Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 25 okt-06 kl 20:00
-
Jag fick en helt fantastisk skörd av vitkål i sommras, tre-fyra kilo per vitkålshuvud. Nu är altså bara den stora frågan vad jag ska göra med allt? kan ej mjölksyra till surkål är det svårt?
Någon varm maträtt, med eller utan kött?
-
Pröva får i kål. Mycket gott.
-
Kålpudding och kåldolmar är jättegott och så brunkål till julbordet!
-
Jag fick en helt fantastisk skörd av vitkål i sommras, tre-fyra kilo per vitkålshuvud. Nu är altså bara den stora frågan vad jag ska göra med allt? kan ej mjölksyra till surkål är det svårt?
Någon varm maträtt, med eller utan kött?
olika goda vitkålssallader....
vitkål/morot
vitkål/lingon
vitkål/äpple
vitkål/kålrot
mycket gott,äter vitkål varje dag.
-
Vitkål är gott och nyttigt. Dessutom håller den ju bra.
Varför inte bland vitkålen i allt som du gör, alltså i soppor, grytor, gratänger och så vidare. Det blir ju bara en ingrediens till..
Sen har jag ätit en fantastisk god efterrätt gjord av fint strimlad vitkål, mosad banan, vispad grädde, hasselnötter, russin och lite honug. Allt blandat till en salig röra. Låter knasigt, men gott, och kålen smakar inte kål!
-
Vintersoppa
Strimlad vitkål kokas med tärnad potatis och tärnad röd paprika och lök.
Slå av kokvattnet men spara det i en skål.
Späd soppan men kokosmjölk och krossade tomater. Blir det för tjockt tar du lite kokvatten.
Låt blir varmt. Ha i buljong efter tycke och smak.
Billigt och otroligt gott! Just potatis och kokosmjölk är en riktig hit! ;)
-
Stuvad vitkål är jättegott.
Nikkalouktasoppa också, köttfärs, vitkål, purjo, lite buljong, senap och soja...värmer gott på vintern.
"pizzasallad" är också gott.
Eller bara som huvudingridiens i en grönsaksfräs som bakas in i bröd.
Eller riv ner den och blanda i färsen till järpar, köttbullar eller pannbiffar.
Finns hur mycket som helst att göra med vitkål.
-
Jag fick en helt fantastisk skörd av vitkål i sommras, tre-fyra kilo per vitkålshuvud. Nu är altså bara den stora frågan vad jag ska göra med allt? kan ej mjölksyra till surkål är det svårt?
Någon varm maträtt, med eller utan kött?
bräserad vitkål!
1 färskt vitkålshuvud
1dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1-2 fin hackade vitlöksklyftor
1msk hackad färsk timjan
1-2msk smör
salt
vitpeppar
2msk hackade örter ex.körvel, bladpersilja,dragon
dela kålhuvudet i 4 delar(skär bort stocken)
kokas sakta i buljongen i en kastrull med lock tillsammans'med
vitlök och färsk timjan tills den är mjuk(10-20 minuter)
lyft up kålen.
vispa ner smöret i buljongen
smaka av med salt och peppar
häll buljongen över kålen.
stö över färska örter och njut!
-
fräs grovt riven vitkål i sesamolja.
tillsätt finstrimlad röd spansk peppar
och lite rivet limeskal.
gott till grillad kyckling!!
-
Hej
Om du har en råsaftcentrifug är det kanon att köra
vitkålen i den. Råsaft är rena hälsomedlet, blanda gärna med morötter och låt denna blandning ingå i det dagliga.
Råsaftcentrifug brukar man kunna komma över billigt, te x
Tradera.se
Lycka till ;) ;)
-
Koka en klyfta vitkål, servera med ostsås! Gott!
-
Är det någon som har ett gott recept på pizzasallad? Tycker det är otroligt svårt att få till det där syrliga/sura, samt att vitkålen smakar lite för mycket... vitkål... ::)
Den där soppan skall testas snarast, vitkål KÄNNS nyttigt, så nya recept är alltid uppskattade.
