Alternativ.nu
Övriga ämnen => Meka => Ämnet startat av: Bergsman skrivet 24 mar-12 kl 06:34
-
Har problem med min förut så lättstartade bensingrålle.... (TEA-20)
Den funkade perfekt sista gången jag startade för att fira min fyndade transportbox och parkerades som vanligt. Nästa gång det var dags att starta så....ingenting...jo, några sekunders gång efter lite diverse krånglande.
Jag har kollat:
Batteri
Startmotor
Tändningslås
Nya brytarspetsar, ny rotor, ny kondensator, nya tändkablar, nytt fördelarlock.
Bytt tändspole (testat med 3 olika...)
Motorn snurrar som bara den när jag kör med startmotorn men ger ingen gnista. Jag har ström fram till tändspolen, jag har ström ut ur tändspolen till fördelaren.
Då jag sätter en provlampa mellan anslutningen på fördelaren och ledningen från tändspolen, slår på tändningen lyser lampan och då jag öppnar brytarspetsarna slocknar den. Ibland. Skruvar jag fast anslutningen på fördelaren och sätter provlampan där och förbinder med jord så lyser lampan inte.
Genomföringen in i fördelaren är felfri.
Hjälp...ni kanske förstår min frustration?
/Bergsman
-
Kolla så att de nya tändkablarna verkligen har kontakt med tändstiftet. Det tjocka dammskyddet kan luras.
-
Har du sett gnistan?
-
Tändkablarna har kontakt (dubbelkollat) och nej...ingen gnista....
-
Byt tändstiften oxå och se om det hjälper,eller skruva ur de gamla och rengör dem. Bränsle kom fram eller?
-
Byt tändstiften oxå och se om det hjälper,eller skruva ur de gamla och rengör dem. Bränsle kom fram eller?
Tändstift rengjorda...bränsle kommer fram....
-
Har du kollat och sett att det inte blir nån gnista? Dvs ta ur stift låt de hänga i tändkabeln och låt det ha kontakt med motorn vid startförsök.. Eller gissar du? Är gnistan där men svag så borde du ändå få igång motorn med startgas..
-
Har du kollat och sett att det inte blir nån gnista? Dvs ta ur stift låt de hänga i tändkabeln och låt det ha kontakt med motorn vid startförsök.. Eller gissar du? Är gnistan där men svag så borde du ändå få igång motorn med startgas..
Har kört med stift urskruvat...ingen gnista....
-
Och rotorn snurrar snällt med när du drar startmotorn runt...?
-
Dra ur den centrala tändkabeln ( den som matar fördelarlocket ) och håll den i närheten av jord och kör runt., och se om det gnistrar. För att se hur långt det finns ström alltså, man måste försöka ringa in felet på nåt vis.
Har du ingen gnista där, så vet du ju att felet ligger längre bak.
-
Hur mycket öppnar brytaren? Kolla med bladmått. Kolla också att den stänger som den skall.
-
Hur mycket öppnar brytaren? Kolla med bladmått. Kolla också att den stänger som den skall.
För ca 40 år sen grejade jag med en PV och klantade mig så jag satte in en för lång skruv till kabeln till brytarspetsarna, och de vart kortslutna via den skruven och fjädern på brytarna. Glömmer jag tydligen aldrig.
-
Har du kollat dammskydden?
-
För ca 40 år sen grejade jag med en PV och klantade mig så jag satte in en för lång skruv till kabeln till brytarspetsarna, och de vart kortslutna via den skruven och fjädern på brytarna. Glömmer jag tydligen aldrig.
Det bästa vore om den var precis så lång att den bara hade kontakt ibland, då hade man något att fundera över ;D
-
Kolla om tändstiftet fungerar direkt på tändspolen. Avbrott i rotorn?
-
"Då jag sätter en provlampa mellan anslutningen på fördelaren och ledningen från tändspolen, slår på tändningen lyser lampan och då jag öppnar brytarspetsarna slocknar den. Ibland. Skruvar jag fast anslutningen på fördelaren och sätter provlampan där och förbinder med jord så lyser lampan inte.
Genomföringen in i fördelaren är felfri." Reagerar lite på det där du skriver "ibland". Gör så här: Med tändning på,innan se till att brytarna är slutna, det bli gnistbildning när du öppnar dom med en mejsel eller dyl.
