? Har du någon länk eller nåt?

Ska leta reda på en, eller i alla fall försöka.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 26 apr-12 kl 11:21
Såhär ser matlådan ut.

http://www.coolstuff.se/Frozzypack-Matlada?gclid=CMyfz_iX0q8CFetXmAodRB6VHQ (http://www.coolstuff.se/Frozzypack-Matlada?gclid=CMyfz_iX0q8CFetXmAodRB6VHQ)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 26 apr-12 kl 11:31
Den var smart!  :D Fast det funkar ju inte som engångsartikel förstås. Men det skulle kunna vara en variant för refill som du skrev. Ungefär så som campingplatserna byter ut dina upptinade kylklampar mot nya nedfrysta.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 26 apr-12 kl 11:40
Den var smart!  :D Fast det funkar ju inte som engångsartikel förstås. Men det skulle kunna vara en variant för refill som du skrev. Ungefär så som campingplatserna byter ut dina upptinade kylklampar mot nya nedfrysta.

Precis. Tänker mig ett plastfolielock som släpper igenom kylan från kylklampen, men som gör att man kan släpa hem glassen även om man inte köper kylklampen.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 26 apr-12 kl 12:17
Hmmm....fast kylklampen är ju nödvändig för att hålla kylan. Men kanske man bara behöver köpa den första gången och sen blir själva boxen en refill i sig själv som man byter ut mot en ny förpackning glass utan kylklamp som man sätter sin egna medtagna på. Eller att hela boxen byts ut, med kylklamp, mot en ny bytta glass. Ungefär så gör man ju även med gastuberna till Sodastream! :D Man köper första tuben dyrare än man sen betalar för att få en fylld. Fast i detta fallet skulle man kanske inte behöva betala nåt extra alls andra gången. I och för sig krävs det då att återförsäljaren/jag diskar alla returboxar innan de går att använda igen.....hmmmm....tål att fundera vidare på! :) Tack för uppslaget!
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 12:36
Påminner om min barndoms bruna mjölkflaskor, som stod på tork i diskstället.  Detta system ställer mycket stora krav på rengöringen innan klampen/boxen går ut till nästa kund.  Om det ska vara inbytes ungefär som returgasflaskor.  Man äter ju inte gasen!  ;)

Jag skulle gissa att reglerna har blivit hårdare sen min barndom.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 26 apr-12 kl 12:43
Du har helt rätt Trollmor.....det ställer höga krav och har säkert ett strikt regelverk! Men spånar ändå vidare på idén om hur man bäst bibehåller kylan vid transporten hem från inköpsställe. ???
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Valkyria skrivet 26 apr-12 kl 13:00
Om man tänker sig en tät glassförpackning som placeras i kylboxen så borde kraven på renlighet vara lägre antar jag? När man kommer hem tar man ur glassförpackningen ur kylboxen och lägger i frysen. Man får ju trots allt placera matförpackningar i kundkorgar som är allt annat än rena ::)

Jag förstod de tidigare inläggen som att glassen skulle packas rakt i kylboxarna alltså. Därav mitt inlägg.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 13:03
Ja, vad du är smart!  Att jag inte tänkte på det ...  Vilket bra forum, där man kan få träffa så kloka eftertänksamma vänliga smarta människor!  :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Valkyria skrivet 26 apr-12 kl 13:06
Ja, vad du är smart!  Att jag inte tänkte på det ...  Vilket bra forum, där man kan få träffa så kloka eftertänksamma vänliga smarta människor!  :D

Funderar på att rama in och sätta upp detta citat på väggen för att peka på när någon påstår motsatsen :-[
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 13:14
Men snälla Valkyria, vem skulle påstå nåt sånt?  Att alternativ inte skulle vara ett bra forum ???
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Valkyria skrivet 26 apr-12 kl 13:19
 ;D :-* ;D
Och så saknar jag en smiley som skrattar så tårarna sprutar
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 26 apr-12 kl 13:57
Men ... varken getglass eller forumet är väl nåt att gråta åt ???    8) o:)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Valkyria skrivet 27 apr-12 kl 11:44
Eftersom inte heller jag har smakat getglass så kan jag inte göra någon jämförelse av dessa två företeelser så jag avstår att kommentera ;)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: renee d skrivet 27 apr-12 kl 12:34
 Men spånar ändå vidare på idén om hur man bäst bibehåller kylan vid transporten hem från inköpsställe

Min fårmjölk är transporteret fryssen.
Och  inhålls betekning:
Innehåll: Fårmjölk, socker,äggula,veg.olja, druvsocker, farin, äkta vanilj, fruktkärnmjöl.

