Alternativ.nu
Djur => Får => Dräktighet & lamning => Ämnet startat av: cheapy skrivet 11 apr-12 kl 13:13
-
Jag har en finullstacka som precis lammat, det blev tre lamm och hon tar hand om och slickar alla. men ett litet tacklamm vill inte ta tutten, jag har försökt gång på gång men det går inte! jag har försökt med nappflaska också, men hon har ingen sugreflex. jag har fått i henne lite med en spruta fylld med lammnäring, jag har även mjölkat ur tackan, men det kommer så lite mjölk! ca 0,3 dl har jag lyckats mjölka ur allt som allt.
vad ska jag göra, tacklammet står upp, men går inte runt som de andra, utan står mest still o tittar i väggen. men hon verkar inte så medtagen, mest "seg" om ni förstår vad jag menar.
Ska jag fortsätta ge lammnäring, hur mycket och hur ofta i så fall? funkar det att ge henne lammnäringen med spruta eller måste jag försöka med nappflaskan igen?
Snälla svara!
Tack!
-
Om hon i övrigt är frisk, så borde det hjälpa med näring - energi. Utan sugreflex är det svårt, och om hon inte lär sig att suga, så blir det ju svårt att få henne att försöka på tackan sen.
Jag antar att du måste klämma ut mjölk i munnen på henne även med nappflaskan? I så fall spelar det inte så stor roll om du gör det med spruta i stället. Hon lär sig ändå inte att suga ... Jag håller med om att sprutan är enklare för skötaren! ;)
Ska hon tillbaka till tackan måste hon ju inte bara suga, utan även kunna tampas med två syskon om två spenar. Så min gissning är att detta blir ett flasklamm. :-*
-
Har du inte en sond så att du kan sondmata med råmjölk och sedan lammnäring? Så gjorde vi på ett lamm som ej ville suga på nappflaska.
Jag hoppas att det löser sig för det lilla lammet.
-
Mjölka ur igen och ge med sond, då vet du att ungen får i sig. Förhoppningsvis piggnar hon till sen och orkar dricka, eller så dör hon.
-
Är det inte mer våld än nöden kräver att sondmata om lammet sväljer? En ovan person (som jag t ex) kan lätt göra illa med sonden.
-
Tack så hjärtligt för era svar!
Jag vill inte sondmata henne, då jag inte känner mig säker på detta.
Bör jag ta in henne så att hon får värme? Eller är det dumt att skilja henne från mamman? ska jag mata henne 6-8 gånger per dag så underlättar det för oss om hon är inne...de andra två lammen (baggar) leker redan lite o ser väldigt friska ut, det är skönt i alla fall!
Men den enda lilla flickan jag fick är så klen.... :(
-
Ta in henne i värmen. Får hon bara l i t e mjölk i sig är det bra om den inte åtgår till att upprätthålla värmen i kroppen utan kan gå till andra livsfunktioner. Ute i fårhuset kommer hon snabbt att kylas ner om hon får för lite i sig. Känn efter inne i munnen på henne då känner du om kroppstemperaturen avtar, gör den det är det bråttom med värme utifrån och mjölk/lammnäring innifrån. Jag hade undvikit sonden, tar själv bara till den som sista utväg, om lammet är mer eller mindre livlöst, tycker risken att få ner vätska i lungorna är för stor. Om lammet bara sväljer är det bättre med sked/ spruta/flaska. Min erfarenhet är att svaga tacklamm har bättre överlevnadschanser än svaga bagglamm.
-
Huvudsaken är att hon får i sig råmjölk så att hon får i sig antikropparna hon behöver till att börja med :)
Kanske har du en annan tacka som lammat idag eller för ngn dag sedan? som du kan mjölka ur lite mer ifrån.
