Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Malines här igen skrivet 11 apr-12 kl 12:04

Titel: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Malines här igen skrivet 11 apr-12 kl 12:04
Hej!

Har kanske lagt det här på fel tavla (flytta gärna tråden i så fall).

Hur gör man ättika och vinäger? Nån som vet? Nån som har gjort?
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Nettus skrivet 11 apr-12 kl 12:08
Vinäger kan man göra själv, men ättika...? Vinäger blir det väl när vin blir dåligt och surnar.
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: tinna.m skrivet 11 apr-12 kl 12:24
När du jäser utan jäsrör kommer det till div från omgivningen utan din insats, ingen jäst mao. Resultatet blir vinäger. Ättika kan destileras ur vinägern, men vinägern kan du få att bli ca 14% om du efter ett tag sätter på jäsrör och matar med socker. Det är oftast starkt nog till inläggningar.
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Malines här igen skrivet 11 apr-12 kl 12:50
Alltså jäsa vad som helst men med massa luft? Och sen efterjäsa? Hört ngt om en "vinägermoder" någon gång. Betyder det att man kan ympa in vinäger i jäsningen och på så vis få den karaktär man är ute efter?
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Vitis skrivet 12 apr-12 kl 12:39
Alltså jäsa vad som helst men med massa luft? Och sen efterjäsa? Hört ngt om en "vinägermoder" någon gång. Betyder det att man kan ympa in vinäger i jäsningen och på så vis få den karaktär man är ute efter?

Du kan "ympa" in en vinägerkultur i vin eller cider och få vinäger. Man kan köpa vinägerkulturer eller så kan man utgå från en opastöriserad, ofiltrerad vinäger. Eller kan man låta naturen ha sin gång och helt enkelt låta vinet stå oskyddat och hoppas på att några bra vinägerbakterier hittar dit, som en "vildjäsning".

Ättika är destillerad vinäger. Dvs. som vin kan destilleras till sprit kan vinäger destilleras till ättika.

Edit:

Googla "egen vinäger" så hittar du massor av artiklar och info.
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Malines här igen skrivet 12 apr-12 kl 13:00
Tack! Målet är att skriva ihop ngt till handboken, så egna, praktiska erfarenheter efterfrågas fortfarande! Tycker att just vinäger och ättika är mycket användbart i självhushållet, och därför är det ju bra om man "kan själv".
Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: kurt skrivet 12 apr-12 kl 13:40
Ättika:

"Förekommer det någon typ av alkohol(etanol) i den ättiksyra, vinäger, vin-ättika som vi använder t.ex. i vår sallad?
Ättika kan framställas på flera sätt. Den allra vanligaste tillverkningsprocessen utgår från metanol och ger 100% koncentrerad ättiksyra som sedan späds med vatten till lämplig koncentration för den tillämpning man avser. Det är ättika fån denna process som används i Perstorp Ättika 24% och därför finns det inga rester av etanol. Ättika, vinäger eller vin-ättika (som du nämner i din fråga) av lägre koncentration kan även framställas genom att man låter etanol eller vin jäsa till ättiksyra. Då får man en svagare ättiksyrahalt och också färg och smak från råvaran. "

http://www.perstorpattika.com/Fragor%20,-a-,%20Svar.aspx (http://www.perstorpattika.com/Fragor%20,-a-,%20Svar.aspx)

Exempel på två processer (olika katalysator) för tillverkling av ättika från metanol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto_process (http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto_process)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cativa_process (http://en.wikipedia.org/wiki/Cativa_process)

Titel: SV: Ättika och Vinäger
Skrivet av: Broberg skrivet 16 apr-12 kl 09:37
http://runeberg.org/uppfinn/5/0211.html (http://runeberg.org/uppfinn/5/0211.html)