Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: izaskanin skrivet 27 mar-12 kl 20:49
-
Hej!
Jag vill starta ett andels kaninslakteri här uppe i Örnsköldsvik. Vi är då 4 st som delar
på allt och har samma tillgång till slakteriet.
Om det är någon som är intresserad hör gärna av er.
-
Jättebra initiativ!!!
Får jag komma med ett förslag? När ni sen säljer köttet, skulle ni då inte kunna skriva ut rasen, könet och ålder på förpackningen? Saknar det med allt kött jag köper.
-
Jättebra initiativ!!!
Får jag komma med ett förslag? När ni sen säljer köttet, skulle ni då inte kunna skriva ut rasen, könet och ålder på förpackningen? Saknar det med allt kött jag köper.
Du glömde namnet på kaninen ;D
Kom att tänka på restauranggästen som gav väldigt tydliga instruktioner till kyparen om hur ägget skulle vara. När kyparen kom med ägget så sa han: Ägget är värpt av hönan Sara, går det bra??
Man anger typ av kött samt förpackningsdag/bäst föredag. Endast ungkanin saluförs som helt kött.
Gösta
-
Ägget är värpt av hönan Sara, går det bra??
OT: Jag brukar skriva hönans namn på äggen när jag är säker på vem som värpt. ;D
-
Jättebra initiativ!!!
Får jag komma med ett förslag? När ni sen säljer köttet, skulle ni då inte kunna skriva ut rasen, könet och ålder på förpackningen? Saknar det med allt kött jag köper.
Varför är det viktigt för dig? *undrar bara* o:)
-
För att återgå till ämnet:
Andelsslakteri är en lysande idé. Flera delar på kostnader och ansvar.
Någon eller några slaktar, andra är duktiga på att föda upp och någon är duktig på att sälja.
Nappa på detta erbjudande!!
Ni övriga som bor på andra ställen i landet, fundera i samma banor!
Gösta
-
Varför är det viktigt för dig? *undrar bara* o:)
För att det är en jävla skillnad på kvalité om man jämför han och hondjur, och ålder på djuret. Och det räcker med att man slaktat två tuppar av olika ras för att man ska veta att köttet håller olika fetthalt och övrig kvalité. Men visst. Konsumenter ska finna sig i vad de får... Och så gnälls det över att man inte få nog betalt sen...
-
Låter som en strålande idé, men Hälsingland är väl för långt bort om man är uppfödare och vill skicka djur, eller?
-
För att det är en jävla skillnad på kvalité om man jämför han och hondjur, och ålder på djuret. Och det räcker med att man slaktat två tuppar av olika ras för att man ska veta att köttet håller olika fetthalt och övrig kvalité. Men visst. Konsumenter ska finna sig i vad de får... Och så gnälls det över att man inte få nog betalt sen...
Trodde inte det var någon skillnad på hanar o honor på kanin, eller knappt ens ålder.
-
För att återgå till ämnet:
Andelsslakteri är en lysande idé. Flera delar på kostnader och ansvar.
Någon eller några slaktar, andra är duktiga på att föda upp och någon är duktig på att sälja.
Nappa på detta erbjudande!!
Ni övriga som bor på andra ställen i landet, fundera i samma banor!
Gösta
skulle aldrig starta ihop med nån annan. när det blir bråk om nåt så är det en massa pengar iblandade och det blir ett jäkla strul. det behöver inte bli bråk, men det finns tillräckligt med exempel där tom syskon eller par har fått lägga ner verksamheter för att de blivit oense om hur det ska drivas, vad det ska investeras i, etc.
-
Förstår inte varför det skulle bli bråk. Ett alternativ är ju också att varje delägare betalar en avgift när han/hon slaktar sina egna djur.
Skulle jag i dag satsa på slakteri vore nog ett delat ansvar det jag skulle titta på för det skulle ge bättre styrka i verksamheten. Visst, vi är olika till sinnet... o:)
Gösta
-
Jo, de bondeägda föreningsslakterierna är ju utmärkta exempel på väl fungerande sammanslutningar... ::)
Nä, slakterier ska ägas av en person/företag som driver det affärsmässigt utan känslomässiga band med en massa delägare.
Däremot kan uppfödare med fördel gå ihop och erbjuda ett samlat utbud spritt över året, för att få upp bättre priser.
