Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: träsleven skrivet 08 mar-12 kl 18:14
-
Jag har vid ett par tillfällen försökt mig på att odla rotselleri, men inte lyckats särskilt bra.
Nu undrar jag vad de vill ha för odlingsbetingelser? Jordmån näring m m om man måste förkultivera dem eller om det går att så direkt.
Där jag bor är det moränjordar och ganska hårt klimat Zon 5
-
Rotselleri behöver lång tid på sig. Förra året var första gången jag provade, då sådde jag den 15/2, i år sådde jag den 12/2. De har grott ganska ojämnt, men med lite hjälp av undervärme har tillräckligt med plantor kommit upp :) Jag såg nu att de är ljusgroende, jag kan ha täckt fröerna med för mycket jord.
Dom hinner säkert växa till sig om du sår nu. 10-12 veckor innan beräknad utplantering enligt Runåbergs fröer. Dock är jag osäker på hur det är med zonen, fröföretagen anger ingen zon. Så om man skapar rätt förhållanden, borde det funka. Du kan kanske hjälpa till med en fiberduk eller liknande :)
De gillar att växa i mullhaltig och näringsrik jord. Jag kan tänka mig att det blir större rotfrukt och mindre "smårötter" om de får växa i mullrik jord. Jag odlade i halvbra jord förra året och de där smårötterna blev inte så där samlade på undersidan som man vill att de ska bli. Så i år tänkte jag istället odla dem i en upphöjd bädd, fullproppad med hästgödsel och halm.
-
Byta till Rotpersilja som e en släkting
med samma smak, betdligt lättare att lyckas med.
-
Rotselleri kräver bra jord med mycket näring, men väl omsatt gödsel ska det vara.
De är lite känsliga för kyla i samband med utplantering men inte direkt frostömma. Däremot kan de komma av sig i växten om de får för kallt.
Rotpersilja kan visserligen direktsås, men är för övrigt minst lika svår att lyckas med som rotselleri tycker jag. Kanske annorlunda i Skåne. Rotpersiljan behöver lång tid den också, och lång och varm höst tror jag. Samt bra jord, fast inte lika mycket näring som selleri.
-
Rotselleri kräver mycket näring och lång växtsäsong. Jag har fått bra resultat med kompost av koskit och tång blandad i jorden. Övergödsling med hönsgödselvatten ett par gånger under sommaren gör susen.
Dock fick jag det bästa resultatet någonsin förra sommaren då jag hade myllat ned urinindränkt biokol i jorden före utplantering.
Rotpersilja är en fin rotsak, men odlingsresultatet brukar vara ojämnt. Många rötter delar sig och blir därmed inte så hållbara eftersom rötterna torkar ut lättare. Rotpersiljan är en betydligt större gröda i Östeuropa än här i väst. Där kanske det finns bättre stammar av rotsaken, sådana som inte delar sig så lätt. Jag skall testa en rysk sort i år. Dessutom skall jag testodla i en avsågad plasttunna med extremt fluffig jord och kolla om det kan förhindra rotdelning.
-
Rotpersilja som delar sig har jag bara råkat ut för när jag förkultiverat. Mitt största problem är att de blir så inihellsikes små. Dock när jag förkultiverade så fick jag upp storleken.
F.ö.: godaste maten jag gjort på rotpersilja var finskuren ihop med andra finskurna rotsaker (rotselleri? morot? lök) och älgfärs, som jag fräste med skapligt med peppar.