Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Remma-Rambo skrivet 30 okt-06 kl 08:33
-
Vedspisen i mitt fritidshus ryker in. I somras var sotarn där men det fortsätter ryka in.
När jag undersökte spisen lite närmare såg jag att brännjärnet på ugnssidan var alldeles deformerat och delat i två bitar. Det andra brännjärnet var helt.
Det måste väl vara det trasiga brännjärnet som gör att det ryker in? Eller kan det vara nåt annat fel?
-
Hej! Jag tvivlar på att det är brännjärnets fel. Är det bara tudelat, och ingen av delarna ligger i vägen, är det knappast det. Har Du fått drag i spisen? Har "den stått stilla" en tid blir det någon form av luftpropp som måste bort. Någonstans på spisen, i mitt fall under ugnen, finns en lucka i vilken man kan stoppa litet papper, som påtändes. För det mesta brukar det bara gå ett par sekunder, sedan sugs det brinnande papperet in ; det brukar höras tydligt! Sedan brukar rökgången vara "ren". Det brukar räcka med att det regnat ett tag, och spisen är kall, för att det skall bli svåreldat. Jag har också upplevt att sotaren, av misstag givetvis, lämnat en form av sotdriva någonstans ; säger man till kommer vederbörande tillbaka och rättar till det hela utan kostnad, skulle jag tro! Hos mig gjorde han i alla fall det, men fråga först för säkerhets skull! Hälsningar! S.G.
-
Ja, man får alltid städa efter sotaren. Även i rökgången :) Märk min förvåning när den nye sotaren hade industridammsugare med sig som han inte enbart sotade spis och panna med utan även golven efter sig. Och han tog sotet med sig! Det syntes inte att en sotare hade varit där alls. *impad*
Men, tillbaka till din rykande vedspis nu. Vart kommer röken ut?
-
Tryck fast ett rör av lagom dimension om du har något och se om det gör någon skillnad.
-
Men, tillbaka till din rykande vedspis nu. Vart kommer röken ut?
Det mesta tränger ut genom gliporna mellan plattorna och hällen.
Apropå sotarn: Jag frågade honom om det här och han sa att det är perfekt drag i spisen: "Det blåser så bra i rökgångarna att man kan se spindelväven fladdra", sa han ordagrannt.
-
Hej, igen! Tråkigt att det misslyckats med att få drag genom att elda i lilla luckan! Ibland räcker det med en disig och/eller regnig dag för att man måste "luckelda!." Vid ett tillfälle hade sotaren gjort sitt arbete; först en tid senare begynte min "eldningssäsong", men inget drag erhölls trots upprepade "papperseldningar" i luckan under ugnen! Jag ringde sotaren, som lovade komma en dag senare. Detta var söndag morgon. Lät draget stå öppet hela dagen, och provade i kvällningen om det kändes något drag när jag stoppade in fingrarna i lucköppningen! Visst; kände hur det drog! Nu gick det att elda, och en glad liten gubbe ringde återbud till sotaren. DETTA har jag inte upplevt tidigare, ej heller senare, det var säkert en rejäl luftkudde i rökgången! Lycka till i alla fall! Någon hade visst vid ett tillfälle placerat en skål med T-sprit i lilla luckan och tänt på och låtit det brinna ett bra tag innan draget kom, men för det mesta brukar det bli drag nästan omedelbart! Visst kan det vara annat fel förstås, därför vore det roligt att höra hur det hela avlöper! Alltid roligt och lärorikt att lära något nytt, oavsett vad saken gäller! Hälsningar! S.G.
-
måste man komma ihåg att stänga av köksfläkten.
