Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Znibban skrivet 27 mar-12 kl 11:48
-
Hej alla goa odlare.
Jag har fått en planta med perenn spenat från Sri Lanka. Den är väldigt tjockbladig och ser verkligen inte ut som en spenatplanta.
Känner ni till denna växt? Har försökt att googla men hittar den inte någon stans.
Nu går min fråga ut till er. Har ni hört talas om denna perenn? Den klarar inte kylan ute men kommer igen om man bara tar in den på hösten.
Blommorna är rosa och sitter klasvis. Hela växten går att äta och alla delar avger en lila färg vid tillagning. Så om du vill ha lila ris så vet du hur du ska gör ;D
-
Kan det vara Malabar-spenat?
-
Kan det vara Malabar-spenat?
Gissar jag också på. Den brukar finnas att köpa som krukväxt ibland, ser den ut såhär?
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basella_alba_Malabarinpinaatti_-_Malabarspenat_C_IM7340.JPG (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basella_alba_Malabarinpinaatti_-_Malabarspenat_C_IM7340.JPG)
-
Gissar jag också på. Den brukar finnas att köpa som krukväxt ibland, ser den ut såhär?
[url]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basella_alba_Malabarinpinaatti_-_Malabarspenat_C_IM7340.JPG[/url] ([url]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basella_alba_Malabarinpinaatti_-_Malabarspenat_C_IM7340.JPG[/url])
tACK SÅ MYCKET DET VAR HELT RÄTT!
-
tACK SÅ MYCKET DET VAR HELT RÄTT!
Vad roligt att det var rätt växt :). Plantera den i kruka och ha den till "pynt" under höst/vinter om du har plats. De brukar få fina svartlila bär som man visst ska kunna utvinna färg av.
-
Jag har lyckats övervintra ngr plantor malabarspenat. Ska man klippa ned dem nu måntro? De är ju rätt blekfisiga o rangliga..
Vad gäller färg från bären så lyckades jag inte få den att fastna på ull med hjälp av alunbetning o värme...Kanske ngn här som vet hur man kan lyckas. De färska bären är ju väldigt färgstarka och funkar säkert som livsmedelsfärg, om man gilar lila mat. Torkade gav de inte ifrån sig ett smack trots blötläggning.
-
Min malabar planta är full av svarta fina fröklasar. Kan man äta dom? Eller skulle jag ha knipsat av alla blomställningar?
Någon påstår att plantan övervintrar om man tar in den; behöver jag då klippa ner den?
Den är inte bara stor och fin utan även vacker att se på. Har inte tillagat den ännu men kanske har jag en delikatess mitt framför näsan!
-
Jag har också undrat om bären är ätliga. Min har massor!
Jag äter bladen i sallader, eller tillagade som spenat.
-
Min malabar planta är full av svarta fina fröklasar. Kan man äta dom? Eller skulle jag ha knipsat av alla blomställningar?
Någon påstår att plantan övervintrar om man tar in den; behöver jag då klippa ner den?
Den är inte bara stor och fin utan även vacker att se på. Har inte tillagat den ännu men kanske har jag en delikatess mitt framför näsan!
Jag satte min planta i växthuset och där växer det så det knakar. Tog en liten avläggare och satte ut i grönsakslandet, där övervintrar den också. Vi har ju haft ganska milda vintrar men den verkar vara odödlig.