Svag gnistbildning och lågspänningen ska funka. Ingen gnista:Lossa anslutning 1,minus på tändspolen,koppla in din lampa där och mot gods,på med tändning,då ska lampan lysa om allt är bra,annars byt spole.Prov av brytarkontakter:Återanslut ledning till tändspolens minus,koppla din testlampa mellan anslutning 1 minus på tändspolen andra änden mot gods,på med tändningen,öppna och slut brytarkontakterna,kontakter öppna lampan ska lysa,slutna slockna. Inget ljus från testlampa,kortslutning gods brytarkontakter eller kondensator. Lyser din testlampa konstant får du undersöka lite närmre i fördelaren,brytare t.ex. Kolla så det inte finns en dödarknapp som spökar om sådan finns.
-
Få se nu, Grållen har väl plusjordat elsystem?
I så fall ska minus på tändspolen (märkt "1" enligt tysk standard) anslutas till tändningslåset och därifrån vidare till batteriet, plus på tändspolen ( "15" enligt tysk standard) ska då anslutas till brytarna. Med andra ord tvärt emot vad man är van vid från minusjordade fordon. Allt fungerar i stort sett normalt även om man skulle ha råkat förväxla anslutningarna, men i längden kommer tändstiftens sidoelektroder att brännas av i förtid så man måste kanske byta tändstift eller justera elektrodavståndet något oftare än normalt.
Men kolla först av allt att det verkligen finns spänning från tändningslåset till tändspolen.
-
Motorn snurrar som bara den när jag kör med startmotorn men ger ingen gnista.
/Bergsman
Kamrem eller -kedja?
Om den gått av snurrar motorn som bara den när man vrider på nyckeln, men startar inte...
*amatörtips*
-
Grållen har stötstänger till ventilerna.
-
något som jag tjänade pengar på förr var att köpa in bilar billigt som ej startade,oftast var det efter att ägaren bytt tänddelar och därefter inte fick igång fordonet mer. det vanligaste felet var kondensatorbytet där man glömde isolerbrickan mellan fördelarhuset o skruven till kabeln. kolla så att du verkligen fått dit den igen.annars smiter strömmen ut där.kolla också att kolet i fördelardosan (centraltappen)är felfri och får kontakt med rotorn. ulf
-
Grållen har stötstänger till ventilerna.
ööööööööööööh :o VAH??!? ::)
;D Jag gissar på kondensatorn.
-
... o jag gissar på kamrem eller kedja som gått av. :)
-
Sitter där verkligen rem på grållen?? Trodde på kedja men har heller inte kollat.
-
Någon kamrem finns förstås inte, den har som sagt stötstänger. Jag skulle tro att den har drev som på en B18?
-
Någon kamrem finns förstås inte, den har som sagt stötstänger. Jag skulle tro att den har drev som på en B18?
Japp..och det är ju inget märkvärdigt. Kammen ligger ju strax bredvid/ovanför vevaxeln.
Jag tror den gode Luffsen skojar lite med oss.
-
På gammaldags stötstångsmotorer förekommer ibland kugghjul och ibland kedja för att driva kamaxeln. Vissa konstruktörer har föredragit den ena lösningen, andra den andra lösningen.
Kugghjul hittar man på t ex många gamla Volvomotorer (B4B, B16, B18, B20, hur det är på Volvos ännu äldre sidventilmotorer och de större motorerna som t ex CB/CF22 vet jag inte), Ford/Saab V4 och V6, VW boxermotorer, Citroën A-modeller.
Kedja finns på t ex Skoda, Simca/Talbot och större Citroënmodeller (ID/DS och CX). Undrar om inte även Opel och många engelska tillverkare har använt kamkedja på sina stötstångsmotorer.
På motorer med kuggväxel för kamaxeldrivningen är ofta det ena kugghjulet gjort av något fibermaterial (t ex vävbakelit). Det är inte helt ovanligt att fiberkugghjulet slits ut så att kamaxeln stannar. Enklaste sättet att kolla detta är att ta av fördelarlocket, dra runt motorn och se om fördelarrotorn följer med. Det sägs - men jag har inga säkra belägg för det - att en del fibermaterial av dålig kvalitet från 40- och 50-talet inte tål moderna motoroljor, bindemedlet förstörs av de sotlösande tillsatserna i oljan.
När en stötstångsmotor har kedjedriven kamaxel så är det en mycket kort kedja som vanligtvis inte behöver några särskilda sträckare eller glidskenor. Om den börjar bli sliten så brukar den rassla och slamra så mycket att man ändå inte vågar använda motorn i fråga.
