Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: P skrivet 19 mar-12 kl 21:59
-
Har någon ett bra recept på vegetariska alt veganbiffar?? Får gärna vara något med lite form och textur..inte bara en slät smet man steker knaprig..
Tack på förhand :D
-
En enkel standardbiff kan man göra på en bas av kokta röda linser och havregryn. Det kanske visserligen drar lite åt det hållet som du nu inte ville men man kan förstås ha i vad man vill i smeten som tex spenat eller nån annan grönis.
Jag mäter aldrig. Kokar upp en mängd linser, 1 dl kanske. Häller bort eventuellt överflödigt vatten när de ser färdiga ut. Rör ner nån näve havregryn i linserna ihop med kryddor. Låter stå ett ögonblick innan jag formar biffar o steker.
-
Rödbetsbiffar är gott :D
-
När jag gör biffar brukar jag ta vad jag vill och sen något som binder det och sen kryddor.
till exempel: Kidneybönor, röda lincer och bovete, två ägg, rågmjöl, vitlök och en massa kryddor.
Beroende på hur mycket textur man vill ha så kan man mosa det mycket eller lite.
När man tar bort äggen så håller det inte ihop lika bra. Men med två ägg i så blir det riktigt fina biffar.
-
Riktigt goda linsbiffar får du om du lägger röda linser i blöt över natten. Häll bort allt vatten dagen efter, häll de i en matberedare, tillsätt vitlök, lök, koriander, spiskummin, örtsalt å kanske lite paprikakrydda. Kör ihop det en kort stund, eventuellt kan lite mjöl tillsättas om smeten är väldigt "blöt", men det är inte säkert det behövs. Viktigt att inte köra smeten för slät... Smaka av, å forma sen biffar å vänd i lite skorpmjöl eller sesamfrön å stek sedan, men inte för länge.. De blir superbra, fasta, smakrika å med konsistens, just för att linserna inte är sönderkokta :D
-
Ett recept som Rafiki (tror jag det har) lagt in här för flera år sen. Mycket uppskattade "meatless balls" som både ser ut, och har samma konsistens som vanliga kött-köttbullar:)
2 ½ dl riven hård ost, knappt (gärna cheddar)
1 dl finhackade valnötter
2 st ägg
1 st gul eller röd lök, finhackad
1 ¾ dl ströbröd
1 ½ krm salt
olja eller smör att steka i
2-2 ½ dl buljong
Blanda ost, nötter, ägg, lök, ströbröd, och salt till en smet. Rulla bollar. Stek dem i olja, smör eller margarin tills de får fin färg. Lägg upp dem att rinna av på hushållspapper. Lägg alla bollar i en stor panna och slå kokande buljong över. Sjud under lock ca 10 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt sjuda tills nästan all buljong kokat in, ca 25-30 minuter.
Man kan frysa in dem efter stekning, men innan kokningen i buljong. Det är buljonkokningen som gör att de blir riktigt goda!
-
Jag har ätit andra vegetariska "köttbullar" som varit riktigt goda, gjorda på mandel. Kan vara dessa: http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996 (http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996)
-
Tack för alla svar :D Har blivit lite inspirerad, ska bli spännande att prova :)
-
Kikärtsbiffar!
Kokta kikärter (mosade), lök (finhackad), ägg, kryddor, eventuellt lite potatismjöl. Mängderna gäller att smaka sig fram till. Steks i smör
Riktigt lyxiga blir de om man blandar i lite riven stark ost, och plattar till biffarna i sesamfrön innan de steks. (dessa gillade till och med min inbitna köttätare till make, som avskyr kikärter!)
-
Jag måste nog faktiskt länka min egen blogg, jag har ätit och gjort en del biffar i mitt lilla liv men faktiskt aldrig ätit några så goda som dessa..
http://wheretheforestends.blogspot.se/2011/07/varldens-godaste-kikartsbiffar.html (http://wheretheforestends.blogspot.se/2011/07/varldens-godaste-kikartsbiffar.html)
Ett recept som är väldigt bra är också detta på en nötpastej, den går ju även att äta varm, tex skära upp den i skivor och steka skivorna var för sig.
http://wheretheforestends.blogspot.se/2011/12/notpate-en-vegetarisk-pastej-vegetarisk.html (http://wheretheforestends.blogspot.se/2011/12/notpate-en-vegetarisk-pastej-vegetarisk.html)
8)
-
om du inte vill använda ägg,så är potatis mjöl jätte bra som *bind medel*
-
Kikärtor är som redan påpekats en mycket bra bas. Men precis som när man gör falafel, så är det bättre med blötlagda EJ kokade kikärtor!
-
Kikärtor är som redan påpekats en mycket bra bas. Men precis som när man gör falafel, så är det bättre med blötlagda EJ kokade kikärtor!
Jag tycker det går lika bra med kokade kikärter! Och då vet jag att de är klara för att ätas direkt, fastän de kanske inte stekts helt färdigt. Man ska ju inte äta o-kokta bönor.
-
Jag tycker det går lika bra med kokade kikärter! Och då vet jag att de är klara för att ätas direkt, fastän de kanske inte stekts helt färdigt. Man ska ju inte äta o-kokta bönor.
Du tycker att det går lika bra med kokade, trots att du inte provat med blötlagda!!!
http://taffel.se/recept/falafel-med-tva-olika-kryddningar (http://taffel.se/recept/falafel-med-tva-olika-kryddningar)
http://pastebin.com/mrsgBTGi (http://pastebin.com/mrsgBTGi)
http://lottabrinck.wordpress.com/2009/10/18/falafel-kikartsbollar/ (http://lottabrinck.wordpress.com/2009/10/18/falafel-kikartsbollar/)
-
Seitan är gott också (vetegluten, lätt att göra men tar nåt dygn, man knådar en deg som man blötlägger för att få ut stärkelsen).