Vi har haft ett par lamm som du beskriver som helt enkelt inte vill suga på spenen när de kommit ut. i mina fall hade det kanske löst sig om jag bara lämnat ifred och låtit bli, men det vill man ju inte när det ser dåligt ut. Hursom, när vi satt lammen mot spenen så vägrar de att ta den. Tvingar man in spenen så suger de inte o.s.v. då har vi mjöljat ut en liten skvätt och gett med en pipett i munnen, i sakta mak samt försökt "rikta" lammet mot tacka/juver så den inte präglas på oss direkt. Efter en hutt med råmjölk brukar de piggna till och söka spene senare.
Kanske är ditt lamm också sådan att den verkligen Vägrar bli tvingad till ngt ;)
-
Jag sondar inte heller... Tycker risken är för stor.. Har lärt mig det men aldrig utövat det, har inte haft behovet tycker jag . Så här gör jag :
Kollar tempen i rumpan , låg temp, på väg mot hypotermi, ser till att få upp den i temp genom att få lammet varmt, matar den med druvsocker blandat i vatten. När tempen är mer normal,matar med lammnäring lite men ganska ofta i början för att få igång den ( om den inte kan stå och äta själv ) :)
Håller med vallar -Elin :) det finns de lamm som vägrar , är " kan självare " :)
Men denna låter för svag för att vara en sån ?
-
Om hon ska överleva, får hon inte förlora energi! Ta in henne, värm upp henne (om du har vedspis kan underugnen vara en möjlighet, När hon piggnar till, kan hon inte trilla ner och slå sig. Luckan öppen förstås för luft och ljus, linda in henne i en filt eller handduk så hon inte bränner sig på väggarnaom du har brassat på. Överugnen blir i regel för varm för såna här övningar.)
Mata så ofta du bara kan, om du vill försöka ha kvar henne i livet. Löpmagen är inte uttänjd än, så hon orkar inte mer än vad som går åt till kroppsfunktionerna en jämförelsevis kort stund.
Vägrar hon, så mår hon helt enkelt inte bra! :'(
Även om du vill ha henne ute sen, så måste hon in nu och bli varm! :)
-
Jag hade sondat, det är inte så svårt att få rätt som det verkar, och kan räcka med en-två gånger så att de får en riktigt bra start. Framförallt om målet att att få tillbaks lammet till tackan så snabbt som möjligt.
-
Jag hade sondat, det är inte så svårt att få rätt som det verkar, och kan räcka med en-två gånger så att de får en riktigt bra start. Framförallt om målet att att få tillbaks lammet till tackan så snabbt som möjligt.
Jag hade också sondat, jag upplever det som mer risk att hålla på med sprutor och att spruta med nappflaska om lammet är svagt och inte har sugreflex, det är lätt att det sväljer fel och drar ner i lungorna då tycker jag...
Om sondning av lamm skulle vara så riskabelt så skulle man förmodligen inte lära ut det på korta lamningskurser tex..
Mvh
Charlotte
-
Jag tycker nog att man ska ha den kursen då, om man ska hålla på med det. Så att man vet vad man håller på med. Har Cheapy den kunskapen? :)
-
Sonda eller inte så måste lammet få i sig råmjölk. Hon har inte råd att förlora någon energi på att hålla sig varm, så ta in henne i värmen.
-
Det är inte så svårt att sonda. Jag tror det finns beskrivning i Fårboken. Jag har nog sett beskrivningar på flera ställen. Överallt står det att det inte är så lätt att få ner mjölk i luftstrupen, lammet hostar då. Det märker man direkt. Man mäter utanpå hur längt det är ner till magen och sedan är det bara att låta det rinna ner. Jag tycker det är nästan värre med spruta, då kan man spruta för fort och lammet får i halsen. Det är ett så behändigt sätt att få i ett svagt lamm lite näring så det finns all anledning att lära sig sondmata.
-
Jag tycker nog att man ska ha den kursen då, om man ska hålla på med det. Så att man vet vad man håller på med. Har Cheapy den kunskapen? :)
En intressant artikel angående råmjölk och sondning:
http://www.svdhv.org/sv/far/artiklar/2012/e/433/mera-ramjolk-till-lammen/ (http://www.svdhv.org/sv/far/artiklar/2012/e/433/mera-ramjolk-till-lammen/)
Beskrivningen av hur sondning går till är i stort sett ordagrant vad veterinärerna på de båda lamningskurser jag gått berättat.
