Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Nina K skrivet 30 mar-12 kl 23:33

Titel: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: Nina K skrivet 30 mar-12 kl 23:33
Undrar vad er erfarenhet av Apotekets APL ostlöpe? Har provat den tre gånger nu och mjölken vill inte koagulera som den ska. Första gången så hade den börjat någorlunda att stelna men inte så jag fick fin brytning eller koagulering. Andra och tredje gången ville den inte alls. När jag värmde upp bra bit över 37 så började osten och vasslan separera. Blir inte klok på detta. Har det någon betydelse att jag använder mjölk från bonde som jag pastöriserar (kokar upp). Tempen har legat på 37 som det står på flask.
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: fredde70 skrivet 31 mar-12 kl 20:20
har du tillsatt syrakultur???

Kan bero på receptet du använder olika löpe har olika koncentration.

Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: thunder skrivet 31 mar-12 kl 22:09
Har använt 0,5msk till 5l lågpast. mjölk och det tog en timme innan jag kunde skära den.

Även feldoserat 1msk till 5l lågpast. mjölk. Men kommer inte ihåg hur lång tid det tog då!

Har använt både hemmagjord syrningskultur och köpt på pulver.

Funkat bra båda gångerna. Antar jag. Men är nybörjare.
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: fredde70 skrivet 01 apr-12 kl 00:10
ja de är svårt att säga vad som e fel men de kan ta väldigt olika lång tid pga av temp å hur pass bra förmognad man har haft, de bästa e ju att man har en pH-mätare å kollar att syrningen har kommit igång innan löpsättningen
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: thunder skrivet 01 apr-12 kl 08:33
ja de är svårt att säga vad som e fel men de kan ta väldigt olika lång tid pga av temp å hur pass bra förmognad man har haft, de bästa e ju att man har en pH-mätare å kollar att syrningen har kommit igång innan löpsättningen
Intressant! Nu har jag lärt mig något nytt.

Går det bra att låta mjölken löpa i 1h 30min istället för t.ex 60min om man märker att det skulle behövas mer tid? Eller händer det något med löpen/mjölken om det får löpa för länge?
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: thunder skrivet 01 apr-12 kl 11:06
Nu blev jag nyfiken på ph-mätare. Hur vet man vad som är rätt ph-värde i mjölken?
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: Nina K skrivet 01 apr-12 kl 14:06
har du tillsatt syrakultur???

Kan bero på receptet du använder olika löpe har olika koncentration.

Använde aldrig någon syrakultur de gångerna. Stod inget om det i recept. Förklarar saken då varför den inte funka.  ::)
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: fredde70 skrivet 01 apr-12 kl 15:20
Använde aldrig någon syrakultur de gångerna. Stod inget om det i recept. Förklarar saken då varför den inte funka.  ::)

ja de förklarar saken man måste tillsätta syrakultur, sörskilt om man pastöriserar då är ju alla mjölksyrabakterier döda, de kan funka opastöriserat om man har riktigt bra mjölk
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: fredde70 skrivet 01 apr-12 kl 15:21
Intressant! Nu har jag lärt mig något nytt.

Går det bra att låta mjölken löpa i 1h 30min istället för t.ex 60min om man märker att det skulle behövas mer tid? Eller händer det något med löpen/mjölken om det får löpa för länge?
ja de är inge problem
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: fredde70 skrivet 01 apr-12 kl 15:23
Nu blev jag nyfiken på ph-mätare. Hur vet man vad som är rätt ph-värde i mjölken?
man tar ett utgångs pH när man börjar, å sen ska de stå i receptet.
olika ostar kräver olika pH
har man inge pH-värden i receptet så kan man iaf hålla koll på att syrningen kommer igång under förmognaden.
Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: thunder skrivet 01 apr-12 kl 16:12
Åååh har inte ett enda recept med utsatta ph-värden!

Titel: SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
Skrivet av: christinag skrivet 01 apr-12 kl 22:26
Inte jag heller. Det skulle vara kul om någon kunde skicka in några.

MvH
Christina G