Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: harumscarum skrivet 03 apr-12 kl 15:22

Titel: renklo
Skrivet av: harumscarum skrivet 03 apr-12 kl 15:22
Hejsan! Ny här. Jag har en kokbok från 1928 där jag har ett recept på syltade renklor. Jag har förstått att det är någon slags frukt, men är det någon som vet mer? Mer specifikt? Växtzon osv.. Tack på förhand!
Titel: SV: renklo
Skrivet av: tinna.m skrivet 03 apr-12 kl 16:07
Prova googla med "bild"
http://en.wikipedia.org/wiki/Greengage (http://en.wikipedia.org/wiki/Greengage)
Titel: SV: renklo
Skrivet av: Elmi skrivet 04 apr-12 kl 11:21
De är jättegoda! Går att köpa på Möllan i Malmö, där säger de att de kommer från Syrien, och att man ska ha salt på dem. Man ska ta en liten tugga, salta i bettytan och sedan ta en riktig tugga som är gudomligt mycket godare än den utan salt!

Om det är sant att de kommer från Syrien så skulle jag svara "möjligen i växthus" på frågan om växtzon!...fast om receptet är i en kokbok från 1928 så har de ju troligen funnits här... solig, vindskyddad plats?
Titel: SV: renklo
Skrivet av: ChristinaR skrivet 04 apr-12 kl 12:32
Hejsan! Ny här. Jag har en kokbok från 1928 där jag har ett recept på syltade renklor. Jag har förstått att det är någon slags frukt, men är det någon som vet mer? Mer specifikt? Växtzon osv.. Tack på förhand!


Kan det vara en försvenskning av plommonsorten Reine Claude?

Ja, hittade detta

http://www.learning4sharing.nu/renklor-310760.html (http://www.learning4sharing.nu/renklor-310760.html)

och

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/211/0.html (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/211/0.html)

Google is your friend  ;)
Titel: SV: renklo
Skrivet av: anders 67 skrivet 04 apr-12 kl 12:40
Det är gula plommon som menas.Säker en försvenskning av Reine Claude.
På min mormors gård så växter det ett par träd med gula plommon och det pratades alltid om renklor när man diskuterade
dessa träd
Titel: SV: renklo
Skrivet av: harumscarum skrivet 05 apr-12 kl 17:03
Okej! Tack allihopa! Jag har undrat ett tag o jag är inte så bra på att sortera relevant info. Jag ska försöka hitta ett träd o prova. Det är en väldigt intressant kokbok som förklarar recepten på vedspis och elektricitet, och många recept handla såklart om tillvaratagande av allt=)