Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: hopppla skrivet 02 nov-06 kl 18:48
-
hej, har hört att rostat inte är så bra? försvinner alla nyttigheter ur gryn, nötter o frön eller vet någon o kan berätta. det är ju så gott med egen musli, synd om den ej är så näringsrik... tacksam för svar
-
Hej,
genom värme så förstör Du många av de ämnen som Du så gärna vill ta upp när Du håller på med egen musli. Rostar Du för mycket blir det dessutom förkolnader som i sin tur inte är hälsosamma.
Martin
-
Å andra sida finns det ämnen som blir lättare att tillgodogöra sig när födan blivit uppvärmd, rosta du om det är gott, men inte för hårt, aldrig bränna, och se till att du äter orostat också. Tex C-vitamin och omega 3 är berömda nyttigheter som är mycket känsliga mot uppvärmning. jag tror de oxiderar bort på något sätt.