-
bästa vitkålssalladen - pizza sallad
Fått av min arabiska vännina från turkiet
vitkål hyvlas med osthyvel. Pressa lite vitlök efter tycke och smak. Ha på vegetabilisk matolja, pressa citron över salladen, bra med salt och blanda med handen, (typ knåda lite) övriga kryddor efter smak tex svartpeppar (oregano - gillar jag inte själv men ni kanske
-
Jag brukar koka en lag på
ättika,vatten, scker/honung, lite salt och svartpeppar. Denna slår jag sedan kokande över vitkålen som är fint strimlad låter stå och dra ett par timmar och skyndar mig att äta innan resten av familjen hinner äta upp det...... håller MINST 1 vecka i kylen.
Lena
-
Gott till grillat och stekt kött:
Strimla vitkål, pressa över massor med vitlök, blanda i creme fraiche och "kvarna" över lite salt och peppar.
Perfekt att ha med sig på grillfester!
Vitkål är dessutom vansinnigt gott i wokade rätter. Jag brukar blanda vitkål, morot, rödlök, bambuskott och så´nt som finns hemma för tillfället och servera till nästan vad som helst!
-
Wilda :D kan du inte skriva hur mkt av ättika,socker,vatten till lagen du blandar?
Tack på förhand
-
Som vanligt brukar hjag höfta men här kommer ett försök:
1 dl ättikssprit
ca 1,5 dl vatten ( ta mer om du tycker den blir för ättiksstark)
en nypa salt
1 tsk svartpeppar öka eller minska efter smak
inte fullt 1 dl socker/ honung gärna råsocker.
om man vill kan man tillsätta 2 msk olja också men det är inte nödvändigt.
Koka upp och slå över vitkålen.
Jag brukar strimla ned morötter, paprika, purjolök, äpplen eller annat gott som variation.
Lena
-
Tack hemskt mycket! Nu dj-vlar ska här göras pizzasallad. ;D
-
olika coleslaw-varianter! Mums till grillat, kallskuret och piroger eller som pålägg.
Strimlad vitkål, rivna morötter, ev lök av något slag. Ibland äpple eller paprika t ex.
+ något kletigt (crème fraiche, majonäs, fil, yoghurt, keso är också gott)
+ lite krydda: salt, peppar, lite socker/sirap/honung, nån ört, eller chili, vitlök.
Fick en variant uppkallad efter mig en gång, den innehöll vitkål, morötter, purjo och äppeltärningar, crème fraiche och italiensk salladskrydda.
-
Jag brukar göra "fusksurkål".
Köp en burk konserverad surkål (jag hittade det i en större ICA-butik).
Finhacka dubbelt så mycket färsk kål och blanda med surkålen.
Låt det småputtra tills det är mjukt. Smaka av med socker och ev lite salt och peppar. Det blir en lagom mild smak. Egentligen ska man slänga i en rejäl bit tärnat rimmat bogfläsk som får koka med, men det är ju inte alla som vill hugga tänderna i en stackars gris som mött en för tidig död, så jag brukar skvätta i ett par matskedar olja i stället, så får den som vill komplettera med korv eller nåt.
Vill man ställa till ett storkok (det tar ju en stund att koka kålen mjuk) så går det jättebra att frysa in
-
Surkål
Jag låter kålen jäsa med den flora som redan finns i kålen, man kan göra receptet på många sätt, en äldre kokbok innehåller recept.
Jag brukar jäsa i en jäshink, som man vanligtvis har till vintillverkning, använder förutom kål, kummin och äpple.
Fixar kål när den är som billigast och bäst, och kör ungefär 10 kilo.
När det blivit färdigt, finns det risk att det kan bli sämre i ett varmt rum, förr förvarade man det i en tunna hela vintern, men jag brukar frysa in en bra del av det.
-
Har fått några frågor privat om hur jag gör surkål, och man frågar om temperatur och koktid.
Att jag inte nämnde det i mitt inlägg, är att jag inte alls värmer den,
jag strimmlar kålen fint, lägger det tillsammans med äpplen och kummin i jäsdunken.
Lägg en tyngd på eller pressa så att "saften" ligger över ytan, går inte detta tillsätt lite vatten.
För att jäsningen ska fungera ska den aneroba jäsningen gynnas, därför bör den starta under vattenytan. Lägger man locket på jäshinken och vattenlåset, kommer så småningom koldioxid att finnas över kålen och hindra syret.
Det står i rumstemperatur, och det tar lite olika tid innan det är klart, men tre veckor bör vara ett riktmärke.
fermenteringen gör kålet mjukt och smaken blir fin.
