Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kbh skrivet 09 apr-12 kl 16:14
-
Som rubriken säger vad gör ja med två kilo räkor som har legat i kylen dygn men som smakar bra Hur räddar man dom förslag akut ?
-
Korka upp en flaska vin och ät dem tillsammans med någon du håller av, alternativt tryck in dem i gardinstången hos någon du absolut inte håller av. :)
//Linus
-
Skala, fräs i rikligt med smör, några klyftor vitlök, en nypa chilipeppar och en slatt tomatpuré. Avnjutes med ris.
-
Korka upp en flaska vin och ät dem tillsammans med någon du håller av, alternativt tryck in dem i gardinstången hos någon du absolut inte håller av. :)
//Linus
Ja om det hade vare så enkelt ändå . Hehe ja det hade vare kul :D ska man be om nyckel först bara då :) tror ja hellre ger dom till hönsen .
-
Skala, fräs i rikligt med smör, några klyftor vitlök, en nypa chilipeppar och en slatt tomatpuré. Avnjutes med ris.
Låter gott smör ska det alltid vara gott om :)
-
Gör räksallad av en del, majonnäs kapslar in dem så att de håller nån dag extra. Droppa lite citronsaft på räkorna först.
-
Korka upp en flaska vin och ät dem tillsammans med någon du håller av, alternativt tryck in dem i gardinstången hos någon du absolut inte håller av. :)
//Linus
ha ha, nu saknar jag "gilla-knappen" igen! ;D
-
Gör en massa matlådor :).
Soppa, paj, grillade...
-
Bjud hem familj eller vänner så går de snart åt :D.
Annars hade jag gjort sallad också, eller min goda räkröra - creme fraische, eller hur det nu stavas, vitlök, chili, citronsaft och massa tärnade gröna tomater eller smått omogna hårda röda tomater (är ju svårt att få tag i gröna nu kanske..). De skalade räkorna värms tills det mesta av "vattnet" dunstat bort och sedan tillsätts resten. Jättegott till pasta :P. I och med att röran kokar håller det ju ett tag sedan också.
-
Koka fond på skalen - Skal +morötter, lök, selleri, ev vitt vin. Sjud 25 minuter max.
Räkcocktails är gott igen, där kan man klämma i sig en massa räkor.
Gör en jätteladdning gryta med räkor, fisk, fänkål, potatis, purjo, tomatkross, räkfonden du gjort tidigare, vitt vin, morötter, saffran. Toppa med majonäs och ett gott bröd.
-
Omelett med räkstuvning.
Koka upp creme fraische och dill, släng i räkorna och ät till pasta.
-
Koka fond på skalen - Skal +morötter, lök, selleri, ev vitt vin. Sjud 25 minuter max.
Rosta skalen först för en djupare smak.
-
Det går även att meta med räkor som agn! Då behöver de kanske inte heller vara så tokfräscha som när en människa ska äta dem... (?)
-
Kanske en räkquiche bara att steka lök, purjo och ha i en pajform. På med räkor och fyll sedan på med fyllningen (som du gjort med ägg och liten klick crème fraîche som sedan vispats till en jämn smet). Riven ost ovanpå och sen in i ugnen :) god med sallad och kanske nån citrondressing gjord på resten av crème fraîchen. Med 2 kg räkor blir det lätt 3 pajer som går att frysa in :)