Der går lidt mere end ½ liter får mjölk till  1 liter glass. Ved inte med getter :-\
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 apr-12 kl 15:06
Men spånar ändå vidare på idén om hur man bäst bibehåller kylan vid transporten hem från inköpsställe

Min fårmjölk är transporteret fryssen.
Och  inhålls betekning:
Innehåll: Fårmjölk, socker,äggula,veg.olja, druvsocker, farin, äkta vanilj, fruktkärnmjöl.

Der går lidt mere end ½ liter får mjölk till  1 liter glass. Ved inte med getter :-\
Menar du fårglass?  Säljer du alltså?  Pris? Leveranstid, plats osv, osv.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 maj-12 kl 12:14
Ett svar i "min" amerikanska systertråd:

http://thegoatspot.net/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=31250&p=378886#p378886 (http://thegoatspot.net/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=31250&p=378886#p378886)

Oj, länken gick till mitt senaste inlägg.  Skrolla upp, getglassvänner!  Om ni vill lägga till nån fundering i den tråden, så meddela mig, så ska jag vidarebefordra era tankar!

Att kunna äta getglass, är det en mänsklig rättighet för alla jordens inbyggare?  ;)

Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 02 maj-12 kl 09:07
Men spånar ändå vidare på idén om hur man bäst bibehåller kylan vid transporten hem från inköpsställe

Min fårmjölk är transporteret fryssen.
Och  inhålls betekning:
Innehåll: Fårmjölk, socker,äggula,veg.olja, druvsocker, farin, äkta vanilj, fruktkärnmjöl.

Der går lidt mere end ½ liter får mjölk till  1 liter glass. Ved inte med getter :-\

Verkligen jätteintressant!!!!  :D Säger som Trollmor.....BERÄTTA MER!!!!! Hur transporterar du glassen? Hur stora förpackningar? Vilka är dina kunder? Hur har din glass mottagits av kunderna?

Nu har vi provsmakat de första två glasstesterna. Båda smakade lite för mycket ägg för vår smak, den första mer än den andra. Den andra blev rätt bra i konsistensen men ändå inte helt perfekt. Den första var alldeles för "smulig" och höll inte formen alls. Dessutom smalt den fortare och det smälta var väldigt rinnigt. Vad som är orsaken vet vi inte riktigt....kanske jag inte lät den tjockna tillräckligt, eller så var det fel recept bara, eller så fryser inte min frys tillräckligt snabbt. Hmmm.....får se med kommande tester. Igår gjorde vi ytterligare två recept som ska provsmakas i helgen. Den ena verkar väldigt lovande både som smet och glassmassa. Får se hur den blir efter nedfrysningen. Den andra är tjock och fin som smet men är ännu inte körd i glassmaskinen så det återstår att se hur den blir. :)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 31 jul-12 kl 22:22
Dags för en kraftig uppdatering!  ;D
Har de senaste veckorna gjort en hel del glass på getmjölk. Har förmånen att få praktisera på en getgård i Valdermarsikstrakten nu i sommar och har därmed tillgång till mjölken!  ;D
Har haft en glasstest med en panel som aldrig ätit getmjölksglass tidigare och betyget var WOW!!!!!  :D Hade gjort 6 olika recept där ett blev korat som vinnare. Nu ska det produceras ca 30 l glass till Marknaden som hålls här nästa helg, 4/8. Har kommit halvvägs och börjar smått undra hur galen jag egentligen är som ger mig in ett sånt här projekt med en glassmaskin som kan göra 1 liter smet åt gången.....  :o
Iallfall så hoppas jag glassen har en strykande åtgång! Så alla som befinner sig i Valdermarsvikstrakten i helgen är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till Krogersbo Getgårds fantastiska marknad och smaka på min glass!!!!  :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 aug-12 kl 16:39
Jag antar att du är nästan lika galen som jag, då.  Nu önskar jag att jag kunde komma och provsmaka.  Men det blir förhoppningsvis flera tillfällen?  :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 03 aug-12 kl 18:49
Absolut blir set en fortsättning Trollmor! Om detta inte blir ett totalt fiasko vill säga. ;)
Planerna är ju att hitta lokal, skaffa större glassmaskin och börja tillverka. :) Håll utkik efter "Gettergod Gelato" framöver. ;)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: olivia.k skrivet 10 aug-12 kl 17:11
Sia glass har en glass som innehåller "getostarom"- vad det nu är. Någon som provat den?

