Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: segesholm skrivet 13 feb-12 kl 11:51
-
Är det någon som har erfarenheter av de solfångarna som monteras i befintliga ventilationer, detta för att få varm torr luft i på vintern och sval/kall torr luft på sommaren. Har sett många annonser för dessa i dansk press och b.la på BILKAS hem sida. Enligt de uppgifterna som lämnas där ska en utrustning på ca: 4000 skr klara upp till 150 kvm. Vad jag har kunnat få fram används den mycket för sommar hus och för hus att hålla grundvärmen. Det skall även fungera att producera el med.
Vi har funderat på detta system då vi idag värmer upp huset med ved i täljstens kaminer och direktverkande el. Har haft luft/luft men pga att huset är 30 meter långt så fungerade inte det.
Någon som har erfarenheter av dylikt system eller kan råda oss till ett vettigt och prisvärt system så vårt elberoende kan minska. Kanske skall tillägga att vi idag inte gör av med mer än 8000 kwh/år och då har vi en äldre varmvatten beredare på 100 l den är ca 13 år gammal.
Tack på förhand
Maria och Kitter
-
Enkelt! Tänk värme insatts och eventuella konstruktionsförluster plus energi tillskott för att utvinna denna värme är lika med FEL! Kolla på forumet det finns så många bättre lösningar än detta bondfångeri! 💀💀💀 Med vänlig hälsning, DeadMan
-
Har haft en sådan här sedan 5-6 år tillbaka. http://www.solarventi.se/produkter/sider/sv14_side.htm (http://www.solarventi.se/produkter/sider/sv14_side.htm) Har endast positiva omdömen.
-
Vad menar du med monteras i befintliga ventilationer? Är det något i stil med den här? http://www.bilka.dk/bolig/opvarmning/solfanger/scansun-energipanel-xl10-m3--27926100010(purchase_other_ds) (http://www.bilka.dk/bolig/opvarmning/solfanger/scansun-energipanel-xl10-m3--27926100010(purchase_other_ds))
Den sortens system har man mest nytta av under vår och höst. När det är riktigt kallt är det troligen svårt att få ut upp värmen tillräckligt pga mindre solinstrålning.
Vill du komma billigt undan finns en beskrivning hur man bygger en egen här:
http://www.exergi.se/luftsolXRGI040517.pdf (http://www.exergi.se/luftsolXRGI040517.pdf)
Albin