Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Lycka skrivet 02 apr-12 kl 18:55
-
Har nyss ätit rotmos & fläsklägg.
Det slog mig, vad kan man mera göra av fläsklägg?
-
Koka med i ärtsoppan, sen tärna och blanda i.
-
Jupp, lysande i ärtsoppa. Sen kan man göra annan soppa, en rustik köttsoppa med rotfrukter kanske med läggen som bas. Eller långkoksgryta.
-
Soppa var ju bra.
-
Jag gillar att köra dom i ugnen. Om man får tag på orimmade fläsklägg är det riktigt gott.
Här har jag gjort ciderbräserade, och med en variant på rotmos till. Man kan givetvis ha annat till om man nu just ätt rotmos.
http://comfiefood.wordpress.com/2010/12/17/ciderbraserat-flasklagg-med-morotmos-och-kall-senapssas/ (http://comfiefood.wordpress.com/2010/12/17/ciderbraserat-flasklagg-med-morotmos-och-kall-senapssas/)
Funkar med rimmade, men då får man inte salta något mer.
-
Koka o sen grilla :)
-
hachse med surkål brukar vi göra, blir godast på färsk fläsklägg men det går med rimmad också, bara vattna ur sen ordentlgit. Först kokas läggen mör, 1,5-2 timmar, sedan in i ugnen i runt 1,5 timme. Blir helt fantastiskt gott, smälter i munnen.
Surkål med rökt sidfläsk i till det så står man sig länge :)
-
Surkål gillar jag :D
-
Suverän att ha i när man kokar rysk rödbetssoppa, Borsjtj.
-
Vad hachse?
-
I Tyskland fick jag vid något tillfälle "Eisbein mit sauerkraut", en portion som jag fick ställa mig upp för att titta över. Makalöst, men så gott!
Jag tror eisbein är kokt fläsklägg.
Apropå hachse så finns ju ett recept med i inlägget från Angua.
-
Även jag vill slå ett slag för haxe!!! Gärna med knödel och surkål till! Har även provat att lägga på grillen istället för ugnen, vilket kräver tålamod men blir väldigt gott.
Har haft en fundering på att prova en tex mex-variant på haxe. Dvs koka svarta bönor i fläskspadet, krydda allt med chili och stoppa i burrito.
Tänk på att haxe ska tillagas under lååång tid. Om du behöver kniv när du ska äta har du haft för bråttom.
Sist jag kollade runt så hade Edward Bloom ett bra recept på haxe, men det var några år sen så det kasnke finns fler nu.
-
Lättrökt grillad pepparrot ungsgrillad mörkt öl
åt på resturang i Budapest underbart gott. Ungerska
grisen mkt fetare än våra magra stackare ;)
Mvh Thomas
-
Hejsan! Gjorde pressylta i helgen av det och kyckling!
-
Man kan göra jambon persille, passar bra till sommaren.
Koka fläskläggen tills dom nästan faller av ben. Ta ut köttet ur koket och reducera buljongen. Medans du gör detta så plockar du köttet från benet och blandar med rikliga mängder hackad persilja och lägger i en terrineform/brödform. När buljongen har reducerat och känns sådär klistriga som kraftig grisbuljong kan göra så smakar du upp buljongen med vinäger och häller över det plockade köttet och placerar i kylskåp över natten. Buljongen kommer stelna och du kan skära upp några bitar och njuta tillsammans med bröd, inlagd gurka och dijonsenap. En helt ok lunch nu när vädret är lite varmare.
-
https://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/slarvsyltan-till-brodet/ (https://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/slarvsyltan-till-brodet/)