Man kan låta det stå i dunken, men jäsningen kan gå för långt i mitt tycke, och när man rotar i det kan oönskad microflora komma in, fast den risken är liten, när rätt flora eteblerat sig, förr ställdes dn svalt, men jästes vid köksspisen.
Jag fryser in när det är jäst klart.
-
Puffar upp den här tråden för det fanns så många bra vitkålsrecept i den! Fyll gärna på med fler. Vitkål är billigt just nu även för den som inte har egen att skörda (tex 2:90 / kg på COOP).
MvH
Christina G
-
Snusbaronens Pizzasallad
Tid: 20 minuter + ½ dygn i kylskåp
ca 4 portioner
Ingredienser:
1 st (ca 7 dl strimlat) litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1.5 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Utrustning som är bra att ha:
mortel
matberedare
Gör så här:
Strimla vitkålen. Detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare. Om du gör för hand så är ett tips att använda en osthyvel.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt,eller också kan man "knåda" vitkålen med händerna.
Häll över olja, vinäger, salt och peppar och rör om. Smaka av. Tillsätt ev. mer av ovanstående ingredienser efter smak.
Låt stå i kylskåp, gärna ½ - 1 dygn innan servering, men minst 2 timmar.
smaklig spis :-[
-
eller gör en bamsesats med Pad thai (Thailändsk pyttipanna) vill man kan man även ha i räkor
Ingredienser
200 g risnudlar, blötlagda i kallt vatten
200 g böngroddar
60 g tofu, i tärningar
2 msk olja
4 st vitlöksklyftor, hackade
100 g vitkål, strimlad
4 st salladslökar, i bitar
2 st ägg
skivad gurka
limeklyfta
krossade jordnötter
Smaksättning:
1 msk fisksås
2 msk sweet chilisås eller tamarindjuice
mörk soja, 4 droppar
2 tsk strösocker
Tillagning
1 Låt nudlarna rinna av i ett durkslag. Ta bort roten på böngroddarna, den smala svansen. Skölj groddarna och låt rinna av.
2 Woka tofun i olja några minuter så att den får lite färg. Rör om hela tiden. Tillsätt hackad vitlök, vitkål, salladslök och nudlar. Rör om hela tiden så att nudlarna blir tillagade, men inte klibbar ihop.
3 Knäck äggen och rör ner i woken, rör om så att de blir stekta och smuliga.
Smaksätt med fisksås, sweet chilisås, soja och strösocker.
4 Servera med skivad gurka, limeklyfta och strö över krossade jordnötter.
-
Eller minestrone med sommarprimörer ( farligt gott )
ingredienser
1 st bacon, (140 g)
2 st lökar, färska
4 st knippmorötter
1 st vitkål, klyfta,färsk (250 g)
100 g vaxbönor
2 st hönsbuljongtärningar
1 l vatten
1 dl liten pasta, t ex stelline
Tillbehör:
4 msk pesto
4 st portionsbröd, (à 50 g)
Tillagning
1. Strimla baconet. Ansa, skala och hacka löken. Skala och hacka morötterna. Strimla kålen. Skär bönorna i bitar.
2. Fräs baconstrimlorna i en gryta ca 3 min. Tillsätt lök och morötter och fräs ca 3 min. Smula ner buljongtärningarna och fräs ca 1 minut.
3. Tillsätt kål och bönor och häll på vattnet. Låt soppan koka upp och tillsätt pastan. Koka under lock ca 8 min tills pastan är mjuk. Servera med pesto och bröd.
TIPS!
Byt ut peston mot creme fraiche. Några droppar tabasco är också gott att smaksätta soppan med.
Ca 450 kcal per portion, 21 g fett, 16 g protein, 49 g kolhydrater
-
Lingoncoleslaw ( Passar utmärkt till renkött eller grillat)
Ingredienser
400 g vitkål
2 l vatten
1 st morot
0,5 st rödlök
1 dl rårörda lingon
1 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
1 tsk ättikssprit, 12 %
salt
nymald vitpeppar
Tillagning
1. Strimla vitkålen tunt med en osthyvel och lägg den i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över kålen. Låt rinna av och pressa noga ur allt vatten.
