Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 26 mar-12 kl 20:41
-
Förra året tappade jag björksav för första gången, men jag tyckte det var ganska smaklöst. En kompis har tappat ett par gånger och har tyckt att det varit stor skillnad i smak olika gånger. Kan det skilja i smak och i så fall varför?
-
Nu vet jag inget om just björksav, men i andra sammanhang betyder växtplats, torka, väderlek osv ganska mycket när det gäller vilka ämnen som finns i en växt. Det bör ju inverka på smak också. Kanske hade just den här smaklösa björken stått frostfritt länge och sugit upp en massa grundvatten och smaken på så vis blivit utspädd eller nåt? Just björk processar rätt mycket vatten, det borde avspegla sig som rätt stora skillnader i smak (rent teoretiskt).
MvH
Christina G
-
Jag tappar björksav varje år och tycker att det smakar lite olika beroende på när man tar saven, i början, mitten eller slutet av perioden. I början, när det rinner lite långsammare, är den grumligare och smakar mer.
Inte så fantastiskt gott kanske, men ett bra alternativ till vatten, lite speciellt och säkert otroligt hälsosamt.
-
Och jag som tycker det smakar så himmeskt, särskilt lätt uppvärmt! Men de flesta kokar väl ihop det till nån sorts sirap?
-
Nu vet jag inget om just björksav, men i andra sammanhang betyder växtplats, torka, väderlek osv ganska mycket när det gäller vilka ämnen som finns i en växt. Det bör ju inverka på smak också.
Precis vad jag tänkte. Ska kanske testa att tappa en annan björk i år...
-
Och jag som tycker det smakar så himmeskt, särskilt lätt uppvärmt! Men de flesta kokar väl ihop det till nån sorts sirap?
Plättar med björksirap, hur låter det? :P
MvH
Christina G
-
Plättar med björksirap, hur låter det? :P
MvH
Christina G
Amerikainspirerat ursvenskt?
-
Ha ha :)
-
Kokar just nu ihop en del Björksirap. Hämtade från ett träd ca 11 liter efter bara en dag. Fryst in en del för att kunna göra drycker av saven ochså. I år blev det mellan 15-16 liter lönnsirap ochså.
-
Hur mycket sirap blir det utav saven när man kokar ihop den? Ok, det kanske är en dum fråga "det blir så länge man kokar" men i alla fall?
MvH
Christina G
-
Jag gissar på under 5 % utbyte, dvs du kokar bort minst 95% av den ursprungliga mängden. Vassla från osttillverkning innehåller omkring 4% torrsubstans, och jag har svårt att tro att björksav skulle vara lika "tjock".
-
Det går åt ca 80 liter till en liter sirap så det är mängder som går åt. Men man kan koka ner det till en söt dryck.
-
Tack! Som jag trodde, då. 8)
-
om man går och köper björksirap, vad får man betala då? ??? det måste ju kosta en hel del, då det kokas bort så mycket. :-\
-
Oj det var mycket som gick bort.
MvH
Christina G
-
Björksirapen är värd en hel del. Men man kan aldrig få ut så mycket för all den tid det tar att göra den. I år blir det bara ca 3 liter och det mesta använder vi inom hushållet till bakning , matlagning mm. Sålde lite förra säsongen i småflaskor om ca 100-200 ml.
-
Hur utvinnerman det?
-
vad tog du för flaskorna?
-
För 100 ml. tar jag 100 kr. Björkarna är otroliga på att sava. Har haft ett par stora björkar som har gett 11 liter per träd på bara ett dygn. Björksav innehåller bara ca 1-1,5 % björksocker så det går åt mycket ved att koka bort vattnet.
-
Tusen kronor per liter, alltså. Då börjar det bli intressant hur mycket torrsubstans respektive kvarvarande vatten det är i.
-
För 100 ml. tar jag 100 kr. Björkarna är otroliga på att sava. Har haft ett par stora björkar som har gett 11 liter per träd på bara ett dygn. Björksav innehåller bara ca 1-1,5 % björksocker så det går åt mycket ved att koka bort vattnet.