-
Hej! "Bo"! Ja, det måste göra sitt till att stanna eventuell i drift varande köksfläkt! Efter att ha läst Ditt senaste inlägg här drar jag mig till minnes en bekant som hade problem med draget vid eldningens startande. Problemet var konstant vid upptändningen, således inte ett tillfälligt sådant. Hans köksspis var ansluten till murstocken medelst en 2 meter lång horisontell rökgång; detta försämrade förstås draget. Undrar varför det var ett sådant arrangemang? Kanske huset till-eller ombyggts? Han hade en form av ventilationslucka på ena väggen; där monterade han en fläkt som DROG IN luft! Ja, givetvis startade han den endast vid eldningens början, annars hade det väl gått på ett ut med fläkt och eldning! Men det fungerade, visserligen var draget inte det bästa i förhållande till normala rökgångar, men sedan det tagit sig i eldstaden stoppade han fläkten! Hälsningar! S.G Gör nu ett tillägg efter att ha besökt ägaren till ovannämnda kök. Jo, köket var "flyttat", huset förlängt, därav rökgångsvarianten!
-
Har försökt allt som föreslås här ovan (utom att förlänga skorstenen).
Trodde ett tag att det berodde på regnigt och disigt väder. Då eldade jag bara när det var blåsigt. Men det rykte in ändå.
Eldar förstås i sotluckan, både den lilla under ugnen och den stora i väggen ovanför hällen, men det hjälper inte.
Ett tag försökte jag med blåslampa. Blåste på 5-10 minuter i båda sotluckorna. Men inget hjälper.
-
Om det inte är stopp i skorstenen (prova med ett lod) kan jag inte tänka mig något annat än att det är dåligt drag, troligen pga att skorstenen är kall. I en varm skorsten är det så kraftigt drag att det knappast kan ryka in. Det tar kanske mer än 5-10 minuter att få upp temperaturen.
-
En dum fråga: Du har inte råkat lämna spjället ut till rökgången stängt?
(Om du får drag i sotluckan men inte i den ordinarie eldningsluckan kan det ligga för mycket aska och sot under plattorna som hindrar draget den vägen. Lyft upp plattorna och sopa ner askan ner i asklådan.)
En dum fråga till: Det är inga fåglar eller annat otyg som byggt bo längst uppe i skorstenen sen sotaren var hos dej sist??
-
Hej
Jag måste bara lägga mig i men en fundering som "striptar gadd" hade. Vår vedspis i källaren har en sådan rökkanal som går åt sidan istället för uppåt. Den går ihop med en kanal i rummet brevid där det kanske har stått en liten kakelugn eller kamin. Där vedspisen står finns en gammal murad spiskåpa med gammalt spjäll i kåpan och mot väggen så sitter två sotluckor så eventuellet är det en bakugn som är förmurad där. Kan det vara så att man har eldat på häll innan man satte in vedspis?? Vedspisen är av en ganska slät enkel modell och huset är byggt 1880. Eldade man på häll så sent??? Sen kan ju källarvåningen vara en påbyggd stuga, huset är jättestort och enligt en granne så har det funnits byggnader på den här tomten åtm mitten på 1800 talet.
Ursäkta att jag sabbar tråden men jag blev tvungen att ställa frågan. Hoppas jag får svar av någon som kan.
-
En dum fråga: Du har inte råkat lämna spjället ut till rökgången stängt?
(Om du får drag i sotluckan men inte i den ordinarie eldningsluckan kan det ligga för mycket aska och sot under plattorna som hindrar draget den vägen. Lyft upp plattorna och sopa ner askan ner i asklådan.)
En dum fråga till: Det är inga fåglar eller annat otyg som byggt bo längst uppe i skorstenen sen sotaren var hos dej sist??
Fråga 1 och 3 kan jag svara ett klart nej på.
Fråga nr 2 är mer intressant. Det kan vara en lösning.
-
Hej! "Remma-Rambo", fick Du så småningom drag i Din spis?" Hälsningar! (intresserade S.G.)
-
Trevligt att det finns intresse för min vedspis.
Så här ligger det till:
Har stängt sommarstugan för vintern. Åker inte dit igen förrän till våren.