Mvh
Charlotte
-
det finns all anledning att lära sig sondmata.
Just det! :D
Jag har nog varit mest orolig för att göra illa den lilla i svalget och matstrupen. Förlorade en killing en gång som fick en skada på matstupen, vetr kunde inte göra nåt, för den vävnaden är ömtålig.
-
Tack för länken, den var bra! :D Så här står det bland annat (min fetstil):
"Sondmatning av lamm kan du lära dig på Fårhälsovårdens lamningskurser. Sonden kan köpas på postorderfirma specialiserad på lantbruks- eller veterinärprodukter. Tänk på att varm mjölk är ett utmärkt näringsmedel för bakterier. Spara aldrig uppvärmd mjölk och var noga med att diska och desinficera sonden mellan användningstillfällena.
1. Lamm som är nedkylda med kroppstemperatur under 37°C och inte kan hålla huvudet uppe själva ska inte sondmatas. De behöver värmas upp först.
1. Lägg lammet i knäet och håll upp huvudet. Sonden får inte föras in för långt till våm eller nätmage, då detta innebär att mjölken hamnar fel. För att veta hur långt man ska föra in sonden kan man mäta från lammets bröstbensspets till mun och göra en markering på sonden.
2. Fukta sonden med varmt vatten så glider den lättare.
3. För in sonden i munnen och låt den glida över tungan mot svalget. Stanna upp vid svalget och invänta lammets sväljreflex. Det säkraste sättet att veta om sonden ligger rätt är att känna den med fingertopparna över matstrupen över halsen på lammets vänstra sida. Dra sonden fram och tillbaka i matstrupen.
3. Om lammet hostar eller visar andra tecken på obehag så ta ur sonden och börja om.
4. När sonden har passerat bröstbensspetsen ges 50-150 ml kroppsvarm råmjölk som första mål. Töm råmjölkssprutan/behållaren långsamt så att inte löpmagen blir överfylld. Alternativt; låt råmjölken rinna av sig själv om en öppen behållare används.
5. Nyp ihop sonden när den dras ut så att ingen kvarvarande råmjölk rinner ut."
-
Ja, man kan gå kurs och höra en veterinär berätta vad som står i artikel, av förklarliga själ så finns det inget svagt lamm på kursen som h"n kan visa på hur det går till i praktiken...
På första kursen Tror jag att veterinären visade på ett tyglamm ungefär hur man skulle mäta men på andra kursen gick vi igenom det helt kort teoretiskt.
Det veterinären var noga med att poängtera var att man inte skulle vara rädd för att försöka eftersom det är det säkraste sättet att rädda livet på ett svagt lamm...
Det känns kanske säkrare om man hört från en veterinär än om man läst en text, men det är inte svårt alls bara man tar det lugnt och följer instruktionerna, från en veterinär eller om man läser själv :)
Mvh
Charlotte
-
Hej och tack igen för alla svar!
Som sagt, jag vill inte sonda, då jag inte känner mig säker på detta. Har ej gått någon kurs tyvärr.
Tacklammet är uppe o går ibland. Andningen kanske låter lite "tunn" ibland. Jag lyckas inte få ur någon råmjölk ur tackan, det kommer nästan inget!
Men lammet får pontus lammnäring en gång i halvtimmen, då får vi i henne ca 25ml, tyvärr inte mer. hon suger mycket dåligt, mycket lite i taget.
Men kan hon överleva på endast lammnäring, eller vad ska jag göra mer?
hon är inte nedkyld, hon känns varm och behaglig. Hur länge ska hon vara inne, innan jag släpper henne till tackan igen?
Tack!
-
Hon ska var hos tackan.
Får du inte i henne råmjölk kan du lika gärna låta bli, hon dör i alla fall.
