Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Lycka skrivet 02 apr-12 kl 18:55

Titel: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Lycka skrivet 02 apr-12 kl 18:55
Har nyss ätit rotmos & fläsklägg.

Det slog mig, vad kan man mera göra av fläsklägg?
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Gronavagen skrivet 02 apr-12 kl 19:11
Koka med i ärtsoppan, sen tärna och blanda i.

Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 02 apr-12 kl 19:14
Jupp, lysande i ärtsoppa. Sen kan man göra annan soppa, en rustik köttsoppa med rotfrukter kanske med läggen som bas. Eller långkoksgryta.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Lycka skrivet 02 apr-12 kl 19:53
Soppa var ju bra.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Pata skrivet 04 apr-12 kl 20:15
Jag gillar att köra dom i ugnen. Om man får tag på orimmade fläsklägg är det riktigt gott.

Här har jag gjort ciderbräserade, och med en variant på rotmos till. Man kan givetvis ha annat till om man nu just ätt rotmos.

http://comfiefood.wordpress.com/2010/12/17/ciderbraserat-flasklagg-med-morotmos-och-kall-senapssas/ (http://comfiefood.wordpress.com/2010/12/17/ciderbraserat-flasklagg-med-morotmos-och-kall-senapssas/)

Funkar med rimmade, men då får man inte salta något mer.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Jonte76 skrivet 04 apr-12 kl 20:22
   Koka o sen grilla  :)
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Angua skrivet 25 apr-12 kl 21:46
hachse med surkål brukar vi göra, blir godast på färsk fläsklägg men det går med rimmad också, bara vattna ur sen ordentlgit. Först kokas läggen mör, 1,5-2 timmar, sedan in i ugnen i runt 1,5 timme. Blir helt fantastiskt gott, smälter i munnen.
Surkål med rökt sidfläsk i till det så står man sig länge  :)
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Lycka skrivet 25 apr-12 kl 22:16
Surkål gillar jag  :D
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Swingtime skrivet 02 jul-12 kl 01:21
Suverän att ha i när man kokar rysk rödbetssoppa, Borsjtj.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Lanthushållet skrivet 09 nov-15 kl 17:47
Vad hachse?
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Edgar skrivet 09 nov-15 kl 22:57
I Tyskland fick jag vid något tillfälle "Eisbein mit sauerkraut", en portion som jag fick ställa mig upp för att titta över. Makalöst, men så gott!

Jag tror eisbein är kokt fläsklägg.

Apropå hachse så finns ju ett recept med i inlägget från Angua.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Peter81 skrivet 11 nov-15 kl 15:24
Även jag vill slå ett slag för haxe!!! Gärna med knödel och surkål till! Har även provat att lägga på grillen istället för ugnen, vilket kräver tålamod men blir väldigt gott.
Har haft en fundering på att prova en tex mex-variant på haxe. Dvs koka svarta bönor i fläskspadet, krydda allt med chili och stoppa i burrito.
Tänk på att haxe ska tillagas under lååång tid. Om du behöver kniv när du ska äta har du haft för bråttom.
Sist jag kollade runt så hade Edward Bloom ett bra recept på haxe, men det var några år sen så det kasnke finns fler nu.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: TL skrivet 30 nov-15 kl 18:40
Lättrökt grillad pepparrot ungsgrillad mörkt öl
åt på resturang i Budapest underbart gott. Ungerska
grisen mkt fetare än våra magra stackare  ;)
Mvh Thomas
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: skrot matte skrivet 14 dec-15 kl 21:24
Hejsan! Gjorde pressylta i helgen av det och kyckling!
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: Rafiiki skrivet 27 maj-19 kl 23:27
Man kan göra jambon persille, passar bra till sommaren.

Koka fläskläggen tills dom nästan faller av ben. Ta ut köttet ur koket och reducera buljongen. Medans du gör detta så plockar du köttet från benet och blandar med rikliga mängder hackad persilja och lägger i en terrineform/brödform. När buljongen har reducerat och känns sådär klistriga som kraftig grisbuljong kan göra så smakar du upp buljongen med vinäger och häller över det plockade köttet och placerar i kylskåp över natten. Buljongen kommer stelna och du kan skära upp några bitar och njuta tillsammans med bröd, inlagd gurka och dijonsenap.  En helt ok lunch nu när vädret är lite varmare.
Titel: SV: Vad kan man göra av fläsklägg?
Skrivet av: jordtradition skrivet 07 aug-19 kl 20:36
https://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/slarvsyltan-till-brodet/ (https://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/slarvsyltan-till-brodet/)