Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Pigan skrivet 07 apr-12 kl 15:56

Titel: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Pigan skrivet 07 apr-12 kl 15:56
Jag har några burkar med inlagd sill som jag gjorde i julas. De har varit öppnade i julas men sen varit tillslutna fram till idag. Patent-burkar med snäpplock och gummipackning. Allt har legat under vätskan, det ser fräscht ut och det luktar friskt precis som det gjorde när det var nygjort. Det är whisky-sill, citron-sill och äple-sill, alltså "klara" inläggningar.

Hur länge håller sig sill-inläggningar?
Vågar man äta av det efter så här lång tid?
Hur vet man om det inte är friskt?
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Pigan skrivet 07 apr-12 kl 19:16
Putt
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: kurt skrivet 09 apr-12 kl 14:30
Klara inläggningar med en vanlig 1-2-3-lag har en hållbarhet på flera månader:

"Sill i klar lag (öppnad) kan hålla sig i flera månader om den förvaras i kyl samt om lagen täcker sillen."

http://www.svenskfisk.se/vanliga-fraagor-och-svar-.aspx (http://www.svenskfisk.se/vanliga-fraagor-och-svar-.aspx)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Pigan skrivet 09 apr-12 kl 22:53
Härligt :D! Då blir det sill-middag i veckan.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: videvi skrivet 19 maj-12 kl 13:07
Jag har också undrat hur länge de håller sig. Men nu vet jag.  ;D

Men... hur vet man sen när den är för gammal?
Hur åldras en sillinläggning liksom?

Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: tinna.m skrivet 19 maj-12 kl 13:11
Fettet bli konstigt när sillen varit inlagd för länge, dags att dö då..(soporna)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Broberg skrivet 19 maj-12 kl 13:12
Fettet bli konstigt när sillen varit inlagd för länge, dags att dö då..(soporna)

Syns det, eller känner man det på smaken?
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: tinna.m skrivet 19 maj-12 kl 13:27
Syns det, eller känner man det på smaken?
Blir gult och lite flottigt, smakar inte räligt men konstigt.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Broberg skrivet 19 maj-12 kl 13:32
Blir gult och lite flottigt, smakar inte räligt men konstigt.

Ok, bra att veta. Fast farligt lär det väl inte vara att äta det, bara mindre gott? Ättikan håller väl bort det mesta?
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: videvi skrivet 19 maj-12 kl 14:08
Nu blir jag sugen på att lägga in sill!!
 ;D
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: christelle skrivet 19 maj-12 kl 14:33
Det är viktigt att följa beprövade recept när man lägger in sill för att inte botulinumbakterien ska växa till sig.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: tinna.m skrivet 19 maj-12 kl 14:48
Det är viktigt att följa beprövade recept när man lägger in sill för att inte botulinumbakterien ska växa till sig.
Står det i dina recept hur länge det håller sig? Vilket ju var TS fråga.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: kurt skrivet 19 maj-12 kl 17:56
Hållbarheten beror på typen av inläggningen, inläggningar med ägg eller mejeriprodukter har betydligt kortare hållbarhet.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: christelle skrivet 19 maj-12 kl 19:32
Står det i dina recept hur länge det håller sig? Vilket ju var TS fråga.
Nej, det gör det inte men om sillen blir varm så är risken större att det utvecklas bakterier. Jag utgick ifrån att det var köpesill ts hade och då är den ju inlagd enligt gängse metoder och då håller den väl enligt andra som svarat annars är det mer osäkert om den är ok att äta. Vet inte om botulinum utsöndrar nån lukt eller om man öht kan märka att den finns i produkten. Mitt svar var ju annars mer till den som blev jättesugen på att göra en sillinläggning.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Lycka skrivet 19 maj-12 kl 19:47
Vi diskuterade detta på mitt jobb inom äldreomsorgen.
jag mailade ABBA och fick följande svar.
Öppnad burk inlagd sill som förvaras i kylskåp ca 10 dagar sen skulle den slängas.
Typ sillar som vilökssill ,cherrysill skärgårdssill m.m. öppnad burk 5 dagar högst.

Detta kom upp eftersom min en komis och hennes make blev förgiftade av inlagd sill.
Den smakade inte kostigt.
Jag slänger öppnad burk efter en vecka .
min egen inläggning till större helger går åt inom en vecka.
Har en orhörd respekt för att spara inlagd sill.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Broberg skrivet 19 maj-12 kl 20:10
Vi diskuterade detta på mitt jobb inom äldreomsorgen.
jag mailade ABBA och fick följande svar.
Öppnad burk inlagd sill som förvaras i kylskåp ca 10 dagar sen skulle den slängas.
Typ sillar som vilökssill ,cherrysill skärgårdssill m.m. öppnad burk 5 dagar högst.