Har i vilket fall som helst bestämt mig för att köpa nytt brännjärn. Kostar 400 kr på Davidssons i Småland.
Återkommer med en rapport framåt våren-försommaren när jag har satt dit brännjärnet och hunnit elda några gånger.
Då får vi se om problemen beror på det trasiga brännjärnet som jag misstänker.
-
Mycket har nämts redan i den här tråden, men jag kan berätta hur vi gör när vi har samma problem med vår järnspis. Det kan ryka in utav bara h-vte från plattorna, ibland även från alla andra mer eller mindre stängda luckor.
Det inträffar nästan bara när den är kall och inte har eldats på länge.
Har vi inte använt spisen på några dagar fyller jag en metallbägare (måste gå att få in i sotluckan) med tändvätska. Tänder den, stänger sotluckan och låter tändvätskan få brinna ut. Oftast gör jag om samma sak en gång till. Sedan funkar det nästan alltid.
Så visst har det med drag och en utkyld skorsten att göra, men jag kan tänka mig att vädret spelar in också. Lufttryck, regn, vind osv... Har dock inte lyckats fatta när det tar sig fortast ::) Forskningen fortsätter på detta område :)
Brännjärnet ska inte ha med saken att göra, men det var nog klokt att skaffa nytt ändå, annars kan plåten runt ugnen ta skada av värmen.
Se också till att du har riktigt torr ved och tryck inte in för mycket papper, utan se till att det finns gott om luft. Öppna askluckan och spjället på spisen.
Lycka till.
-
Tack för tipset om tändvätskan. Det har jag inte prövat förut.
Anledningen till att jag misstänker brännjärnet är att elden får sekundärluft genom brännjärnen på båda sidor. Primärluften kommer underifrån genom dragluckan.
Och eftersom öppningarna för sekundärluften är helt deformerade på det trasiga brännjärnet så tycker jag att det borde påverka spisens hela dragsystem.
Nåväl, det visar sig till våren om jag har rätt eller fel.
Det här med sekundärluft och primärluft har jag läst mig till i boken "Klafreström kokspisar och kaminer 1901-1940". Kan lånas på Bibblan eller köpas från denna länk (skrolla längst ner)
http://www.qvarnarp.com/nybok.html
Vedspisar är ett intressant ämne. Gillar dom bättre än kakelugnar och öppna spisar. Man har mer nytta av en vedspis.
-
Det går lika bra att blåsa med en hårtork genom sotningsluckan. Då försvinner kallrasproppen. Jag använder den metoden själv.
-
Hej! "Attis". Det där med tändvätskan är ju en god ide´om det är svårt med draget! Då kan det ju brinna litet längre än när man bara har ett papper! Och inte ryker det in som ett brinnande papper gör om röken inte kommer ut! ....och "Jojje", Din hårtorksmetod får mig att komma ihåg en episod när jag skulle elda i kakelugnen. Kunde inte fatta varför det inte blev drag; ugnen var ljum men det ville sig inte! Öppnade en av luckorna på kakelugnens sidor och startade hårtorken och körde in den, och fick ett rejält askmoln tillbaka! Klumpigt; hade inte öppnat spjället! Hälsningar! S.G
-
Här kommer en lägesrapport om min vedspis.
Bytte brännjärn i våras. Men problemet kvarstår: spisen ryker in, även om det blivit lite bättre. Därför kan det deformerade brännjärnet inte vara orsaken, i alla fall inte huvudorsaken.
Spisen beter sig egentligen väldigt konstigt. Det går bra när man börjar elda. Men efter cirka 10-15 minuter blir den "tjurig" och vill inte vara med längre. Då börjar det ryka in. I bästa fall slocknar elden av sig själv.
Det här kanske helt och hållet beror på att vi eldar så sällan. Sommartid är det ju onödigt för det mesta.
Eller kan det vara så att en vedspis kan bli gammal och trött? Fast den är köpt så sent som 1940 så den är ju inte lastgammal.