Sondmata är lätt. Det står på förpackningen till sonden hur man gör, i stort sett samma text som här ovan. Jag brukar lyssna en stund i slangen för att vara säker på att den är i magen och inte i lungan. Att mata med spruta innebär, i mitt tycke, mycket större risk för att ungen får mjölken i lungorna än om man sondar. Sond är alltså både lätt och säkert.
Men som sagt, utan råmjölk är det dömt.
Och ungen ska vara hos tackan.
-
Men som sagt, utan råmjölk är det dömt.
Och ungen ska vara hos tackan.
Låter lite tufft kanske, Vurre? Men jag förstår innebörden och håller med litegran..
Jag har ju inte sett ditt lamm och förstår att du är orolig. De tips jag kan komma på är som sagt att mjölka lite ur en annan tacka som lammat nyligt, kolla med någon du känner om de har råmjölk i frysen att ge din lilla (helst skall råmjölken komma från den egna besättningen för att den skall få i sig "rätt" antikroppar mot "rätt" smittor) Tänk också i så fall på att om du har MV-fria får skall råmjölken också komma från en sådan besättning.
Det verkar ju som att de andra lammen i kullen får i sig mjölk så det kan/borde inte vara någon vaxpropp som stoppar mjölken.
Mitt bästa tips är; testa igen (jag är bra på upprepningar) massera juvret först och även spenarna. Tänk på hur hårdhänta lammen kan vara när de stöter med full kraft mot juvret! (gör inte så kanske.. men du behöver inte vara så rädd/försiktig).
Ta spenen mellan tumme och pekfinger högst upp, kläm åt och dra nedåt. Själv har jag typ aldrig fått ut mjölk förrän i år, när jag gav mig fan på det ;)
Ett lamm kan kanske överleva på lammnäring, de är tuffa rackare men magen mår så himla mycket bättre om den får i sig rätt grej. Och lammet kommer att klara sig bättre framöver då den byggt upp ett immunförsvar mot de smittor och baciller som finns bland dina får.
Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig :) Jag sondar förresten inte heller, men har aldrig haft ett så pass svagt lamm att jag inte kan ge den med spruta.
Använder en sån där orange "öronpipett" och stoppar i mungipan. Ger liite liite och ser till att de sväljer har man en spruta får man vara försiktig så att man inte trycker för hårt så det sprutas in en massa med en gång.
Ett till tips då, har du fler tackor som skall lamma så försök mjölka ur dem, om så bara lite grann. Frys sedan ned och ha till nästa säsong, det håller väl ung. så länge i frysen. Men Värm inte frusen råmjölk till mer än fingervarmt, annars slås proteinet sönder och ger ingen verkan. låt den helst tina av sig själv el. i ljummet vattenbad. Kramar!
-
Viktigt att lammet får råmjölk i sig, försök igen att mjölka tackan. Ett tips är att ha råmjölkersättning hemma i lammningstider, kan köpas hos de som har allt som behövs för fårhållning. Det är inte så svårt att sondmata, jag själv skulle vara mer rädd att hälla i mjölken.....lätt att den hamnar i luftstrupen.
Håller tummarna för dig!
-
Om du inte redan gör det så tar vatten på fingrarna när du ska mjölka, lättare att mjölka o man får ut mer mjölk.
-
Om lammet är uppe och går ibland, så har det nog fått någon råmjölk i alla fall! :D
Att mjölka är inte helt lätt utan övning, särskilt inte om ägaren av juvret är avogt inställd till åtgärden! Men om två lamm suger ut det som finns, då kan inte ens en mycket van mjölkare få ut något.
Har du fått i henne något alls av Pontus?
Och hon ska inte ut till tackan förrän hon klarar att hålla reda på sina egna fötter och värma sin egen kropp med det hon får i sig! När hon börjar kliva omkring mera målmedvetet, då kan det vara dags - om detta passar i övrigt arbete på gården!