Egentligen kan man göra biff på allt möjligt :-). Morötter, rödbetor, linser, kikärtor, bönor, nötter.... Mixa ihop med bindemedel och stek :-P.
-
Jo kikärtor är bra, jag käkade förr mycket köttbullar hos en tjej, och visste inte om att det var vegetariskt de första tio gångerna. Gott och "köttigt".
-
Squashbiffar!, särskillt om man blandar i fetaost och mycket dill
-
Min nya favvo är svampbiffar... Jag föredrar trattisar men annan svamp funkar nog bra också..
För att få en fast konsistens så koka hirs och ha i smeten ( som består av svamp, lök, vitlök, ägg, kanske rivna morötter och annat smarrigt... Mixa allt). Någon smarrig ört skadar inte... Timjan är en hit, då blir det lite vilt-smak :)
Som sagt mixa på och släng i hirs... Stek på... Mums!
Annars är ju, som andra skrivit, linsbiffar, nötbiffar, rödbetsbiffar och kikärtsbiffar riktigt göttigt...
I mina kikärtsbiffar slänger jag i spiskummin, så blir det som falafel :)
Nässlor till övers? I med det också :D
-
Svamp ska man räkna det som vegetariskt? Svampar är mer djur än växt. Kolhydraterna är samma som i kött, ingen stärkelse som i växter. De kan tom uppträda som predatorer.
-
Svamp ska man räkna det som vegetariskt? Svampar är mer djur än växt. Kolhydraterna är samma som i kött, ingen stärkelse som i växter. De kan tom uppträda som predatorer.
i den här tråden räknas ägg som "veg" ... så då är nog svamp också rätt lugnt ;P
-
Sojabiffar
Kan bli riktigt gott att mixa kokta sojabönor i matberedare, häll upp i en bunke och tillsätt finhackad lök, rivna rotfrukter (ex. morot, potatis, palsternacka, kålrot, persiljerot...), färska örtkryddor som tex. salvia, persilja eller dill, rismjöl/vetemjöl/ägg som bindemedel, ev. lite vatten om smeten blir för torr, och sedan krydda med salt och peppar. Därefter rör ihop smeten ordentligt innan biffarna steks.
Beroende på hur mycket sojabönor man använder och hur finrivna/hackacke grönsakerna är kan biffarna få mer eller mindre smetkonsistens och olika textur.
Smaklig måltid! :)
-
mitt favvo"recept" är svartpepparbiffar som görs av kokta vita bönor, ungefär samma mängd rivna morötter, löt (till 3-4 dl bönor ca ½ lök) ev bindmedel (havregryn, okara, ägg vad man nu har hemma jag lyckas sämre med potatismjöl dock) soja, lite grönsaksbuljongpulver och en massa svartpeppar.
Jag brukar göra storkok och göra biffar/bollar i ugnen. av nån anledning blir dessa sällan för degiga eller för torra :)
annars brukar jag göra lyckade biffar på okara, lök, vitlök, sojasås och sweet chili sås.
en sak jag börjat göra på senare tid är att inte mixa bönor utan mosa med gaffel. då brukar man få mumsbitar med hela/halva bönor då och då.
-
Svamp ska man räkna det som vegetariskt? Svampar är mer djur än växt. Kolhydraterna är samma som i kött, ingen stärkelse som i växter. De kan tom uppträda som predatorer.
Jo, och så finns det köttätande växter.... ;D
-
Svamp ska man räkna det som vegetariskt? Svampar är mer djur än växt. Kolhydraterna är samma som i kött, ingen stärkelse som i växter. De kan tom uppträda som predatorer.
Rent taxonomiskt tillhör svamp varken djurriket eller växtriket utan ... svampriket. Svamp är alltså varken växt eller djur.
-
Vad jag har förstått har vi dessutom svårt att ta upp näring från svamp...
Men gott är det :-).
-
Linsbiffar med konsistens:
Kokta gröna linser, massor av hackat persilja (lika mycket som linser i volym), hackat lök, chili, salt, peppar, vitlök, lite mjöl och några ägg. Det blir ingen fast färs man kan forma utan mer som en tjock klumpig plättsmet man får ösa en matsked i varje hög på stekpannan o platta till lite med skeden så de blir jämntjocka, sen hänger de jättefint ihop och får trevlig konsistens.
-
Vad jag har förstått har vi dessutom svårt att ta upp näring från svamp...
Men gott är det :-).
Visst är det smarrigt... Det ska tydligen vara gott om D- vitamin i dem, iaf i trattisar.... Tror vi tar upp det bra och då är det ju perfekt till vintern :)
-
I veckans Trädgårdsonsdag gjorde Tareq falafel på torkade gula ärtor. Han gjorde precis som man annars gör med kikärtor, d v s använde blötlagda men inte kokta ärtor, och blandade i spiskummin, bakpulver och bikarbonat:
http://www.svt.se/tradgardsonsdag/falafel-pa-gula-artor-med-tva-saser (http://www.svt.se/tradgardsonsdag/falafel-pa-gula-artor-med-tva-saser)
-
Här får du mitt favoritrecept. http://titlisbusykitchen.com/archives/veggie-burgers-sausages (http://titlisbusykitchen.com/archives/veggie-burgers-sausages) Det finns fler enkla och goda vegetariska recept i länken. Sök på vegetarian.