Detta kom upp eftersom min en komis och hennes make blev förgiftade av inlagd sill.
Den smakade inte kostigt.
Jag slänger öppnad burk efter en vecka .
min egen inläggning till större helger går åt inom en vecka.
Har en orhörd respekt för att spara inlagd sill.

Hur blev de sjuka?
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: kurt skrivet 20 maj-12 kl 04:30
ABBA vill bara sälja mera sill!
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Lycka skrivet 20 maj-12 kl 05:53
Vi är ju hårt styrda av, att inte få in bacelurer som kan förgifta.
Med all rätt.
Min kompis och hennes make blev matförgiftade av inlagd klar lagsill.
Vet att jag ätit sill som stått i kylen länge innan detta hände.
Men vill ni äta er sill länge efter att de blivit inlagda så är det upp till var och en
Jag gör det iaf inte, jag och mina kompisar har en stor respekt.
Om man tänker på hur man gör hemma och vad livsmedellagen säger är
det milsvids skillnad.
En del får ju hicka bara datumet gått ut på mjölken.
Ville bara skriva vad jag vet och varit med om.
Tror inte att ABBA vill sälja mer gnm att skicka det svaret. ;)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: tinna.m skrivet 20 maj-12 kl 09:05
ABBA vill bara sälja mera sill!
Jepp! Delar den uppfattningen.
Klart det går att bli dålig av sill. Här är det dock fråga om en konserveringsmetod.  Oöppnad håller sig i evigheter. Vet många som blitt dåliga på surströming, eller sagt sig bli det..
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: christelle skrivet 20 maj-12 kl 09:17
Jepp! Delar den uppfattningen.
Klart det går att bli dålig av sill. Här är det dock fråga om en konserveringsmetod.  Oöppnad håller sig i evigheter. Vet många som blitt dåliga på surströming, eller sagt sig bli det..
Det kanske är de klara dryckerna till surströmmingen man blir dålig av  ;D
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: kbh skrivet 20 maj-12 kl 09:31
Det kanske är de klara dryckerna till surströmmingen man blir dålig av  ;D
Å vet hut kvinna   så du pratar  :) o:)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Jenova skrivet 20 maj-12 kl 10:00
Vi har ju faktiskt världens bästa testredskap själva, VÅR EGEN NÄSA och våra ögon. Underskatta inte dem.
De använder jag istället för att se på datum, oavsett vilken mat det handlar om. Har bara blivit matförgiftad en gång i hela mitt låååånga liv och det var i Danmark i min ungdomstid.
Lite värre för dem som dåligt luktsinne dock.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: Broberg skrivet 20 maj-12 kl 10:10
Vi har ju faktiskt världens bästa testredskap själva, VÅR EGEN NÄSA och våra ögon. Underskatta inte dem.
De använder jag istället för att se på datum, oavsett vilken mat det handlar om. Har bara blivit matförgiftad en gång i hela mitt låååånga liv och det var i Danmark i min ungdomstid.
Lite värre för dem som dåligt luktsinne dock.

Fast det funkade inte på inlagd sill skrev någon ovan. Själv tänker jag som så att får jag ner det, så är det tjänligt.
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: christelle skrivet 20 maj-12 kl 12:58
Å vet hut kvinna   så du pratar  :) o:)
Kunde tro att någon genast protesterar  ::)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: kbh skrivet 20 maj-12 kl 14:10
Kunde tro att någon genast protesterar  ::)
Ja sprit är ju nyttigt på flera sätt  som du kanske vet  ;)
Titel: SV: Hållbarhet på sill-inläggning
Skrivet av: videvi skrivet 21 maj-12 kl 06:03
Matförgiftning är väl en sak. Kan man ju bli på vilken restaurang som helst.
Botulism är väl i en liga för sig eftersom man kan dö.
Men de bakterierna gillar inte surt, sött, eller salt.

Så om man gör en vanlig klar inläggning borde det inte dyka upp såna otäckheter.
Jag skulle nog lita mer på ett lite äldre recept. Då var hållbarhet av vikt och värde.
Vet inte hur stor koll alla nya trendkockar har på det dom gör.