Om hon flaskas upp, och är mycket inne i början, blir hon "präglad" på dig såsom mamma, men det behöver inte göra så mycket, om hon bara kommer ut i en fårflock senare i livet. Ta't lugnt, Vurre, detta är ett lamm som varit mycket svagt!
Jag tycker det verkar som om intensivvården - även utan sond - börjar ge resultat! :D
Om möjligt bör du ganska snart få i henne en liter om dagen av lammnäring.
-
Hon går runt emellan varven, tar några steg o tittar sig omkring. Jag har fått i henne lite,lite råmjölk, men bara ca 20ml sedan hon föddes kl 08 imorse! :-\
Jag har fått i henne pontus lammnäring med jämna mellanrum under dagen, ca 5 dl allt som allt...
Hon var min enda dräktiga tacka, så jag har ingen annan tacka att ta råmjölk ifrån.. :(
Jag ska försöka mjölka ur tackan igen imorgon bitti, med vatten på fingrarna!
Tack alla snälla människor för ert engagemang!
-
Ah, en halv liter! :D Då förstår jag varifrån energin kommer att promenera omkring! Räkna med att hon gör av med energin under natten, så i morgon bitti kanske du måste "börja från början" och "tanka upp" henne. Lycka till!
-
Hej igen allihopa!
Har vart en jobbig natt, lillan har väckt mig ständigt och skrikit...men hon har börjat att suga lite på nappen när jag matar henne, men hon vill inte ha nappen framifrån,utan i mungipan... ???
Imorse gick hon vid soffkanten o letade efter en spene att suga på, jag försökte då att ge henne nappflaskan, men den är lika irriterande och ointressant för henne som vanligt :(
Jag tog då beslutet att släppa tillbaka henne hos mamman...detta var ca en timme sedan, jag ska nu gå o kolla hur det går...jag såg att mamman luktade mycket på henne och knuffade bort henne lite lätt, åhh vad jag hoppas hon tar sig an sin flicka igen! lammet gick direkt fram till juvret och letade efter en spene att snutta på, så hon vet iaf vad hon ska göra, men tyvärr så ville inte mamman släppa till henne, utan hon gick iväg så fort lammet försökte...på väg ut för att se hur det går...
Tack till alla goa på alternativ!
-
Hej igen allihopa!
Har vart en jobbig natt, lillan har väckt mig ständigt och skrikit...men hon har börjat att suga lite på nappen när jag matar henne, men hon vill inte ha nappen framifrån,utan i mungipan... ???
Imorse gick hon vid soffkanten o letade efter en spene att suga på, jag försökte då att ge henne nappflaskan, men den är lika irriterande och ointressant för henne som vanligt :(
Jag tog då beslutet att släppa tillbaka henne hos mamman...detta var ca en timme sedan, jag ska nu gå o kolla hur det går...jag såg att mamman luktade mycket på henne och knuffade bort henne lite lätt, åhh vad jag hoppas hon tar sig an sin flicka igen! lammet gick direkt fram till juvret och letade efter en spene att snutta på, så hon vet iaf vad hon ska göra, men tyvärr så ville inte mamman släppa till henne, utan hon gick iväg så fort lammet försökte...på väg ut för att se hur det går...
Tack till alla goa på alternativ!
Mungipan är inte något bra alternativ om hon ska lära sig att suga, varken pedagogiskt (lära sig att få från tackan) eller tekniskt (hon behöver tungan för att få bra vakuum). Dock bra att det ändå börjar bli LIIITE under tryck i henne, att hon börjar tänka tanken att suga.
De flesta lamm och killingar letar uppåt efter en spene om de känner beröring på pannan. Du kan ju prova, om det finns så mycket reflexer och instinkter kvar. Ofta försvinner de efter en irriterande kort tid utan "rätt" stimuli.
Men vad säger du, "lammet gick direkt fram till juvret och letade efter en spene att snutta på" ... Det var andra takter! Du har lyckats ge henne energi nog att försöka! Bara nu inte mamma är för hårdhänt så hon blir rädd och ger upp. Och hon får inte förlora energin igen, så har du nu satt ut henne, så se till att hon får i sig näring! Om hon skulle få något från tackan så är det förstås bäst, men hellre Pontus än ingenting! Med extramatning kanske hon kan hålla på och försöka.