Det är den utvecklingen som syns vid de andra stora slakterierna, och jag ser ingen anledning till att den här branschen skulle skilja ut sig nämnvärt.
-
För att det är en jävla skillnad på kvalité om man jämför han och hondjur, och ålder på djuret. Och det räcker med att man slaktat två tuppar av olika ras för att man ska veta att köttet håller olika fetthalt och övrig kvalité. Men visst. Konsumenter ska finna sig i vad de får... Och så gnälls det över att man inte få nog betalt sen...
Hur upplever du skillnaderna? (bara nyfiken, har bara ätit kanin några gånger, och det var ungefär halvårsgamla, blandade kön)
-
Förstår inte varför det skulle bli bråk. Ett alternativ är ju också att varje delägare betalar en avgift när han/hon slaktar sina egna djur.
Skulle jag i dag satsa på slakteri vore nog ett delat ansvar det jag skulle titta på för det skulle ge bättre styrka i verksamheten. Visst, vi är olika till sinnet... o:)
Gösta
ja, det låter ju fint med delat ansvar, delade kostnader, delade intäkter och sånt och så länge det funkar är det ju också kanon. de flesta människor gillar ju inte bråka heller, MEN det räcker ju att det är tre delägare, två tycker att en investering behöver göras, den tredje vill inte. investeringen blir gjord, eftersom det råder demokrati i slakteriet, nummer tre surnar till över det och sen gror det där över en viss tid. till slut funkar det helt enkelt inte längre, men alla har satsat tid och pengar. sånt är inte kul då. satsar man själv, så råder man över allting själv. det är tyngre att starta igång, men jag tror att man sitter säkrare i längden. men alla gör som de vill, såklart. ;D
-
Jag känner ingen skillnad på han- eller hon-kaniner. Åldern påverkar koktiden, men smakskillnad är jag inte kapabel att känna.
-
Håller med Edgar. Dock finns det skillnad mellan vissa raser. Största skillanden i smak avgörs dock av vilket foder kaninen har fått.
Gösta
-
I ö-vik kul! Detta måste följas.
Jag skulle aldrig orka vara andelsägare och har till det aldeles för få kaniner men jag skulle kanske vilja sälja in slaktkaniner om jag fyllt min egen frys.
-
Vilken ras rekommenderar ni? Tänkte testa över sommaren, har bara ätit friterad kanin på Malta men man borde kunna göra roligare mat av dem.
-
Dock finns det skillnad mellan vissa raser.
Sägs inte sv. lantraskanin ha ett litet fetare kött, eller har jag fel?
-
Varför hakar vissa upp sig på att det aldrig skulle fungera med ett andelsslakteri.
Man kan ju inte veta om det går förrän man testar. Innan man börjar får man skriva
kontrakt och alla kommer överens om regler mm.
-
visst, det ska man alltid göra i alla fall och det kan funka jättebra. eller så ångrar man sig. det får tiden visa, men de erfarenheter som finns i största allmänhet pekar ju åt ett visst håll. det betyder dock inte att ingen unnar er att det ska funka, för det vore ju jätteroligt om det blev en succé.
-
I ö-vik kul! Detta måste följas.
Jag skulle aldrig orka vara andelsägare och har till det aldeles för få kaniner men jag skulle kanske vilja sälja in slaktkaniner om jag fyllt min egen frys.
Säger precis detsamma som Storky :D
-
Men jaaaaa!! De bara sprutar kaniner här ;) när startar ni och vem ringer jag?
-
Du glömde namnet på kaninen ;D
;D
-
Gösta: Vi bor nästan grannar, hur många andelar vill du sälja i ditt slakteri? >:D
-
Hela företaget inkl. bostadsfastigheten är ev. till salu. Vi har inte för avsikt att stycka upp detta i någon form. Prisbilden är ca 3.200.000 för allt. Orsaken till att vi funderar på att sälja beror på att pensionsåldern har uppnåtts o:)
Gösta
-
Hela företaget inkl. bostadsfastigheten är ev. till salu. Vi har inte för avsikt att stycka upp detta i någon form. Prisbilden är ca 3.200.000 för allt. Orsaken till att vi funderar på att sälja beror på att pensionsåldern har uppnåtts o:)
Gösta
Har ni annonserat ut det redan eller planerar du att sälja det via www.alternativ.nu/kaniner (http://www.alternativ.nu/kaniner) ;)