Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Hallstrom skrivet 15 mar-12 kl 22:28
-
Om jag sätter igång en jäsning på 5.25 liter,
som börjar på 80° Oechsle,
och vill uppnå en alkoholhalt på 18%,
hur mycket socker ska jag då tillsätta under jäsningen?
Jag vill ha så lite socker som möjligt kvar i vinet när det jäst klart.
Så här blev det när jag försökte räkna ut det:
2,7 gram socker ger 1° Oechsle i 1 liter vätska
alltså innehåller musten 5.25 x 80 x 2.7 = 1134g socker
17 gram socker ger 1% alkohol i 1 liter vin
alltså ska jag tillsätta 17 x 18 x 5.25 - 1134 = 472.5g socker
Tänker jag rätt? ???
-
Låter helt rimligt med runt 1.5kgsocker/5L vin, ja.
-
Ok. Men nu läste jag att sockret måste tillsättas i form av sockerlag,
då ökar ju volymen med en 4.72 dl.
Behöver jag då öka sockret med 306 x 0.472 = 144g?
Isåfall behöver ju det sockret lösas i 1.44 dl vatten,
vilket kräver ytterligare 44g socker löst i 0.44 dl vatten osv..(http://i39.tinypic.com/9a1tfd_th.gif)
Akilles tävlar mot sköldpaddan..
Ska jag koka en lag på 674g socker och lika mycket vatten och hälla i vinet vartefter det jäser?
Varför kan man inte lösa sockret direkt i vinet?