2. Riv moroten grovt och strimla löken tunt.
3. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
-
Lammfärsfräs med vitkål (går bra med annan färs med)
Ingredienser
500 g lammfärs, (eller nötfärs)
400 g vitkål
2 st gula lökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 pkt tomater, krossade, gärna med örter
2 burkar stora vita bönor, (à 400 g)
Tillbehör
200 g baguette
1 påse blandad sallad, (150 g)
Tillagning
1. Strimla vitkålen. Skala och hacka löken. Fräs färs, kål och lök utan extra matfett i en gryta. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatkross. Låt koka under lock ca 15 min.
2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönorna i grytan och låt puttra ytterligare 2-3 min.
3. Servera grytan med baguette och sallad.
-
Om du äter ris eller pasta med diverse tillbehör så är det gott att bara steka 1-2 nävar strimlad vitkol med en halv lök som du lägget i när vitkolen bluvit (svettig) o löken då till önskat format. Blir riktigt sött o behövs ej nån sås till pastan.
Om du har tillgång till en asiatiak matbutik så kan du köpa en flaska med ostron sås. Ja hitta de u Borås en koncentrerad flaska på ca 1 liter. O göra sås av detta med 1 dl vattwn två msk olja o 3msk ostronsås plus en tsk socker. Blir super gott till ris och ovanstående med kolen. O funkar bra trots att den är en tunn sås och utan smakförstärkare även om min dåvarande asiatiske fästman påstog att det ska vara i
-
Får i kål tycker jag är gott. Gillar man inte får funkar nog vilket långkokkött som helst.
-
Gillar man vitkål kan man strimla den och använda istället för pastan i lasange.
Breda strimlor med kummindipp är oxå gott.
-
Så här års är det brunkål som gäller:
Finstrimlad kål en masse tillsammans med salt, ångas en evighet på svag värme tills den är mjuk, locket på.
Fyll på med smör, sirap och rör runt, locket av, passa så det inte bränner fast, lite ättika, sen är det färdigt!
-
Och det är så jäkla gott! Trodde jag var ensam i världen om att äta brunkål.
-
Ingen som tipsat om KÅLPUDDING......så himla gott!
-
Och det är så jäkla gott! Trodde jag var ensam i världen om att äta brunkål.
Nädå, vi är många som gillar brunkål! :)
-
Ingen som tipsat om KÅLPUDDING......så himla gott!
Jo jag i början på tråden. ;)
-
Blev för ett tag sen bjuden på en polsk maträtt med strimlad kål, kan ha varit surkål som kokats med tomatsås och korv och annat gott.
Enligt hon som lagade till det så taran vad man har hemma, och den blir bara bättre ju längre de står i kylen.
Kan inte minnas namnet bara...bago eller bagu något...någon här som vet vad jag talar om ? :)
-
Bigos.
Kan inte påstå det hör till mina favoriträtter.
-
Har just läst hela tråden och blir sugen på kål!! :P
Kål har några "smakkompisar" som passar extra bra.
Soja, asiatiska rätter med soja i är perfekta med kål.
Senap, i kålsallad har jag alltid lite dijonsenap i dressingen.
Kål + lök + äpple + rökt fläsk = sant. I alla tänkbara kombinationer. Som soppa, stekt i ugnen, i stekpannan eller som gryta. Som tillbehör eller huvudrätt. :)
-
Håller med ovan. Kål gör sig dock inte särskilt bra till rådjur, i alla fall inte tillagad.
-
coleslaw-variant
Finstrimla vitkålen med osthyvel, packa ner i en skål
salta med ½-1 tsk och veva runt, låt stå och safta till sig nån timme medan du
Gör en röra på majonäs, creme fraiche, finstrimlad purjolök, liten gul lök, svartpeppar, citrongrill, kryddor du gillar och senap några skedar om man vill
+ hackad inlagd ingefärspumpa eller annan söt inläggning + lite av lagen ifrån denna
rör ner röran i vitkålen och blanda runt
-
Kål gör sig dock inte särskilt bra till rådjur, i alla fall inte tillagad.
??? Äter rådjur kål överhuvudtaget tänkte jag först... men, så var det ju inte. ;D
-
Sorry, det var dåligt formulerat.
-
Juste så vare ! Bigos, hos mig var det en hit ! Haha skall nog till att laga det :)