Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: memma skrivet 01 nov-06 kl 22:58
-
Hej!
Ska ha födelsedagskalas om några veckor och bland de inbjudna finns veganer.
Nån som har någon lättbakad vegansk tårt-/smaskig kak-recept att dela med sig av?
Kramisar
-
Vegan tårta ???
utan ägg o grädde :P
-
Kolla in sidan vegomums.com
Här har jag hittat detta recept:
Banan- och chokladtårta
Ingredienser
Tårtbotten:
3 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vatten eller Solhavre
50 g mjölkfritt margarin
1 banan
Mjölkfritt Ströbröd (t.ex. Blåvitt) eller kokos
Fyllning:
1-2 dl hallonsylt
Glasyr:
50 g mjölkfritt margarin
2 msk Solhavre
2 msk kakaopulver
4 dl florsocker
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser noga. Smält margarinet och tillsätt det samt vatten/Solhavre. Mosa bananen och rör ned. Grädda i 175 grader ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i två delar. Bred på fyllningen.
Blanda margarin, Solhavre och kakao i en kastrull. Rör om tills margarinet smält. Ta av från värmen och rör ned florsockret. Vispa smeten jämn. Låt svalna något och bred sedan över kakan. Dekorera efter tycke och smak!
Lycka till!
-
Hejsan!
Kolla in http://www.vegan.nu/recipes
därfinns en massa olika recept.
Lycka till :D
-
måste bara tipsa om att det numer finns vispgrädde som är vegan!
i välsorterade mataffärer brukar de finnas i häsokosthyllan.(tyskt mäske, både vispbar och i sprutflaska!)
med detta underverk är det super enkelt att göra smarriga vegantårtor precis som du gör en vanlig tårta.
men baka tårtbotten med ett recept från tex vegan.nu
det är inte svårt. och om det var jag som var din vegankompis skulle jag bli glad som fan för din ansträngning!
lycka till!!!
-
Titta på Levande Föda hemsidan: www.levandefoda.se för många Raw Food recept.
Här är ett exempel på en levande tårta som du kan hitta på hemsidan:
Frukttårta 8-10 personer
Mandelgrädde:
3 dl blötlagda och groddade ( i 24 h) mandlar. För vit grädde skalas mandlarna. Mixa dem till en jämn smet o smaksätt med lite honung.
Vi brukar hälla grädden i en "nätpåse" i 15 minuter, då separerar vi mjölken och grädden och kan då spritsa grädden. Servera annars bredvid tårtan.
En annan variant av grädde är avocado-kräm:
Mixa mandlarna enligt ovanstående recept. Tillsätt 1-2 avocado och honung.
Denna kräm serverar vi till tårtan, god också till en fruktsallad.
Botten:
6 dl blötlagda fikon
6 dl blötlagda dadlar
ca 1 dl kokos
Blötlägg den torkade frukten över natten. Bearbeta i matberedare tillsammans med lite kokos. Kokosen binder vätskan så att tårtan får sin fasta goda konsistens.
Bred ut jämnt på ett tårtfat.
Fyllning:
3 st söta äppel
2 st mogna bananer
1 krm äkta vanilj
rivet citronskal, ifrån 1/2 citron
Riv äpplet grovt, mosa bananerna med en gaffel. Blanda tillsammans med kokos, vanilj och citronskal. Bred på fyllningen över tårtbottnen.
Garnera:
Med säsongens frukter och bär, eventuellt krossade nötter. Servera mandelgrädden till eller spritsa på tårtan.
Tårtan håller sig bra några dagar,
Nöje och njutning/ Katrin och Jacob