Du kan ju också prova de vanliga knepen med att strö kraftfoder på lillans rygg, försöka blanda ihop hennes lukt med syskonens, distrahera tackan med "korsord för får" (fast de brukar inte vara lika villiga att försöka lösa korsord som getter), så hon inte lika mycket märker att lillan försöker snutta.
Korsord för getter: Lägg hö eller gräs i en stor balja, strö kraftfoder ovanpå. När geten börjar äta, ramlar kornen ner mellan stråna, och det blir ett fasligt letande - koncentrationskrävande som Svåra Rutan i tidningarna! Men som sagt får är inte lika roade av detta. Andra förslag, någon?
Nu börjar det här bli riktigt kul, ju! ;D
-
Jag hade hållit fast mamman så den lille får äta
Eftersom hon verkar veta vad hon ska göra så brukar det vara lätt. Hon hittar dit och snuttar själv förhoppningsvis bara hon får hjälp med att mamma står stilla
Alternativet är att hon är så duktig att hon smiter dit när någon av de andra lammen äter så inte mamma märker det
-
Nu har jag vart o tittat till dem....hopplöst fall, mamman vill inte kännas vid det lilla lammet, vad jag har sett, så har hon inte fått komma till en enda gång! >:(
Lammet ser ut att frysa lite också, bör jag ta in henne igen? hon verkar för övrigt relativt pigg, varje gång jag tittar in, så står hon på benen iaf.
Vad ska jag göra???
Jag försökte med "korsord för får" och det var mycket uppskattat av mamman, men hon hade samtidigt full koll på att inte lammet fick tjuvsnutta... ::)
Jag ska gå ut nu igen o rulla ungen i kraftfoder o se om det gör mamman mer vänligt inställd ;)...börjar kännas hopplöst..
Om jag tar in henne o flaskmatar, hur länge måste jag då hålla på med det, när börjar lamm äta grovfoder o kraftfoder, så man "slipper" nappmata?
Jag har testat att hålla fast henne, men hon bli helt hysterisk o börjar jaga runt!! så det blir full kalabalik
Tack för alla svar
-
Det behöver inte vara jobbigt någon längre tid med flasklamm.När hon piggnat till och reder sej själv ihop med sina syskon kan du införskaffa en lammbar och lära henne att tutta på den.Jag har ett lamm som mamman inte ville veta av,hon gillade bara hans syrra.Han fick i sej en liten skvätt råmjölk sedan har han fått Pontus.Varit i stallet hela tiden men har ett eget hörn med värmelampa och en fårskinnsfäll att ligga på.Han behövde hjälp att fatta att han skulle gå ut till dom andra,så vi har varit i hagen med honom några gånger så han fick bekanta sej med dom andra.Nu är han 3 veckor,äter från lammbaren och leker med dom andra lammen.En pigg liten krabbat som kommer rusande genom staketet när man går upp till stallet,men i övrigt ett välartat litet bagglamm.Det kommer att gå bra för dej och din lilla oxå.
-
Ja, lammet måste ha näring så hon orkar fortsätta kämpa för livet. Du har ju fått henne så långt att hon står på egna ben, förflyttar sig självständigt och målmedvetet söker en spene. Det fattas ännu en del, men skillnaden är ju stor mot i går, eller hur?
Att hålla fast en tacka borde gå lättast om du lyfter upp ett framben, som på en häst. Har du provat det? Ett annat sätt kan vara att sätt halsband på henne och binda henne på så sätt att huvudet är i en "korsordsburk" bakom en skiva eller bräda, och lammet är utom synhåll. Men hon har ju fortfarande känsel förstås!
Eftersom lammet försöker, skulle jag fortsätta ett tag till, men för att undvika att lammet blir sparkat och skrämt, skulle jag ta in henne de delar av dygnet då jag inte kan ha full koll på vad tackan gör med henne. Så hon lär sig rätt, inte blir alltför tilltufsad.