11 liter det låter mycket tycker jag. Hur mycket kan man ta utan att "störa" björken. Den borde ju bli stressad av detta. Är det ingen risk för att man får in sjukdommar (svamp etc) via sårtytan?
Hur gammalt bör trädet vara för att klara av denna process?
-
alltså du får 11 liter sav från ett träd antar jag? jo, mycket ved lär det gå åt till sirap då man får reducera saven sådär mycket. kanske man kan experimentera med solceller istället? hur länge håller sig sav efter att den har blivit tappad från björken?
-
Tappa björksav (birch sap) (http://www.youtube.com/watch?v=3gYDT0K-eWA#)
-
En friväxande större björk kan dra upp 1000 liter vatten om dygnet så det lär inte uppstå någon brist nånstans bara det finns grundvatten att ta utav. Björkar suger mest av alla träd i Sverige har jag för mig. Ett mindre träd med bara tunn stam på kring decimetern drar upp mindre än så förståss, kanske i genomsnitt en 20-40 liter/dygn. Detta kan dock lätt tiodubblas vid behov då det är torr väderlek eller under tillväxtperioder mm. Det finns alltså litet prutmån här att ta utav. Man bör såklart låta trädet vila emellan tappningarna. Är väl samma för lönnar i Kanada och USA antar jag. Undrar hur länger deras tappträd lever?
MvH
Christina G
-
Tappar björkar på minsta diameter 30 cm, helst grövre träd. Borrar ett ca 8mm hål 2-3 cm in i stammen. Efter tappning kan man plugga igen tapphålet med en trätapp. Saven håller sig ett par dagar om den står svalt. Brukar frysa in en del sav till måltidsdrycker, matlagning etc vid senare tillfälle. Annars kokar jag den direkt när den hämtas, 1-2 gånger per dag, morgon/kväll.
-
För första året bestämde jag mig att äntligen passa på att tappa björksav som jag så länge velat prova. Det blev helt misslyckat.
Jag gick ut i förrgår kväll, borrade, satte slang och band fast dunkar i 5 träd. På vissa rann det ut, och blev nästan en dl på bara en kvart. På morgonen när jag gick för att skörda tänkte jag att nu står där 5 st överfulla dunkar med härlig sav... Men, det var så kallt på natten, så alla slangar hade frusit igen nästan direkt, så alla dunkar var nära nog tomma. Besvikelse! Nu har jag varit ut några ggr. till och det har totalt blivit knappt 2 fulla femlitersdunkar. På 5 träd. Det tycker jag är rätt dåligt.
Går savstigningen lika fort som vanligt i kall väderlek, eller saktas den ned? Annars har jag väl inte så många dagar kvar tänker jag :(
-
Savstigningen minskar eller nästan upphör när det blir kallt och minusgrader. Bästa chansen att få mycket sav är solskensdagar med flera plusgrader. Just nu savar det nästan inget alls eftersom vi har haft så mycket kalla nätter med ner till -10 grader.
-
Jag provade för första gången att tappa sav från tre stora björkar idag. på ca tio timmar var det en halv liter sav/ björk. hör här att ni fått mängder med sav.Har jag inte borrat tillräckligt djupt? Borrat till innanför barken så det kom lite sågspån. Nu är detfull måne oxå. hörde att det var bäst veckorna före fullmåne. bladen har inte börjat få musöron än men tjälen är ur.kan tillägga att det var 10-15 plus grader ochsol idag.
-
Björken är försiktig, och vet att det ännu kan komma kalla perioder, så den väntar nog även om det är varmt i luften tillfälligt!
-
Borra in 4-5 cm och stick in slangen 1,5 - 2 cm innanför nävern så borde du få ganska bra resultat. Gärna på sydsidan.
-
Birken kan tappes for saft i foråret, marts - Maj. Her i Danmark er birken så småt ved at trække saft