Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: mulleberga skrivet 29 mar-12 kl 20:55
-
Har tänkt slakta en tacka som är 11månader, fick då till mig att om man slaktar ett får som har nått könsmognad....så smakar köttet mogget. Vill nu veta om detta är riktigt, tycker att det verkar underligt...för vad skulle man då använda köttet till? Väntar med spänning på att någon kan hjälpa mig att reda ut detta.
Mvh ??? ??? ???
-
Det går alldeles utmärkt. Slakta och ät.
-
Har njutit i fulla drag av ilsken, ovettig galenpannatacka. Håller med Ulric.
-
Tack för svaren, tyckte själv att det verkade orimligt!
Mvh
-
finns inget bättre att röka,eller göra korv av
-
Inga problem alls. Och inte behöver man röka eller göra korv på det heller! Går utmärkt som stekar, kotletter o.s.v.
-
11 mån räknas som lamm , om de varit 11 år skulle nog inte försökt lägga det på grillen ;)
-
Hej
Vi malde en hel tacka en gång som lammat en gång o sen blev mystiskt blind! Tyckte det skulle va synd att göra färs på ett lamm! Blev många goda biffar o limpor :-)
Är djuret bara 11månader behöver du inte alls oroa dig!
-
11 månader ??? ;D Vi har lamm som varit 12 år och bjudit på.. Ingen har klagat tvärt om.
MvH Cokett
-
Riktiga "kött-gourmander" vill att "lamm"-köttet ska vara ungerfär 1,5år vid slakt! Då smakar det bäst!!
-
Min väninna hade fullt i frysen o frågade om jag ville ha hennes 9 år gamla tacka som skulle slaktas. Jag beställde henne styckad i skivor men ínner o ytterfilé urstyckad. Kan säga att det var mer jobb med att putsa bort fett, för det var tjockt vitt stelt fett o eftersom fett är smakbärare så ville jag inte ha det kvar. Vi lade några stekskivor i marinad för att prova. Kan säga att det är gudomligt gott!!! Här äts det gärna gamla djur igen! Men kommer att fortsätta putsa bort fettet.
Och 11 månader måste ju klassas som lamm, så det är ju nemas problemas även med fettet.
-
om man har lite äldre djur, får och ko tex, så kan man lägga kiwiskivor mellan köttbitarna och låta det ligga och dra, då blir det mörare ;D
-
Vi ska slakta vår 7 år gamla bagge här idag och efter massa fina tips o råd här på alternativ så ska vi allt försöka oss på att käka även honom ;D Har fått tips om att röka köttet samt att marinera lääänge och även göra långkok...Fick även tips om att låta köttet hänga och möra lite längre än ungt djur (med koll på att det inte blir fööööör länge så klart) Hoppas på gott resultat och om inte annat så får väl hunden bli lite bortskämd under en tid... ;)
Så din 11 månders är ju rena "lammköttet" i jämförelse med vårt gamla skrälle ;D