En sliten kamkedja kan man också upptäcka när man ställer in tändningen med stroboskoplampa - öka varvtalet sakta och titta på tändinställningsmärket, om det "fladdrar" vid vissa varvtal så är troligen kedjan för slak.
Om oljepumpen och fördelaren drivs av samma vinkelväxel från kamaxeln händer det att den växeln havererar, i synnerhet om oljepumpen har haft onödigt tungt arbete av någon anledning (t ex om motorn har gått länge med igensatt oljefilter eller om den ofta har kallstartats med på tok för trögflytande olja).
-
Jag tror ni fick nåt att bita i ... Till och med ni! :D
Att jag inte fattar mycket betyder inte att jag är ointresserad, bara oinitierad. Förhoppningsvis inte oinviterad ... :-[
-
Traktorskrället (heter så just nu....) ff inte startat kommer här ytterligare ved på brasan.
Har haft startveven i för att vrida runt motorn och kolla och rotorn följer snällt med. Kanske är någon annan "inre blödning"....
Det som gör mig förvirrad just nu är elsystemet. Traktorn har fungerat helt oklanderligt och startat direkt.
Något säger mig att det från början varit 6 volt men är nu ombyggt till 12 volt. Minus från batteriet sitter som jord på karossen och plus går vidare till övrigt. Traktorn är tillverkad 1949 (gäller garantin ff? ;D)
Allt är monterat som innan då allt var frid och fröjd. Suck... Får nog göra en koll idag igen. Hm.
-
Skrälle? Nej, nej, det kan få vilken gammal gentleman - eller gammal farmor - som helst att bli putt. Säg patienten i stället, så kanske det funkar!
Sade hon, och mindes "Puttrik", en bil som gick hur bra som helst, utom att den - han - inte ville starta somliga gånger. Absolut inget hjälpte, förrän jag svor en riktigt lång ramsa! Då gick den igång, genast! När detta hade hänt nästan varje vecka hela långa sommaren, hade en fin ung trollflicka förvandlats till en svärjande något luttrad trollkvinna ...;P
-
Skrälle? Nej, nej, det kan få vilken gammal gentleman - eller gammal farmor - som helst att bli putt. Säg patienten i stället, så kanske det funkar!
Sade hon, och mindes "Puttrik", en bil som gick hur bra som helst, utom att den - han - inte ville starta somliga gånger. Absolut inget hjälpte, förrän jag svor en riktigt lång ramsa! Då gick den igång, genast! När detta hade hänt nästan varje vecka hela långa sommaren, hade en fin ung trollflicka förvandlats till en svärjande något luttrad trollkvinna ...;P
Hehe...jag säger "Skrället" men klappar ff ömsint på huven ;)
-
Jag vet absolut ingenting om motorer, men tänkte ändå: Fast, det har du säkert redan kollat:
Den gick alltså problemfritt ända fram till nuvarande ståplats? Och totalvägrade efter en normalt P-tid? Kan det vara någon ojämnhet i marken eller nån insekt kanske, som har öppnat ett litet glapp nånstans, och släppt in luft eller gjort glappkontakt, nånstans där det vid normal körning är OK? (Jag hade ett sånt fel på en bil en gång, och det var hur enkelt som helst att åtgärda, hade nästan kunnat göra det själv, men att hitta det ... En luftslang som var lite, lite sliten, och motorns vibrationer öppnade för tjuvluft, men bara ibland.)
Men jag antar att det är något riktigt ovanligt, när till och med Torbjorn och ni andra går bet.
-
Traktorskrället (heter så just nu....) ff inte startat kommer här ytterligare ved på brasan.
Har haft startveven i för att vrida runt motorn och kolla och rotorn följer snällt med. Kanske är någon annan "inre blödning"....
Det som gör mig förvirrad just nu är elsystemet. Traktorn har fungerat helt oklanderligt och startat direkt.
Något säger mig att det från början varit 6 volt men är nu ombyggt till 12 volt. Minus från batteriet sitter som jord på karossen och plus går vidare till övrigt. Traktorn är tillverkad 1949 (gäller garantin ff? ;D)
Allt är monterat som innan då allt var frid och fröjd. Suck... Får nog göra en koll idag igen. Hm.
Nej, 6 volt brukar det inta vara på en Grålle, däremot är det ofta 2 st 6-voltsbatterier, ett på varje sida sitsen. Men dom är seriekopplade så den går på 12 volt. Däremot brukar den vara plusjordad. Men eftersom du inte ändrat nånting så borde det ju fungera ändå tycker man.
