Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: trojlik skrivet 05 feb-12 kl 18:11
-
Nu skall jag testa på att grodda gröna linser. Skall de förvällas sedan innan man äter dem eller går de att äta råa?
Jag tar mer än gärna i mot recept av groddade gröna linser för jag vet inte vad jag skall göra med dem ;)
Tar också tacksamt i mot tips på annat att grodda och recept med groddar ;D
-
Mungbönor,ärtskott,alfagroddar,solrosskott mm är goda
-
Linser går bra att äta som de är, men det sägs att groddade kikärter och sojabönor bör förvällas några minuter för att de ska bli mer lättsmälta.
-
groddade gröna linser är smaskens! Men groddade sojabönor är giftigt, så vitt jag vet.
ang kikärter så har jag kokat kikärtor som blivit lite groddade vid några tillfällen, och de har en tendens att inte bli riktigt mjuka då, det kan ju iofs också ha att göra med hur gamla de varit. (Och om vi ändå är inne på att koka kikärtor, så kan man ha bikarbonat i kokvattnet så blir de mjukare, en potatis ska också vara bra av ngn anledning. om man vill att de ska vara hårda kan man salta vattnet vilket gäller för alla bönor och linser)
-
Men groddade sojabönor är giftigt, så vitt jag vet.
Sojabönsgroddar är inte farliga, men de bör kokas några minuter för att vi ska kunna tillgodogöra oss proteinet bättre.
-
Det går bra att äta som de är. Jag tycker ännu mer om mungbönor! Jättegoda bara som de är eller så kan man blanda i sallad. För några veckor sedan gjorde jag en god sallad med mungbönor-groddar, sallad, gurka, vindruvor och citron. Lycka till! ;)
-
Jag gillar linser i alla de former och att grodda också. Men ärligt talat så tyckte jag inte groddningen tillförde just linserna något. Det blev liksom bara hårt skal och en grodd på nåt vis. Smaksak såklart. Som flera här skrivit, groddade Mungobönor är gott, så linserna behåller jag i matlagningen istället. Linserna går att ha i bröd också förresten.
MvH
Christina G
-
Groddade gröna linser och groddade mungbönor tycker jag smakar bäst av alla groddningar. Jag blev inspirerad nu, jag har inte groddat något på över 2 år insåg jag. Dags att damma av groddlådan och köra lite linser (har inga mungbönor hemma tror jag). Jag har provat att grodda kikärter, de gillade jag inte alls men alla är olika. Jag tycker också inte så mycket om groddar av små frön som alfalfa eller rädisor, det smakar mest gräs tycker jag.
-
Jag har testat att grodda röda linser och misslyckas kapitalt varenda gång, då de förvandlas till en illaluktande surdeg. Nån som vet varför? Lyckas med allt annat.
-
De röda linserna är inte hela. De är skalade och oftast kluvna itu.
-
De röda linserna är inte hela. De är skalade och oftast kluvna itu.
Tack. Nu känner jag mig JÄTTEKORKAD. :-[
-
Tack. Nu känner jag mig JÄTTEKORKAD. :-[
Men kom ihåg att den som är korkad flyter! ;D
-
Jag blev inspirerad nu,
Det är det bästa med alternativ :)
Men kom ihåg att den som är korkad flyter! ;D
Hi hi den var bra.
Å andra sidan är det bara döa kärringar som flyter med strömmen, och det vill vi väl inte ha. Vi vill ha riviga motvals kärringar med litet kläm i, eller?
Det finns både oskalade och skalade i handeln. Linser alltså, inte kärringar. Kollade igår på mina röda. Dom trodde jag skulle vara oskalade, men det var dom inte. Nu ligger dom i magen ;)
MvH
Christina G
-
Då flyter jag också: Om nu min mage och jag är helt oense beträffande smakligheten hos linser, kokta såväl som bakade eller stekta, till och med kokta OCH mosade OCH stekta - tror Ni att jag skulle ha en chans att övertala "regeringen" att gilla dem groddade?
-
Hmm, kalla dem för något annat som han redan äter? o:) >:D
-
Då flyter jag också: Om nu min mage och jag är helt oense beträffande smakligheten hos linser, kokta såväl som bakade eller stekta, till och med kokta OCH mosade OCH stekta - tror Ni att jag skulle ha en chans att övertala "regeringen" att gilla dem groddade?
Börja med att blanda röda linser i såser och grytor. De kokar sönder och syns inte mer.... och så behöver man inte avreda, linserna gör att det blir tjockare. Och inte smakar de egentligen heller (familjens kött-ätare äter röda linser i nästa alla såser utan att veta om det ;) ) Sen kan man vart efter öka mängden.
Groddade råa linser smakar annorlunda. Testa dem t.ex. i sallad med vinägerdressing och vitlök....
(Nu måste jag kolla om jag har gröna linser hemma!)
-
??? ??? ???
Hur skulle det rädda mig från bosättning på avträdet? ???
Läste Ni fel kanske? Jag skrev "mage" inte "make" ... :-[ ;D
-
Det var väl det där med att "övertala regeringen" som missledde oss. Lät som om du syftade på en (annan) person :-[
Är det du som inte tål linser? Är det kväveproducerande grejor du inte tål, som tex ärtor och bönor överhuvudtaget?
MvH
Christina G