Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: thunder skrivet 16 mar-12 kl 10:54

Titel: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 16 mar-12 kl 10:54
Wiii! Har format min första ost nu! 5 liter mjölk som värmdes upp till 30 grader, då tillsatte jag min syrakultur och lät stå i 20 minuter. Sen blandade jag i 1msk löpe utspätt i 3msk kallt vatten. Lät stå i 55min. Skar koaglet i bitar. Rörde, värmde upp till 39 grader, rörde, gjorde spänsttestet genom att krama lite ostmassa i handen. Såg bra ut. Silade i handduk, blandade i 7 gr salt (ska bli prästost), och formade och pressade i min hemgjorda ostform av en hink turkisk youghurt med borrade hål i. Fungerade bra!

Nu så här dagen efter så ligger osten utan form och vilar i en torr handduk på en skärbräda. Där ska den få stå till mitten av dagen tänkte jag och då ska jag vända på den och byta handduk, samma sak händer senare ikväll tänker jag.

Tack för all inspiration ni ger på denna sidan!

Jag har lite frågor...

1. Hur länge tycker ni jag ska hålla på att vända och byta till torr handduk?

2. När behöver jag inte använda handduken mer? Och ska den då bara ligga rakt upp och ner i ett fuktigt uttrymme för att mogna bra?

3. Borde jag lägga den i saltlake nångång?

Tacksam för tips och råd =)

/ Oskar
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 17 mar-12 kl 12:07
Så här ser den ut Dag 3 (se bild)!

Ser det bra ut så här långt tycker ni med mer erfarenhet?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 18 mar-12 kl 12:09
Dag 4.

Börjar känna att dom vita fläckarna inte kommer bli lika gula som resten. Varför får den inte samma färg tro?

Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 18 mar-12 kl 15:14
Finns det ingen som förstår sig på dom vita fläckarna?  ???
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: padus skrivet 18 mar-12 kl 16:54
Finns det ingen som förstår sig på dom vita fläckarna?  ???

Jag har själv ingen erfarenhet av att göra ost, men är väldigt intresserad!
Jag har en god vän som gjorde ost för inte alls så längesedan. Hon talade med om "vita fläckar" på osten. Hon lät den ligga alldeles för länge (mer än en vecka) och hon trodde att detta var anledningen till fläckarna. Men din ost har ju inte legat så länge tycker jag...

Märkligt att du inte får någon respons på detta, Vill också höra svar på frågan!

Tack för bilder på processen, detta vill jag se mer av!
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: git skrivet 22 mar-12 kl 15:21
Kan vara så att osten torkar olika och där dom vita fläckarna är där vätskar sig osten är du osäker tvätta med ren sprit
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 22 mar-12 kl 15:46
Tack för ditt svar! Uppskattas mkt!

Ja asså det har ju blivit bättre och bättre. Men inte perfekt. Jag tänker att det ska vara jämnt men kanske det inte alltid blir det.

Jag halverade receptet jag utgick från. Men i ovana så råkade jag missa att halvera löpen. Så jag hade 1msk på 5l mjölk istället för 0,5msk. Kan det ha något med saken att göra?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 22 mar-12 kl 17:01
Idag fick jag hem syrningskultur som jag köpte tidigare i veckan från Dansk Hjemmeproduktion. Detta använder jag väl istället för t.ex filmjölk med mjölk som stått över natten?

Bifogar även en bild på hur osten ser ut idag. I princip exakt en vecka gammal nu :)
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: git skrivet 25 mar-12 kl 13:53
Jag skulle göra om osten antekna noga och se om det blir någon skildnad.
eftersom du glömde halvera löpen kan det göra skildnaden.
följer din tråd med spänning
Lycka till.
git
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 25 mar-12 kl 19:07
Ja, jag ska göra en ny omgång i dagarna =) det ska bli roligt att kunna göra det en andra gång. Man lär sig mycket redan efter första gången.

Osten är väldigt väldigt hårt. Den har legat i rumstemperatur hela tiden. På torsdag är det två veckor sen. Då ska jag testa och smaka på den. Det ska bli roligt. Jag tror jag kan ha pressat den för hårt första dagen, för den känns kompakt och hård som sagt.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 27 mar-12 kl 19:34
Håller på med en till sats. 5l gammeldags mjölk från arla. Syrningdkultur från danmark. 0,5 msk löpe.

Mjölken har inte löpt klart efter 50min. Enligt receptet kan det ta 35 - 60 min. Vad gör jag om den inte är klar efter 60min? Tillsätter jag mer löpe? Eller väntar jag bara längre?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: SannaF skrivet 28 mar-12 kl 15:46
Har inga svar men kul att du lägger ut bilder! Hoppas någon som kan, svarar dig snart!