Om jag fattat rätt, så är det den första halvtimmen i lammets liv som tacka och lamm lär sig varandras lukt och röst, så de kan känna igen varandra? Den perioden är ju längesen förbi för Lillan.
Vi hoppas att det går bra för er! Lamm behöver mjölk ungefär tre eller fyra månader, men börjar äta fast föda i princip samtidigt med att de börjar gå själva! :D Visst finns det särskilt lamm-start-foder för den som vill kosta på det?
Men om du beslutar att du inte orkar längre, eller att det verkar hopplöst, så är det ditt beslut.
-
Hej igen allihopa!
Jag tog då beslutet att släppa tillbaka henne hos mamman...detta var ca en timme sedan, jag ska nu gå o kolla hur det går...jag såg att mamman luktade mycket på henne och knuffade bort henne lite lätt, åhh vad jag hoppas hon tar sig an sin flicka igen! lammet gick direkt fram till juvret och letade efter en spene att snutta på, så hon vet iaf vad hon ska göra, men tyvärr så ville inte mamman släppa till henne, utan hon gick iväg så fort lammet försökte...på väg ut för att se hur det går...
Tack till alla goa på alternativ!
Vad hade du väntat dig? Naturligtvis vill hon inte ha ungen nu, sedan du separerat dem under så lång tid.
Men bind tackan och låt ungen äta, det är aldrig fel och vem vet, det kan gå vägen.
-
Jag fortsätter att mata det lilla lammet och hoppas att hon tar sig! Hon är som sagt uppe o går mycket, och det är ju ett sundhetstecken. Det är bara att hoppas att mamman kommer på bättre tankar :)
Vad hade du väntat dig? Naturligtvis vill hon inte ha ungen nu, sedan du separerat dem under så lång tid.
Det är ju så, Vurre, att när man är nybörjare så funderar man mycket fram och tillbaka vad som är bäst för djuret i fråga. Man har ju inte kunskapen. Om man sedan slänger ur sig en fråga till andra fårägare, som här på alternativ, då ser man att alla har olika uppfattningar om hur ett djur ska skötas. Då får jag som novis helt enkelt välja att "tro" mer eller mindre på vad den ena eller den andra säger. För jag vet ju inte vad som är rätt och fel.
Än så länge är jag som sagt nybörjare, det kanske även du har varit en gång i tiden....?
Kram och tack återigen för alla kloka och kanske mindre kloka råd! ;)
-
Vad hade du väntat dig? Naturligtvis vill hon inte ha ungen nu, sedan du separerat dem under så lång tid.
Vurre, du kan inte på allvar mena, att en svag och kanske handikappad lammunge (det visste vi ju inte då om ifall hon var) ska slåss med två syskon om mjölken?
-
Vurre, du kan inte på allvar mena, att en svag och kanske handikappad lammunge (det visste vi ju inte då om ifall hon var) ska slåss med två syskon om mjölken?
Förlåt att jag tjatar :-[
Men det är ju vid såna här tillfällen sondning är bra...
Snabbt i med näring i lammet så det får en chans att pigga på sig och man kan snabbare fatta beslut om det klarar av att vara hos mamman. Smådutta med flaska och spruta tar ju längre tid...
Och så mycket övervakning som möjligt av vad som händer under lammningen är också bra. Då vet man om lammet är svagt och medtaget pga att det försökt men inte lyckats dia eller om anledningen är någon annan...
OT:Men nu tror jag vi får låsa Fårforumet så att inga ev. Fårköpare kan läsa ;)
För nu radas trådarna upp om lamningsproblem som dom gör varje vår så ingen människa skulle våga skaffa får...
Vi borde starta några trådar om lamningar som går bra också, för det gör det ju för det mesta :)
Mvh
Charlotte
-
1. nyfödda ungar behöver råmjölk.
2. Äter de inte sjävla p.g.a. svaghet sondar man.