Jag saknar verkligen riktig glass i Sverige, som håller samma standard som den amerikanska glassen. Den finns ju till viss del här med (haagen daz) men kostar ju 3 gånger så mycket som i usa, så jag köper aldrig den.

Svensk glass är så fake så man blir ledsen.. innehåller bara en massa luft och konstiga tillsatser.
http://www.siaglass.se/vara-glassar/sia-glassbar/sia-graddglass/honung-chevre (http://www.siaglass.se/vara-glassar/sia-glassbar/sia-graddglass/honung-chevre)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: renee d skrivet 10 aug-12 kl 21:27
Jag har glass på får mjölk mellem Klövsjö och Rätan - tilverket i Sverige. Finnes fäbod glass i Härjedalen (men det koster mere)  ;D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Lindelöw skrivet 13 aug-12 kl 20:23
Vilken bra idé, jag tycker att du skall köra. Vi måste öppna våra sinnen och tänka nytt- eller gammalt. Jag är också getfrälst och har tänkt prova att sälja killingkött, vilket äts i många länder. Men då menar jag killing, inte gammal bock.

Lycka till!
Tänk en biggarågetglass, mmmmmm!
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 aug-12 kl 21:05
Som efterrätt efter en fin middag med killingkött?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: renee d skrivet 13 aug-12 kl 21:49
Menar du fårglass?  Säljer du alltså?  Pris? Leveranstid, plats osv, osv.

Sorry, I have only just seen your questions :-[.
I am in Southern Jämtland. Normalt är jag på får dagen på Jämtli. And yes, sheep´s milk ice cream ;-) 
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 18 aug-12 kl 11:10
Killingkött tror jag starkt på!!! Drömmen är en egen verksamhet, cafe eller liknande där allt utbud baserar sig på get.....bröd bakat på getmjölk, getsmör, kallskuret av killingkött, getmjölksglass och andra bakverk på getmjölk/grädde. :) Har sett att det finns nåt liknande i New York.
Min glass blev en SUCCÉ på marknaden!!!! Alla tyckte den var fantastisk, kunde inte tro att den inte innehöll komjölk och att den var så mager trots sin krämighet. :-D Så jag har fått bekräftat att min glass funkar...att den är en unik delikatess.
Nästa steg är att utveckla fler smaker än vanilj, börja kontakta restauranger i Gbg-trakten, leta lokal, hitta fler marknader/matmässor att va med på.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 11 sep-12 kl 10:59
Nu kan ni som vill, följa min Getmjölksglass-resa på bloggen
www.gettergod.se (http://www.gettergod.se)
 :)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 11 sep-12 kl 16:51
Jag är också getfrälst och har tänkt prova att sälja killingkött, vilket äts i många länder. Men då menar jag killing, inte gammal bock.
De vana getköttsätare jag pratat med säger att getköttet är bäst om geten/bocken är ca 1,5-2 år gammal. Killing smakar inte mycket, då är det som vilket kött som helst, lite äldre get har karaktär och är smasken. Har själv provat och jämfört, och håller med mina vänner från medelhavsområdet och mellanöstern, killing är kött för matmesar, lite äldre djur är kött för gourméer.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Solmalin skrivet 16 sep-12 kl 11:46
Har inte läst alla svar så någon kanske redan har skrivit om detta, men eftersom getmjölk innehåller väldigt lite laktos är det en potentiell produkt för oss laktosintoleranta. Det kan vara idé att marknadsföra den som låglaktosprodukt alltså :-)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 sep-12 kl 20:53
Gör den?  Jag trodde att laktoshalten var ungefär samma för getmjölk och komjölk.  Men det går ju alltid att blanda i lite - vad heter det nu igen - laktas?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: gunga skrivet 16 sep-12 kl 20:58
Gör den?  Jag trodde att laktoshalten var ungefär samma för getmjölk och komjölk.  Men det går ju alltid att blanda i lite - vad heter det nu igen - laktas?

