Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fred skrivet 18 okt-06 kl 20:00

Titel: Grisbog
Skrivet av: Fred skrivet 18 okt-06 kl 20:00
Jag fick precis en rejäl grisbog av min granne.

Funderar på vad som kan göras med den. Det är en skapligt stor bit, c.a 7 kilo och den har svålen kvar.

En gång i Georgia blev jag bjuden på en grisbog som föst hade "torrgnuggats" med en massa olika kryddor och sedan lämnats i ugnen i ganska svag värme i lång tid tills köttet gick lätt att bara skrapa av med en gaffel.
finns det någon härinne som har ett bra recept på en god kryddblandning för fläskkött.
Titel: Puerco Pibil
Skrivet av: leifhh skrivet 18 okt-06 kl 21:21
Ett litet recept som jag har publicerat på en filmsite (www.moviemix.nu) tidigare.... Kringsnacket får ni på köpet  ;)

Once upon a time in Mexico är en i mitt tycke helt onödig film. Den kramar pengar ur ett koncept som funkade bra i El Mariachi och Desperado. Once upon a time in Mexico tillför inget matnyttigt till legenden om den mörke gitarrspelaren. Förutom möjligen Johnny Depps bizarra korrupta CIA agent roll. I rollen som Sands får Depps mest våldsamma svarta humor blomma ut. Bland annat skjuter han ett flertal kockar för att de är alldeles för bra på att laga Puerco Pibil.

Puerco Pibil, vad är det? Svaret får man i bonusmaterialet till den svenska DVD-utgåvan av Once upon a time in Mexico. Puerco Pibil är en stark rätt baserad på fläskkött. Köttet är extremt mört på grund av att man lagar maten i en lergryta i flera timmar i ugnen. Extramaterialet som jag syftar på är Robert Rodrigues köksskola.

Enligt Robert Rodrigues tillagas Puerco Pibil på det sätt jag beskriver nedan. Jag kommer att lägga in lite egna kommentarer i receptet med tips på hur maträtten, enligt mitt tycke, kan göras bättre.

Puerco Pibil (Slow Roasted Pork) ala Rodrigues:

Ett stycke griskött, typ 2-3 kg skärs i 5 cm stora bitar.

En marinad/sås görs av:
-2 dl apelsinjuice
-0,5 dl vitvinsvinäger
-ett par msk spiskummin
-ett par msk krossad svartpeppar
-en msk krossade enbär
-en msk krossade nejlikor (tag inte för mycket av detta för då luktar maten pepparkaka)
-ett knippe hackade Habanero (efter smak, funkar även med andra pepparfrukter men då får man använda fler)
-ett par msk salt
-en krossad vitlök
-saften från 5 citroner
-ett par msk tequila (plus ett par cl till kocken)

Marinaden rörs med fördel samman i en mixer försedd med knivar. Det är en fördel om kryddorna köps som hela frön vilka krossas tillsammans i en mortel. Vitlöken krossas med fördel också i mortel, men då tillsammans med saltet, vilket drar ut mer smak ur vitlöken. Köttet skärs i bitar och läggs i marinaden. Låt ligga i marinaden över natten. Marinad och kött läggs i en stor lergryta med lock. Grytan ställs långt ner i ugnen. Ugnen skall hålla en temperatur på 100-120 grader C. Tillagningen tar ca 5 timmar. Serveras med ris, lite sallad och lite bröd.

Rätten kräver förberedelse, men är enkel att göra. Jag kommer definitivt att göra den igen.

edit: det borde gå lika bra att göra den på ett helt köttstycke....
Titel: Re:Puerco Pibil
Skrivet av: Fred skrivet 18 okt-06 kl 22:45
Ett litet recept som jag har publicerat på en filmsite (www.moviemix.nu) tidigare.... Kringsnacket får ni på köpet  ;)

Once upon a time in Mexico är en i mitt tycke helt onödig film. Den kramar pengar ur ett koncept som funkade bra i El Mariachi och Desperado. Once upon a time in Mexico tillför inget matnyttigt till legenden om den mörke gitarrspelaren. Förutom möjligen Johnny Depps bizarra korrupta CIA agent roll. I rollen som Sands får Depps mest våldsamma svarta humor blomma ut. Bland annat skjuter han ett flertal kockar för att de är alldeles för bra på att laga Puerco Pibil.