Ser gärna mer bilder på processen o hör hur den första osten smakar!  :D
 
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 28 mar-12 kl 17:33
Det gick bra till slut :D

Löpen fick stå 60min och jag tror väl inte att den löpte lika bra som först gången. Vet inte varför... Antagligen hade jag aningen för lite löpe, jämfört med för mycket löpe förra gången. Jag vet inte... Första gången jag gjorde så var vasslan ganska mkt gulare. Fast denna gången så hade jag ju annan mjölk - Arlas Gammeldagsa mjölk. Och syrningskultur från danmark.

Se bilderna! Blev inte så många, men det duger för tillfället :D + en bild på båda mina fina ostar!
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 28 mar-12 kl 17:37
Fler Bilder!

Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 29 mar-12 kl 13:43
Fråga till den som vet:
Hur är det här med att "öppna" en ost... Kan jag, nyfiken som jag är... hyvla ett par skivor av en ost för att testa... och sen pensla ytan med sprit, och låta den torka igen?

Någon som testat eller vet bättre?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Jakobn skrivet 29 mar-12 kl 14:05
Hej, det är inga problem att ta en bit av osten, det gör man vid normal produktion på slumpvis utvalda ostar för att se så ystningen blev bra och smakar bra. Har man vaxad ost är det bara till att vaxa över igen. Om du borrar hål i osten för prov så fylls det igen med vax. Precis som du skriver är det viktigt med hygienen så du slipper karva bort mögel senare. Går utmärkt att ta lite vodka eller liknande för att hålla svamp och bakterier borta.
Vid den typ av ostproduktion som jag har erfarenhet av lägger man ostarna i saltlake direkt efter pressningen. Viktigt att doppa ostarna med jämna mellanrum i saltlaken.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 29 mar-12 kl 14:18
Tack för ditt svar! Då ska jag nog våga smaka lite på ena osten idag för första gången. Första hemgjorda hårdosten jag smakar på då =)

Jag har en annan ost nu som stått 2 dagar och fått torka lite. I den har jag haft i 7gr havssalt i ostmassan (på 5l mjölk) innan press. Ska jag sätta den osten i saltlake några timmar nu tycker du? Kan det inte bli för mkt salt då?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 29 mar-12 kl 20:39
Rapport från en provsmakning!

Wiiii... delade min 2 veckors-ost lite och vilket lycka att få dela den och se hur fin den är på insidan! Tyckte att utsidan var väldigt torr och hård, så jag förväntade mig inget speciellt av insidan. Men insidan hade samma typ av hål som prästost och luktade ost!! Luktade väldigt gott! Den gick även väldigt bra att hyvla.

Osten var hård och torr. Tyvärr smakade den surt. Ja den var sur. Men det är okej. Jag har läst mig till att om man får en hård och sur ost så beror det på att löpetiden var för kort, vilket den ju måste ha varit när jag hade i fel mängd löpe (dubbel sats).

Dock inte varken FÖR hård eller FÖR torr.. Men sur. Själva hårdheten kan ha varit vilken hårdare ost som helst. Men jag tror att jag pressade denna osten för hårt och att löpetiden var för kort. Några grejer som jag faktiskt gjort rätt när jag gjorde osten jag gjorde häromdan!

Och nu bjuder jag på lite fler bilder! Älska ost!
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Jakobn skrivet 29 mar-12 kl 21:27
Jag vet inte hur det blir att lägga en gammal ost i saltlake.
Jag är lite osäker på tiden i laken men vill minnas att det är runt 6 timmar (är naturligtvis olika för olika tillverkare, jag har bara erfarenhet från en).
Vet ej heller hur det fungerar när man tillsätter salt direkt i ostmassan.
Angående saltsmak så kan man nog säga så här: Är du man så kommer det inte bli för salt, är du kvinna finns det kanske en chans.

Dina ostar ser väldigt aptitliga ut får jag säga.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Kringlan skrivet 29 mar-12 kl 22:04
Aha.. >:D
Finns där en genetiskt skillnad mellan könen som avgör hur vi uppfattar saltsmak, som dessutom är så utpräglad att den går över individuella referenser? Eller har thunder om han är man tagit lagom mycket salt och om hon är kvinna tagit för mycket?  :P  ::)
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: ninna b skrivet 30 mar-12 kl 06:57
2 veckor är väldigt kort mognadstid för en sån ost.  Slå in den i plast och glöm den i kylen ett par månader.

Att den är torr har säkert med hela ystningen att göra... det är mycket som ska stämma för att en ost ska bli bra.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 30 mar-12 kl 07:07
2 veckor är väldigt kort mognadstid för en sån ost.  Slå in den i plast och glöm den i kylen ett par månader.

Att den är torr har säkert med hela ystningen att göra... det är mycket som ska stämma för att en ost ska bli bra.

