Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Kretsloppan skrivet 28 feb-12 kl 20:58
-
Hoppas få hem frön till rovor. Har f n höns men vill skaffa får (två tackor, en gumse) och grisar (sugga och galt). I min barndom kokade mormor potatis till grisarna (2 för gödning över sommarhalvåret) i en stor, vedeldad gryta i ett f d mjölkrum, och jag kokade till kalkoner jag hade över sommaren. Kan inte grisar och höns äta okokt potatis? Äter får potatis?? Får äter väl rovor? Och det borde väl grisar också göra? Blasten då? Är betor bättre? Är foderbetor och fodersockerbetor samma sak? Tror jag läst nånstans om grönkål till höns om vintern? Kan får o grisar också äta det? Man skulle kunna ha växelbruk på det, visst? Kanske ärter och morötter också. Tips på litteratur?
Förstår att man tar sig vatten över huvudet om man siktar på en fulländat självhushållande gård men tycker det skulle vara storstiligt att ge djuren foder från egen odling.
-
Jag skulle nog sikta på att ge fåren bra hö i första hand. Rovor mm kan de nog äta men är inget de föredrar sådär jättemycket. De är ju framförallt örtätare så rotfrukter är inget som ingår i deras naturliga kost.
Grisar däremot gillar alla rotfrukter men bäst är om man kokar dem först. Av kålkan det bli dålig smak på köttet om man ger mycket på slutet innan slakt.
Foderbetor och fodersockerbetor är nästan samma sak, men det är mer mer socker i den sistnämde.
Av äror ska man helst ha vitblommiga för att ge som foder till djuren.
-
Av ärtor ska man helst ha vitblommiga för att ge som foder till djuren.
Hur hänger detta ihop?
-
Hur hänger detta ihop?
Det är visst så att de vitblommiga innehåller mindre av de gasbildande ämnen som annars finns i ärtor. Man kan ge de vitblommiga råa, de andra bör kokas. Så har jag läst i alla fall, har inte provat själv.
-
Precis å har jag också förstått det hela. Däremot vet jag dock en tant som gett sina höns olika typer av ärtor som det är färger på blommorna och dessutom råg som ju även det inte ska vara speciellt bra för hönsen. Hon har haft sina höns väldigt länge och haf få sjukdomar.
-
Grisar däremot gillar alla rotfrukter men bäst är om man kokar dem först.
Hur gör ni med kokandet? Varje dag? Har ni vedeldad gryta då?
-
Jag odlar rovor till hönsen som ja kokar
-
Serverar du dem i halvor då? Äter du rovmos också :)? Vilken sort är det?
-
Jag skär dem i 3-4 cm tjocka skivor. Hönsen älskar dem! Nej, men jag har gjort potatis och rovgratäng! Jättegott :)
Det är gammal svensk rova :)
-
Hos oss äter hönsen också rovor, vi slänger in resterna när vi gjort rovmos, rovsoppa eller liknande. Annars är ett tips att skära tunna skivor med osthyveln och lägga på tunnbrödmackan :)