Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Lycka skrivet 04 feb-12 kl 12:58
-
När jag kalkar av min vattenkokare har jag alltid använt citronsyra.
Nu när jag köpte en ny rekommenderades ättika.
Vilket är "snällast" egentligen ?
-
Båda är ganska snälla, de bidrar inte nämnvärt till någon försurning och naturen har lätt för att hantera dem. Vad som är miljövänligast beror nog mest på hur de tillverkats. Och det är ju olika beroende på fabrikat osv. Citronsyra är ju i normalfallet inte naturlig syra från citroner när man köper den, utan tillverkad i någon kemisk fabrik.
-
Syran och ättikan gör ju helt olika saker. Syra som tex citronsyra eller vinsyra tar bort kalken, ättikan löser fettet från kaffebönorna som kan täppa till hålen i kaffekokare. Då kommer väl en del av kalken bort också, men citronsyra är bäst. Jag vet att det kan stå i manualer att ättikan används som kalklösare ... Till vattenkokaren är det nog mindre effektivt.
MvH
Christina G
-
ja, jag använder då alltid ättika med kokande vatten som kalklösare i diverse sammanhang. det var det vi fick lära oss i kemiundervisningen, jag tycker att det funkar finemang. ??? ättika är ju också en syra ...
-
Syran och ättikan gör ju helt olika saker. Syra som tex citronsyra eller vinsyra tar bort kalken, ättikan löser fettet från kaffebönorna som kan täppa till hålen i kaffekokare. Då kommer väl en del av kalken bort också, men citronsyra är bäst. Jag vet att det kan stå i manualer att ättikan används som kalklösare ... Till vattenkokaren är det nog mindre effektivt.
MvH
Christina G
Ättika är det folkliga namnet på ättiksyra, som ha egenskaper som är mycket lika citronsyrans.
-
Visst är det så. Jag har skrivit om användningen av denna syra flera gånger här på forumet, bl.a. i svagare form som äppelcidervinäger, som sur skölj efter hårtvätt. Både ättiksyran och vinsyran luktar dock ganska illa tycker jag, när man håller på med det i varma sammanhang som avkalkning av vattenkokare, kaffekokare och strykjärn tex. I håret med, för den delen. Syrorna är dock inte bara "sura" dom har andra egenskaper också, som gör dom olika bra i vissa sammanhang. Till exempel så fungerar både askorbinsyra och oxalsyra till avkalkning, men oxalsyran är giftig för orkideer. Valet mellan organiska och oorganiska syror har förståss mindre betydelse vid avkalkning och sånt. Sånt har större betydelse vid till exempel växt- och fiskodling.
MvH
Christina G