Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Hallstrom skrivet 11 mar-12 kl 13:34

Titel: Gamla konserver
Skrivet av: Hallstrom skrivet 11 mar-12 kl 13:34
Jag hittade i skafferiet ett par burkar rödkål som gick ut i november.
Är det bara att slänga eller kan det gå att äta?
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 11 mar-12 kl 13:49
Ät  på! Datum för helkonserver säger i stort ingenting. Det kanske har blivit lite sämre färg på rödkålen eftersom det ligger i glasburk va? Annars är det igen fara.
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: kurt skrivet 11 mar-12 kl 15:59
Är det glasburk så är det knappast helkonserv, men det är inget problem att äta om de inte är äldre än så.
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: Per K skrivet 31 mar-12 kl 09:29
Min pappa brukade berätta om när han låg i militären under andra världskriget så åt de konserver (plåt) med pytt-i-panna från första världskriget. .Han brukade poängtera hur god den var  ;). Det var i alla fall inget fel på den för han dog över sextio år senare i en ålder av 88 år.
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: Sponny skrivet 03 maj-12 kl 20:16
Jag känner igen de där konserverna. När jag gjorde lumpen -94 käkade vi bland annat försvarets helkonserver med vita bönor från början av 70-talet. I runda slängar 20 år gammal mat men väldigt god.

Annars, när det gäller bäst före datum, så lår näsan och smaklökarna bestämma. Luktar det ok? Smakar det ok? Då är det väl oftast ingen fara att äta det.
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: kurt skrivet 13 maj-12 kl 05:09
Eftersom 500 000 personer matförgiftas varje år, så fungerar det uppenbarligen inte så bra att bara låta näsan och smaklökarna bestämma!
Titel: SV: Gamla konserver
Skrivet av: pyromanen skrivet 13 maj-12 kl 07:28

Annars, när det gäller bäst före datum, så lår näsan och smaklökarna bestämma. Luktar det ok? Smakar det ok? Då är det väl oftast ingen fara att äta det.
Funkar på en del saker, t.ex. mjölk o grädde - lätt att få svar om den är sur eller inte och inte farligt att smaka.

Botulinumbakterier lär däremot inte smaka (och dom kan man dö av). Inte jordbakterier heller (t.ex. persilja som inte blivit helt ren från jordbakterier sch som stoppats i en gryta och man äter rester nästa dag).  Nitrat som bildat nitrit (t.ex. maträtter med spenat eller nässlor som inte gått åt med én gång och värms på nästa dag igen..)lär inte heller smaka konstigt. Listeriabakterier och salmonella verkar folk också mumsa i sig utan att deras smak- eller luktsinne varnar. Vi har jämfört med många andra djur ett tämligen dåligt luktsinne, så lita inte för mycket på det!

När det gäller köpta sakere, t.ex. en rödkålsburk som i detta fall så brukar jag titta på: hur lång var hållbarhetemn från början?  Om det t.ex. var 3 år från tillverkning till bäst före - då lär én månad eller 2 knappast göra någon jätteskillnad.  Om det däremot står: äts inom en vecka efter öppning och burken stått i skafferiet ett halvår då äter jag den inte!