Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: thunder skrivet 31 mar-12 kl 21:58
-
Hej!
Jag undrar om någon här har erfarenhet av veg. löpe och kan berätta skillnaderna på att använda det mot vanlig löpe?
Smakskillnader på osten? Andra lagringsmetoder? Andra ystmetoder?
Tacksam för svar och tips!
/ tndr
-
eftersom löpe är ett ensym å de bryter ner proteinerna i mjölken å fortsätter i osten så gör de skilnad i smak, veg. löpe kan ev. ge en lite besk smak, skulle kunna tänka mig att de är mer problem med långlagrade ostar.
-
Tack för bra svar!
Det räcker och blir över! :)
-
Järna mejeri använder vegetabilisk löpe. Jag tycker inte deras ostar är beska i smaken. Deras långlagrade ostar är mycket bra, med en fullödig nötaktig smak. I stort sett kan jag säga detsamma om deras mellanlagrade ostar. Deras mindre lagrade (eller olagrade?) ostar är lite tunnare i smaken och kan framför allt tappa smaken ganska snabbt. Dock är även deras oftast mycket bra ostar, men ojämnare. Vet inte om detta har med löpet att göra eller lagringstiden eller annat, t.ex. fetthalt. Vet inte vad Järna mejeri har för fetthalt på sina ostar, men jag har iakttagit liknande hos andra ostar med kort eller ingen lagringstid som inte är helfeta.
-
Fler och fler mejerier använder ju nu vegetabilisk löpe. Jag har läst att det beror på att den ger ett jämnare resultat. Finska Valio använder enbart veg.löpe vad jag sett. Järna osten som Anders nämner är väldigt god!
Tyvärr har jag ingen erfarenhet. Men jag känner folk som gör fantastiska ostat med veg.löpe.
Jag vill också lära mig! :)
-
Ja visst går de å om man kan så går de jätte bra, man kan nog inte bara byta ut animalisk mot veg. rakt av utan man måste nog modifiera lite.
I Spanien så används mycke veg. löpe ,, tex. lägger dom en tistel i vatten å använder sen vattnet som löpe.
-
Wikipedia har ju en bra artikel om löpe. Vegetabilisk löpe framställs ju oftast från genetiskt modifierade bakterier eller svampar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet#Vegetable_rennet (http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet#Vegetable_rennet)
http://aspergillusblog.blogspot.fi/2010/06/hidden-uses-of-aspergillus.html (http://aspergillusblog.blogspot.fi/2010/06/hidden-uses-of-aspergillus.html)