Har du provat hur långt du har gnista? Om du har gnista alls.
-
Kugghjul hittar man på t ex många gamla Volvomotorer (B4B, B16, B18, B20, hur det är på Volvos ännu äldre sidventilmotorer och de större motorerna som t ex CB/CF22 vet jag inte), Ford/Saab V4 och V6, VW boxermotorer, Citroën A-modeller.
Kedja finns på t ex Skoda, Simca/Talbot och större Citroënmodeller (ID/DS och CX). Undrar om inte även Opel och många engelska tillverkare har använt kamkedja på sina stötstångsmotorer.
CF22 har jag på min T24, den har kugghjulsdriven kamaxel. Min gamla Kadett C hade kedjedriven kamaxel.
-
Kan inte minas att ja set någon traktor med kamaxel kedja utan en bart kuggdrev men det kanske finns ?.
-
Grålle hade 6V, åtminstone din årsmodell. Jag har en 56:a (om jag inte minns fel) och även den hade 6V original men numera 12V. Det är
en mycket vanlig modifikation. Batteriet sitter normal monterat under huven, framför instrumentpanelen... Det är möjligt att det tillverkades
några senare modeller med 12V men definitivt inte TEA modell 49. Hur som helst, den här information får knappast din traktor att starta
men jag önskar dig lycka till.
-
Ok, det skiljer tydligen lite på batteriplaceringen på bensinaren och dieseln. Dieseln har en extra tank framför instrumenten, så där kan omöjligt nåt batteri få plats. Så på min diesel sitter batterierna jämte sitsen.
Den är 12 volt, men är väl troligen omgjord då.
-
När detta hade hänt nästan varje vecka hela långa sommaren, hade en fin ung trollflicka förvandlats till en svärjande något luttrad trollkvinna ...;P
Visst kan det ha hänt just den sommaren men det är VANLIGTVIS inte så det går till när unga flickor blir kvinnor! o:)
Urs. OT. :-[
-
Batteriet sitter normalt monterat under huven, framför instrumentpanelen...
Världens bästa placering, ju ... ::)
Visst kan det ha hänt just den sommaren men det är VANLIGTVIS inte så det går till när unga flickor blir kvinnor! o:)
Urs. OT. :-[
Mera OT då, det kanske är annorlunda bland er människor? Vad jag ville säga var att det kan vara ganska obegripligt ibland, om maskineriet startar eller ej.
-
TEA 20 har kedja som driver kammaxeln, men det har ju ingen betydelse. Enkel och fin motor så det ska väl gå att få den att fungera. Vill påminna om att dammskydden vid tändstiften kan vara luriga, de glider ner och då når inte kabeln fram till tändstiftet. Är bränslekranen öppen?
-
Har problem med min förut så lättstartade bensingrålle.... (TEA-20)
Den funkade perfekt sista gången jag startade för att fira min fyndade transportbox och parkerades som vanligt. Nästa gång det var dags att starta så....ingenting...jo, några sekunders gång efter lite diverse krånglande.
Jag har kollat:
Batteri
Startmotor
Tändningslås
Nya brytarspetsar, ny rotor, ny kondensator, nya tändkablar, nytt fördelarlock.
Bytt tändspole (testat med 3 olika...)
Motorn snurrar som bara den när jag kör med startmotorn men ger ingen gnista. Jag har ström fram till tändspolen, jag har ström ut ur tändspolen till fördelaren.
Då jag sätter en provlampa mellan anslutningen på fördelaren och ledningen från tändspolen, slår på tändningen lyser lampan och då jag öppnar brytarspetsarna slocknar den. Ibland. Skruvar jag fast anslutningen på fördelaren och sätter provlampan där och förbinder med jord så lyser lampan inte.
Genomföringen in i fördelaren är felfri.
Hjälp...ni kanske förstår min frustration?
/Bergsman
Har du fått igång motorn?
Har nu någonsin sett en gnista på tändstiftet? obs! du måste gjorda stiftet under test.
Du skriver gnista ibland, detta signalerar glappkontakt, troligen i tändlåset!
1, dra en separat elkabel från batteriet till ingående lågspänningsanslutningen på tändspolen!
2, gjorda gängorna på tändstiftet mot gods
3, kör startmotorn
4 kontrollera om du nu har gnistor på stiftet?
5 om inte kontrollera att brytarna verkligen öppnar vid varje nock
6 om brytarna öppnar ca 0,45mm, byt tändspole och gör om testet
7 lycka till
-
Japp..och det är ju inget märkvärdigt. Kammen ligger ju strax bredvid/ovanför vevaxeln.