3 Man tar dem inte från tackan om inte tackan innebär ett omedelbart hot mot deras liv.
4 har man en nyfödd unge som behöver nappas eller på annat sätt ses till går man upp en eller flera gånger per natt och gör det, men man tar inte ungen från tackan om man vill att tackan ska ta ungen.
Det är ganska enkelt. De flesta kvinnor brukar också begripa det, i alla fall de som själva fått ungar.
-
Vi borde starta några trådar om lamningar som går bra också, för det gör det ju för det mesta :)
Jamen en sån finns ju! "Årets lamm" eller nåt sånt!
Vurre: Tillägg: 5) Lammet måste få i sig mera energi än det gör av med. Om det är nedkylt eller svagt, måste man se till att det blir varmt.
Att gå upp på natter orkar inte alla. Visst, man riskerar att få ett flasklamm, men såna kan också leva goda liv!
-
Hur går det för dej och den lilla?Om hon fortfarande lever tror jag att du behöver sätta dej och fundera ut en strategi/plan utifrån dina egna förutsättningar och hålla dej till den.Det kan bli jätteförvirrande att läsa alla svar och försöka göra nåt vettigt av det eftersom så många tycker olika,jag blev helt snurrig i början.Men jag skulle inte haft så mycke kunskap som jag har nu om det inte vore för alla duktiga människor här. Jag tror att du med hjälp av alla svar du kan finna här kan pussla ihop en bra plan som funkar för både dej och lilla lammet.Kram!
-
Vurre, du kan inte på allvar mena, att en svag och kanske handikappad lammunge (det visste vi ju inte då om ifall hon var) ska slåss med två syskon om mjölken?
Naturligtvis inte. Jag menar att man sondar ungen.
Och den som hellre skaffar sig en jävla massa jobb med ett napplamm än går upp någon gång på natten i ett par nätter... ja, jag vet ju vad jag skulle välja.
-
Då är vi mera överens. Jag tror vi är olika i det avseendet, var och en måste själv bestämma vad som är jobbigast. Förutsättningarna är ju också olika, avstånd till fårhuset t ex.
-
Hej igen!
Den lilla verkar må bra, jag har henne fortsatt inne under natten och på dagen går hon med de andra tackorna (2st) och jag ger henne flaska var tredje/fjärde timme. Hennes mamma och de andra två lammen har varit avskilda fram tills nu, men idag ska de återförenas med de andra två.
Det enda problemet är att hon inte äter så mycket, jag får i henne ca 1- 1,5 dl vid varje tillfälle, jag kommer inte upp i en liter per dygn, kanske 6-7 dl.
Från när ungefär ska lammen ha tillgång till hö? jag har sett att pojkarna är på o nafsar på mammans hö redan!
När kan jag släppa ut dem på bete?
Ska lammen ha kraftfoder och hur mycket isf?
Men jag skulle inte haft så mycke kunskap som jag har nu om det inte vore för alla duktiga människor här.
Jag instämmer helt!
Jag har lärt mej en hel del och jag kommer vara bättre förberedd och ha mer kunskap inför nästa års lammning.
Igen, stort Tack för ALLA svar jag fått!
Kram!
-
7 dl, bra! Då överlever hon! När löpmagen tänjs ut kan hon äta mera per mål.
TIllgång till gott hö från första dagen, om möjligt! Uppmuntra allt experimenterande med höet, du är ju fostermor nu, och ska visa vad som går att äta! Tackan visar också, lillan härmar.
Försök om möjligt att släppa dem på "parasitfritt välkomstbete" så snart som möjligt! De små är känsligare än de vuxna för allsköns små rovdjur som gärna äter upp dem inifrån ... :(
Kraftfoder är ett bra komplement, men det är främst hö och bete (gräs och örter alltså) som ger de livsviktiga mikrober som sätter igång våmmen.
LYCKA TILL!!! DU HAR JU GJORT ETT JÄTTEFINT JOBB!!!
(Vad heter Lillanl?)