Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: grannäsarn skrivet 01 nov-06 kl 12:22
-
Hej!
Nån som har recept på pumpernickel o upplandskubb?
Grannäsarn
-
http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=8;action=display;threadid=11582;start=msg63415#msg63415
-
Tackar, tackar!
Då kan man ju undra, var man hittar inkokta sockerbetor? Annars får det väl bli den vanliga sirapen i alla fall?
Grannäsarn
-
Jag vet faktist inte vad den vanliga sirapen är gjort av! Men du kan försöka, det borde fungera. Och då får pumpernickeln en svensk touch, det kan ju inte vara så farligt ;)
Lycka till!
Martin
-
2 pumpernickelbröd.
12 dl vatten 50 grader
1 ts salt
1/2 ts anis, koriander, fänkål och kummin
600 g grovt rågmjöl
450 g grovt vetemjöl
225 g kornmjöl
15 g honung (ej värmebehandlat)
Blanda allt utom honung. Tillsätt honungen och blanda tills du har en deg. Dela i två och lägg i smorda formar. Tryck godt ut i kanterna. Täck formarna och låt stå varmt i 16-20 timmar.
Värm ugnen till 110 grader och sätt in en långpanna med kokande vatten, och galler över. Täck formarna med alu.folie och ställ dem på gallret. Grädda i 5-6 timmar. Brödet ska kännas fast. Öka temp. till 180 gr, ta bort folien och grädda yttrtligare i 30-60 min.
Låt dem stå lite i formarna så släpper dom lättare. Svalna på galler. Förvara i plast eller folie (eller lerkruka). Mognas i 1-2 dagar innan dom äts.