Puerco Pibil, vad är det? Svaret får man i bonusmaterialet till den svenska DVD-utgåvan av Once upon a time in Mexico. Puerco Pibil är en stark rätt baserad på fläskkött. Köttet är extremt mört på grund av att man lagar maten i en lergryta i flera timmar i ugnen. Extramaterialet som jag syftar på är Robert Rodrigues köksskola.

Enligt Roberg Rodrigues tillagas Puerco Pibil på det sätt jag beskriver nedan. Jag kommer att lägga in lite egna kommentarer i receptet med tips på hur maträtten, enligt mitt tycke, kan göras bättre.

Puerco Pibil (Slow Roasted Pork) ala Rodrigues:

Ett stycke griskött, typ 2-3 kg skärs i 5 cm stora bitar.

En marinad/sås görs av:
-2 dl apelsinjuice
-0,5 dl vitvinsvinäger
-ett par msk spiskummin
-ett par msk krossad svartpeppar
-en msk krossade enbär
-en msk krossade nejlikor (tag inte för mycket av detta för då luktar maten pepparkaka)
-ett knippe hackade Habanero (efter smak, funkar även med andra pepparfrukter men då får man använda fler)
-ett par msk salt
-en krossad vitlök
-saften från 5 citroner
-ett par msk tequila (plus ett par cl till kocken)

Marinaden rörs med fördel samman i en mixer försedd med knivar. Det är en fördel om kryddorna köps som hela frön vilka krossas tillsammans i en mortel. Vitlöken krossas med fördel också i mortel, men då tillsammans med saltet, vilket drar ut mer smak ur vitlöken. Köttet skärs i bitar och läggs i marinaden. Låt ligga i marinaden över natten. Marinad och kött läggs i en stor lergryta med lock. Grytan ställs långt ner i ugnen. Ugnen skall hålla en temperatur på 100-120 grader C. Tillagningen tar ca 5 timmar. Serveras med ris, lite sallad och lite bröd.

Rätten kräver förberedelse, men är enkel att göra. Jag kommer definitivt att göra den igen.

edit: det borde gå lika bra att göra den på ett helt köttstycke....
Tack för receptet, det låter gott och jag ska absolut pröva det.
Bogen jag nämnde han redan hamna i ungnen ingnuggad i peppar, salt och vitlök (lite fantasilöst men jag ville hinna tillaga den idag) men det blir fler tillfällen att testa ditt recept i framtiden.
Titel: Re:Grisbog
Skrivet av: javill skrivet 19 okt-06 kl 09:45
Vad tror ni om att göra något liknande med hel lammbog?
Titel: Re:Grisbog
Skrivet av: leifhh skrivet 19 okt-06 kl 10:52
Vad tror ni om att göra något liknande med hel lammbog?
jag tänkte prova det till helgen.... allt med spiskummin kombinerat med lamm blir ju suveränt...
Kanske kompletterar jag med lite honung så att man får en sötsur brytning med citronen & vinägern.
sedan är det lite dåligt med tequila hemma, får bli något annat, kanske gin som borde framhäva enbären ytterligare något...
Titel: Re:Grisbog
Skrivet av: javill skrivet 19 okt-06 kl 20:52
Vad bra, du får rapportera om resultat härinne sedan! Du har rätt om spiskummin och lamm. Gjorde en lammgryta med spiskummin, saffran, citron och aprikoser. Den blev riktigt god.
Titel: Re:Grisbog
Skrivet av: leifhh skrivet 04 nov-06 kl 18:42
Vad bra, du får rapportera om resultat härinne sedan! Du har rätt om spiskummin och lamm. Gjorde en lammgryta med spiskummin, saffran, citron och aprikoser. Den blev riktigt god.
Jag glömde visst av att kommentera resultatet...

Svårt att säga, jag hade nog inte mer än hälften av kryddorna hemma....

Mört, gott, starkt..... Jag testar nog igen någon gång framöver, förhoppningsvis med en kryddkombination som ligger något närmare originalet.