Kan ha jättefel, men...

Har hört att getmjölk har samma laktoshalt som komjölk, men på grund av nåt (fettglobulernas storlek?) går snabbare genom mag-/tarmsystemet och därför inte ger samma problem som kömjölk. Låter det rimligt?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 sep-12 kl 21:10
Nä, sånt fattar inte jag.  Har bara sett resultatet när jag skulle vara snäll och göra pannkaka på getmjölk till en som var laktosintolerant.  Lyckligtvis var det hans lediga dag, och han kunde ta en intressant  bok med sig på avträdet ...
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 17 sep-12 kl 06:50
Det skiljer på sockerinnehållet mellan komjölk och getmjölk, komjölkens mjölksocker innehåller glukos och galaktos, getmjölkens bara galaktos. Endel laktosintoleranta kan därför utan besvär använda getmjölk men andra kan det inte. Själv är jag laktosintolerant men kan använda getmjölk utan besvär.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 sep-12 kl 08:44
Se där, något för Gettergod att ta till sin hemsida! :D  Hönshjärna kanske kan serva med en bra källa, för att det ska se proffsigt ut, när nu Gettergod ska ut på marknaden och umgås med såväl glassnördar som med Livsmedelsverket?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 17 sep-12 kl 11:33
Källan är ett kompendium om fodring av mjölkgetter från den finska getföreningen.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 sep-12 kl 17:50
Å, då är den inte sökbar.  Men det låter mycket gediget.  Är den på finska eller svenska - eller bådadera?

Jag har googlat lite sen sist, men orkar inte läsa och ta in för närvarande.  Lite mycket i verkliga livet ...  :P
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Misse skrivet 17 sep-12 kl 18:01
Hej där ute!
Jag är helt ny här i forumet men slukar ALL information jag kan hitta om getter! Helt fantastiskt vilka kunskaper ni besitter, tillräckligt för att samla ihop i en bok tycker jag!  ;)
Nåväl det är inte därför jag skriver nu. Det är så att jag har planer på att skaffa mig en liten gård och starta en getgård någonstans på västkusten. Bor i Göteborg idag och har en stor längtan till ett annat liv. Min tanke är då att även starta ett mindre mejeri och glassfabrik där jag vill göra glass på den förträffliga getmjölken från mina getter. Kanske även inköpt mjölk från andra getgårdar om det behövs.
Jag är egenföretagare idag inom fordonsindustrin men har en bakgrund som konditor, så det är inte sååååå främmande för mig som man skulle kunna tro.  :) Däremot är de små ljuvliga djuren getter något helt nytt för mig och familjen!
Efter att ha forskat en del så har jag förstått att det inte finns någon tillverkning av getmjölksglass här i Sverige......., eller?! Däremot finns det i Italien, glassens vagga, och även i USA, England och Irland bl a. Dessutom har det precis startat en i Norge.
Så vad tror ni alla getfrälsta, finns det en marknad för det här i Sverige? Självklart skulle den vara ekologisk och helt befriad från tillsatsämnen....bara rena råvaror gäller!  :) Själv tror jag JÄTTESTARKT på det här, men det räcker ju inte.....andra måste ju också tro på det.  :-\
Vore ENORMT tacksam för så många svar som möjligt, både positiva och negativa såklart! (Även om jag hoppas på bara positiva förstås. ;) )
Tack tack på förhand! (Väntar med spänning nu.....)


Jag åt med spänning getglass häromdagen hos min Goda Vän som har öppnat en Seriös GlassRestaurang o:)

Å fyy fan i hälvittä vad det smakade nåt alldeles för djävligt!!!!! :P :P :P
Första gången i Lifvet jag INTE har ätit upp min glass.  Jess (ägarinnan) skrattade ihjäl sig åt mig ;D ;D

Men jag fick i mig bortåt 2 liter av annan glass :-[ :P

Fast jag tror det kan funka som affärside.  Kan Jess öppna en glassrestaurang mitt ute i ingenting i Dagsås utanför Wheremountain så funkar säkert getglass.


Marknadsföring,  marknadsföring, marknadsföring.  Och marknadsföring.

Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 sep-12 kl 18:04
;D  Jag känner igen det där.  Omkring 90 % av svenskarna avskyr getost.  Cirka 10% älskar den.  Ytterst få är likgiltiga.  Det torde vara nåt liknande för getglass.  Men om Gettergod lyckas hitta de där 10 procenten, så borde hon kunna sälja!  Fin hemsida, säkert ännu finare glass.

Gratis provsmakning kanske, som marknadsföring?
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 18 sep-12 kl 06:00
Kompendiet är bara på finska, tyvärr. Är en förkortning på ett examensarbete som gjordes i slutet på nittiotalet. Jag googlade också runt litet men hittade ingen riktigt pålitlig källa, däremot fick jag den uppfattningen om att kompendiet kandke har fel med sockersammansättningen.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: renee d skrivet 18 sep-12 kl 08:11
Har hört att getmjölk har samma laktoshalt som komjölk, men på grund av nåt (fettglobulernas storlek?) går snabbare genom mag-/tarmsystemet och därför inte ger samma problem som kömjölk. Låter det rimligt?
Dom som är laktos intolerant tåler hellere inte get eller får mjölk. Men der finnes folk som är intolerant över for fett sammenholdt. Dom kan ofte drikke får och getmjölk.
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 sep-12 kl 10:24
Se även Zadies nya tråd:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=142251.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=142251.0)
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Gettergod skrivet 03 jan-13 kl 00:55

Jag åt med spänning getglass häromdagen hos min Goda Vän som har öppnat en Seriös GlassRestaurang o:)

Å fyy fan i hälvittä vad det smakade nåt alldeles för djävligt!!!!! :P :P :P
Första gången i Lifvet jag INTE har ätit upp min glass.  Jess (ägarinnan) skrattade ihjäl sig åt mig ;D ;D

Men jag fick i mig bortåt 2 liter av annan glass :-[ :P

Fast jag tror det kan funka som affärside.  Kan Jess öppna en glassrestaurang mitt ute i ingenting i Dagsås utanför Wheremountain så funkar säkert getglass.


Marknadsföring,  marknadsföring, marknadsföring.  Och marknadsföring.


Du måste ha haft en särdeles otur eller så är din vän inte så bra på att göra glass!  :o

Vad jag förstått på de sista inläggen här så är det just den vanliga missuppfattningen att getmjölkglass smakar som getost fast i glassform!?! Visst kan man göra glass med getost i, såsom SIA-glass gjort - Chevre och honung, men det är INTE sådan glass jag gör.

Min glass gör jag på getmjölken, som rätt hanterad inte alls smakar getost utan väldigt likt komjölk, möjligen inte lika söt i smaken.
När jag brukar få frågan av skeptiker - "Men glassen smakar väl get?", brukar jag ställa motfrågan om dom tycker att vanlig glass smakar prästost? Man måste alltså skilja på mjölk och ost. Getosten får ju sin speciella smak utifrån lagring, bakterier mm som ger karaktär, precis som våra vanliga komjölksostar.

På marknaden i somras fanns det även där skeptiker med den här missuppfattningen, men som snabbt ändrade sig när de väl smakat och med STOR förvåning sa - "Men den är ju jättegod och smakar inte alls get!"  ;D Flera trodde faktiskt att jag bluffade och att glassen var gjord på vanlig mjölk eftersom dom absolut inte kunde tro att den kunde vara gjord på getmjölk.

Dessutom har jag fortsatt vidareutvecklat receptet under flera månader så att jag nu fått en i mitt tycke (och alla andra som provsmakat) superb glass med bara 6% fett.  :)

Nu letar jag lokal för fullt, reklambyrå är inkopplad för varumärkesbyggnad, 23-24 januari deltar jag med glassen på en mindre fackmässa i Gbg....allt för att den planerade produktionen ska komma igång senast feb/mars.

Så håll utkik efter Gettergod Gelato! www.gettergod.se (http://www.gettergod.se)   :D
Titel: SV: Glass på getmjölk - en marknad för det?
Skrivet av: Eva o Getterna skrivet 03 jan-13 kl 07:47
Hoppas du lyckas. Getmjölken behöver bort från ryktet att den smakar get. Men det kräver ju också att den inte smakar get. Vad jag förstår krävs mycket god hygien för att den inte redan efter några timmar ska smaka illa. Getmjölken är ju bra för folk som har svårt att tåla komjölk. Den borde ha stora möjligheter om den bara fick en möjlighet att visa att den är god.