-
Remma-Rambo, kan det vara dålig ventilation?
Låter iof sig konstigt att det visar sig först efter en kvart,
men normalt borde det ju brinna bättre när skorstenen börjar bli varm.
Har du provat att öppna ett fönster i köket?
-
Tycker också att det låter som problem med "tilluften", men har du verkligen kollat så du har absolut "fri väg", för rökgaserna, Rambo?.
Exvis mellan spisens anslutningsstos och murstocken?.
Där kan det nämligen vara problem att komma åt och rengöra.
Sedan detta laborerande med div "petroleumprodukter", typ T Sprit för att få fart på draget.
Det ska räcka med lite "stockholmsnäver" (tidningspapper), i sotluckan till skorstenen för att få bort "kallproppen".
Kakelugnar som bara används "sporadiskt" kan däremot behöver lite längre uppvärmningstid av rökgången innan eldning och där heter lösningen " 1 st marschall", i själva eldstadsutrymmet.
-
Tack för förslagen Zeke och Lumberjack.
Det kan inte vara något problem med tilluften. Tvärtom, det ryker in ännu värre om man öppnar fönster eller dörr.
Men det skulle kunna vara nånting som hänt mellan spisens anslutningsstos och murstocken, som Lumberjack skriver. Antingen att det blir stopp för draget på något sätt eller att det kanske blivit tjuvdrag.
Men hur kommer man åt anslutningen mellan spisen och skorstenen? Då måste man väl ta bort hela spisen? Och den är ju fastmurad. Inte ett jobb man direkt ser fram mot att göra.
Det här med uppvärmning av luften i skorsten genom att elda tidningspapper har vi testat i alla tänkbara varianter.
Det finns faktiskt fyra luckor att välja på. Den vanliga lilla sotluckan under bakugnen, en stor lucka i golvniva och två luckor i muren ovanför spishällen.
Dessa två sistnämnda luckor var det någon som kallade sommar- och vinterluckor. Fast jag fick aldrig någon klarhet i vad som var vitsen med sommar- och vinterluckor.
Kanske någon på Alternativ.nu vet vad sommar-och vinterluckor ska vara bra för? Dom sitter 2-3 dm ovanför spishällen, en till vänster och en till höger. Dom är inte märkta på något sätt, så jag vet inte vilken som är vilken.
-
Undrar hur huset ser ut? Är det bara ett plan eller finns det källare med eldstad och outredda rökgångar?
Om det ryker in mera när du öppnar fönstret så tyder det ju på att det är nästan helt stopp i rökgången från spisen.
Sommar- och vinterluckor skulle kunna vara att man på vintern låter rökgaserna gå en längre väg i muren och värma upp den. Men då måste det ju finnas någon möjlighet att styra röken, ett spjäll eller en propp någonstans.
-
Rambo!
Jag förutsätter att det är en "gammal hederlig köksjärnspis" som vi pratar om här?, och då undrar jag om du har någon oval och avlång lucka längst bak på hällen?, (ca 30 x 200 mm strl).
Om ja, så skruva bort luckan så borde du komma åt att undersöka stosen mellan spis + mur bättre.
-
Hasse
Huset är ett tvåvånings torp på torpargrund, ingen källare. Outredda rökgångar kan finnas. Det finns två vedspisar, den andra på övervåningen, direkt över den undre. Den övre har vi inte eldat i på de senaste 20-30 åren.
Din teori om sommar- och vinterluckorna låter rimlig. Något annat spjäll än det vanliga huvudspjället har jag dock aldrig noterat, men jag har heller aldrig letat. Kanske man måste titta noggrannare i någon av luckorna.
Lumberjack
Spisen är av gammal hederlig typ, en Klafreström 826, årsmodell 1939-40.
Jodå, det finns en oval lucka bak på hällen. Har alltid undrat vad den ska vara till, men aldrig kommit mig för att skruva upp och se efter. Tack för tipset.