Jaså? Jag kan alltså plasta in den i plastfolie och ha den i kylskåpet? Har mest läst om att dom ska lagras i ca 16 grader, men kylskåpet går lika bra då?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: ninna b skrivet 30 mar-12 kl 20:39
Det beror på vilken sorts ost du gör. Du kan lagra varmt ett tag men för att mognadslagra så brukar man ha osten i betydligt lägre temperaturer än 16 grader.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 30 mar-12 kl 20:50
Ptja. Antar att jag gör prästost! Så är det bra att ha den i kylskåp då? Eller vilken ost passar bra i kylen annars?

Spelar inte själva lagringen stor roll in på vilken ost det blir? Förstår att olika ystningsmetoder finns också dock.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Jakobn skrivet 31 mar-12 kl 10:41
Om du är intresserad kan jag kolla upp hur man lagrar prästost, temperatur och luftfuktighet är det väl som skiljer. Hur länge hade du tänkt lagra ?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 01 apr-12 kl 11:07
Ja! Väldigt intresserad av det!
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Jakobn skrivet 03 apr-12 kl 21:39
Kan väl börja med att det naturligtvis inte finns något generellt svar, men lite tips ska du få av mig. 
Slänger du in den i kylen direkt så finns det risk att den inte kommer smaka så mycket efter lagring (kylan kan tydligen ta kål på för mycket av kulturen). Därför bör den lagras i rumstemperatur 1-2 veckor först, oplastad. Sedan kan du plasta in osten om du vill och lägga in den i svalen eller annat utrymme där det är 10 grader eller strax över. Låt ligga så många månader eller veckor du känner för.

Personligen tycker jag prästost som lagrats i 3 månader är bland det bästa som finns. Tyvärr är det sällan man köper en bit som både har perfekt smak och konsistens oavsett märke. Så även de stora svenska tillverkarna har svårt att få till ost som alltid blir likadan.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 11 apr-12 kl 21:44
Tack för tipsen!

Vad tycker ni?
Min andra ost har legat i 13 dagar i rumstemp och sen 2 dagar i kylen... Självklart för tidigt att egentligen börja bry sig om den nu, det förstår jag. Men tycker ni jag, för skojs skull, ska skära upp den lite och smaka, och sen stoppa tillbaka den i kylen?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 16 apr-12 kl 19:26
Har en till liten fråga...

Jag gillar ostar som inte har ett torkat skal runt sig. T.ex har jag en ost som jag köpt nu i kylen (lagrad 12mån) och den är vaxad och har ingen torkad kant runt sig.

Hur är det korrekta tillvägagångssättet för att få den så? Jag har läst att om man vaxar eller plastar osten direkt efter ystning så får den inte mogna ordentligt innan lagring. Och låter jag den lilla framme och torka i 1-2 veckor... ja då får den ju ett torrt skal.

Vad har ni för tips i ämnet?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: thunder skrivet 19 apr-12 kl 06:46
Så här ser min senaste ost ut! i denna osten har jag blandat i lite vitmögel i ostmassan, men jag har även strykit vitmögel efteråt på ytan också. Det verkar fungera bra. Ni ser ju på bilderna hur möglet börjar utveckla sig! =)

Men idé var ju egentligen att detta ska utveckla sig till en brieost, men vad kommer egentligen hända med osten? Jag tänker att när den är helt vit på ytan, så kommer insidan börja "brytas ner"! Tänker jag rätt då?
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Jakobn skrivet 19 apr-12 kl 21:01
För att inte få torr skorpa tror jag man måste hålla kolla på fuktigheten. Är kanske svårare vid denna årstiden när den relativa fuktigheten är så låg. Du har kanske någon stenbyggnad eller jordkällare där den kan ligga första tiden veckan ?  Där du kan hålla strax under 20 grader.
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: ninna b skrivet 20 apr-12 kl 07:28
http://eldrimner.com/core/files/ostkurs_i_oviken.pdf (http://eldrimner.com/core/files/ostkurs_i_oviken.pdf)
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: Fridur skrivet 05 jun-12 kl 06:55

Men idé var ju egentligen att detta ska utveckla sig till en brieost, men vad kommer egentligen hända med osten? Jag tänker att när den är helt vit på ytan, så kommer insidan börja "brytas ner"! Tänker jag rätt då?

Hur går det? jag är så nyfiken  ;D
Titel: SV: Första ystningen! Nu är det igång!
Skrivet av: padus skrivet 05 jul-12 kl 00:08
Tack för en fantastiskt bra tråd! Verkligen inspirerande att se någon "novis" ostmakares process. Mer trådar av denna kvalitet, och gärna i kvantitet!

Är du man så kommer det inte bli för salt, är du kvinna finns det kanske en chans.

märklig sak att häva ur sig tycker jag, men det är ju bara jag. Tänk vad tråkig världen varit om vi alla hade varit lika... Långa som korta, kvinnor som män.