Jag tror den gode Luffsen skojar lite med oss.
Njaee... faktiskt inte... kamdrev var det jag missade, men alla tre ger väl samma resultat? Att motorn går väldigt fort o lätt när man vrider på nyckeln, men inget mer händer?
MEN... för många år sedan hade jag en Ford, (personbil), som ibland bara dog utan anledning. Felet den gången visade sig vara en jordning av nåt slag som gick genom startmotorn. Med ny startmotor så funkade allt hur bra som helst igen... kanske nåt att prova om inget annat hjälper?
-
Hej, jag renovera en Grålle i höstas, borde vara precis samma modell som din, dock är min en 48:a, också konverterad till 12V när jag köpte den.
Jag har bytt allt kablage och el/tändnings komponenter, bara kondensatorn som jag återanvände.
Om du fortfarande har problem så är det väldigt mycket enklare om du kan ta två bilder från traktorns vänstersida så kan vi nog lotsa dig genom felsökningen. Jag kan dock rekommendera dig att köpa ett tändningssats art-nr 32476 hos OIE, om du har möjlighet att lägga dom pengarna. Kan bespara dig mycket problem i framtiden om de delarna är fräscha och förhoppningsvis lösa ditt problem.
-
Hur går det för Bergsman?
Jag har en Grålle -51 som verkar behöva en egen tråd.
Var hittar jag reservdelar till Grållen?
Finns det något reservdelslager?
-
Hur går det för Bergsman?
Jag har en Grålle -51 som verkar behöva en egen tråd.
Var hittar jag reservdelar till Grållen?
Finns det något reservdelslager?
Sånt köper man på Olssons i Ellös
http://www.oie.se/ (http://www.oie.se/)
-
Sånt köper man på Olssons i Ellös
[url]http://www.oie.se/[/url] ([url]http://www.oie.se/[/url])
Tack :)
-
Har verkligen oie grejer till grålle? Annars finns också Sparex utanför ulricehamn. :du får googla själv, jag sitter med mobilen..
-
Har verkligen oie grejer till grålle?
Jajamen.
-
Men i butiken tyckte jag mest de hade båtgrejer, så jag vet inte hur mycket de har hemma
-
Hur går det för Bergsman?
Jag har en Grålle -51 som verkar behöva en egen tråd.
Var hittar jag reservdelar till Grållen?
Finns det något reservdelslager?
Det går riktigt dåligt ty tiden räcker inte till allt...jag har tvingats nerprioritera Grållen men...hoppas kunna börja stå och felsöka och svära och bli irriterad inom en snar framtid. För visst är det så det funkar...alltid nåt att bli irriterad på....
-
Det går riktigt dåligt ty tiden räcker inte till allt...jag har tvingats nerprioritera Grållen men...hoppas kunna börja stå och felsöka och svära och bli irriterad inom en snar framtid. För visst är det så det funkar...alltid nåt att bli irriterad på....
Ja, det är ju Grållen som ska vara lättstartad, inte irritationen :)
-
Men i butiken tyckte jag mest de hade båtgrejer, så jag vet inte hur mycket de har hemma
Deras hemsida www.veterandelar.net (http://www.veterandelar.net) visar vilka delar som finns på lager.
-
Det råder frid i Bergsmans boning. Grålle har åter blivit min vän då ett upplivningsförsök i fredags gav önskat resultat. Det irriterande är att jag vet fortfarande inte exakt vart felet låg, förmodligen nån form av kortis vid brytarna ty det var efter lite mickel med dom och felsökning med provlampa som vi fick så pass positiva vibbar att ett startförsök kändes nödvändigt. Så...nu startar och går min käre vän åter som den kvalitetsprodukt det faktiskt är :)
Tack för alla tips!
Återkommer väl i ärendet då hr Ferguson åter behagar krångla...(vilket jag hoppas inte blir inom överskådlig framtid....)!
/Bergsman
-
Skönt att det ordnat sig. :)
-
Grattis Bergsman! :D
-
Synd bara att felet nästan lagade sig själv då, så du aldrig fick veta helt säkert vad som macklade... men det kanske återkommer. ;D
-
Synd bara att felet nästan lagade sig själv då, så du aldrig fick veta helt säkert vad som macklade... men det kanske återkommer. ;D
jo....är ju lite irriterande...skulle gärna vilja veta exakt men men...traktorn funkar ju ;D