Nu händer det inte så mycket mer med spisen förrän till våren. Har stängt av vattnet och bommat igen för vintern. Men jag tänker inte ge mig förrän spisen fungerar lika bra igen som den alltid gjort. Det är först under de senaste 5-6-7 åren den börjat krångla.
-
Här kan man se skillnaden mellan gamla och nya brännjärnet. Det kostade totalt 560 kr, men då var portot 160 kr.
Här kommer det förhoppningsvis bilder på brännjärnet, bara jag har lärt mig hur man gör. Återkommer.
Tyvärr. Klarar inte av att publicera bilder på detta forum. Det ska inte behöva vara så här krångligt. På de flesta forum är det inte krångligare än att publicera text. Dessutom blir bilder som är bara 50 KB löjligt små.
-
Jodå, det finns en oval lucka bak på hällen. Har alltid undrat vad den ska vara till, men aldrig kommit mig för att skruva upp och se efter. Tack för tipset.
Luckan, eller rättare sagt hålet på hällen, är till för att "toppansluta" ett rökrör istället för anlutning mot muren. (spis med 2 vägs anslutning).
Du borde alltså kunna se i hålet om det är våldsamt mycket aska/murbruk eller annat som ligger och täpper för i stosen mot rökgången.
Långsökt!, javisst, men det är värt att undersöka.
-
Hur har det gått här då? Nyligen införskaffat kökspanna (med omgivande byggnad) och förre ägarinnan sa att h in anävnde hårtork om spisen varit ouppvärmd. Eftersom jag gärnva vill tända köksspisen fram till hösten och eftersom jag inte kommer vara där på helgerna bara, så skulle det vara bra om man kunde finna ut en lite smisigare lösning.
Hur mycket tändvätska skall det eldas egentligen, och hur lång tid tar det? Pannan är en Norahammar.
-
Det har redan varit en hel del bra tips här. Men jag kan ju försöka bidra med några jag också...
Stäng inte spjället helt när du inte använder spisen. Det är bra med lite ventilation, och det ser även till att skorstenen håller sig torr och rumstempererad.
Elda regelbundet. Om du eldar sällan, och det regnar ibland, så kan skorstenen suga åt sig stora kvantiteter vatten. Särskilt om det finns rökkanaler som inte används. Om du eldar sällan så bör du kanske fundera på ett "tak" över skorstenen. Finns i plåt. Och du måste elda LÄNGE för att en riktigt fuktig skorsten skall bli torr! Det är först då som skorstenen kan bli varm och verkligen börja fungera som avsett. Om det finns "oanvända" rök-kanaler så bör de vara öppna och användas för ventilation. Annars är det svårt att hålla skorstenen torr.
En fuktig och kall skorsten kan börja gå baklänges och kan då börja fungera som ett "kyl-torn." Kall ute-luft rasar neråt och blir kallare och fuktigare. Och gör skorstenen ÄNNU fuktigare och kallare. En torr skorsten fungerar just som en skorsten. Varm inne-luft stiger uppåt i den och värmer och torkar skorstenen. Och ger ett undertryck och frisk luft inne. Det är viktigt att det är drag i skorstenarna, även om du inte eldar i dem. Annars kan det bli övertryck i huset och väggar och golv börjar mögla. I värsta fall kan du tvingas in fläktar, för att inte huset skall förstöras. Bättre och billigare att ha torra och varma skorstenar. Det är störst risk att skorstenen börjar gå baklänges under sommaren, när det ibland är varmare ute än inne.
Öppna en dörr, eller ett fönster på glänt när du skall tända upp. Tänd med "tändved", alltså särskilt torr och finkluven ved. Papper ger mycket aska som kan täppa till, bör undvikas. Elda så att du känner att skorstensstocken på andra våningen börjar bli lite varm runt om hela vägen. Först då fungerar skorstenen riktigt bra. Det kan kräva några dagars idogt eldande...