Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: joel123 skrivet 02 feb-12 kl 17:32

Titel: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: joel123 skrivet 02 feb-12 kl 17:32
Jag har inte hittat någon tråd om linser, så jag startar en ny, om hur man tillagar linser.. hoppas att jag lyckats placera den i rätt kategori, tyckte det passade bäst här, annars får den väll flyttas =)

Linser är gott.. och nyttigt, men jag lyckas alldrig tillaga dom bra själv... det blir mest så att skalen flyter upp och innehållet i linserna blir en gegga i bottnen och alltid några linser som fortfarande är hårda när resten är överkokt :S någon som har något bra tips? eller ska dom bli så? jag brukar köpa färdigkokta på koservburk eller i papplåda(tetra) och dom ser helt olika ut från alla egenkokta linser jag sett, hur gör konservfabriken? eller är det just för att dom är konserverade som dom blir annorlunda?
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: MickeMård skrivet 02 feb-12 kl 18:03
Äter själv endast och egenkokta tycker det blir toppen. Jag bara kokar dom i vatten och smakar lite då och då. När de verkar färdiga äter jag. Tycker alltid att det blir bra. Om det ska vara soppa så brukar jag koka sönder dem så det blir en go sås av ett. Det finns tid angivet på paketet och jag tror att det brukar funka bra om man följer den angivna tiden. Kanske inte mycket till svar, men, men.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: ieenilorac skrivet 02 feb-12 kl 18:07
Man får inte ha för mycket linser kontra grytans volym, då blir det inte bra. Inget salt i kokvattnet, men lite buljong kan lyfta smaken. Oskalade linser tappar skalen, därför brukar man blötlägga och/eller skölja dem innan tillagning. De blir också jämnare tillagade om de är blötlagda först.

Det går bra att frysa de kokta linserna, om man vill laga mycket och sedan kunna använda snabbt. Frys gärna i plastpåsar där linserna trycks ut tunt så tinar de fortare.

Denna metod använder jag till alla möjliga linser och bönor, de har såklart olika tillagningstid, men har man bara provat ut tillagningstiden så brukar det bli bra. Och både godare och billigare än de som kommer från en burk.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: joel123 skrivet 02 feb-12 kl 18:23
Tackar för svaren! blötläggning kan nog vara en bra ide! det brukar jag göra med quinoafrön för att de ska bli jämnare tillagade, dock får man akta så det inte blir gröt utav det..

jag har provat med lite linser i mycket vatten, lite vatten, fräsa linserna i olja någon minut innan kokning, men jag får aldrig dom att bli liknande linserna från konserv/tetra..
Till soppa brukar ja lyckas få linserna bra - men då ska dom ju som sagt bli sönderkokta så... :)

Det finns många anledningar till att koka dom själv framförallt priset! jag får prova att blötlägga dom lite innan, nästa gång =)
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: Tindrah skrivet 02 feb-12 kl 18:57
Du kan testa lägre värme också. Jag tycker röda linser bara blir mos i kanterna och sen stenhårda i mitten om man kokar dem, men om man vrider ner så att det knappt ens sjuder så går det bättre.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: tinna.m skrivet 02 feb-12 kl 19:04
Som sagt, -Blötläggning!
Gäller även ris och havregryn till gröt, blir bättre kansistens och godare.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: joel123 skrivet 04 feb-12 kl 17:19
Tack för tipsen!

Det blev aningen bättre när dom legat i vatten någon timme.. och bättre när dom fick sjuda lite längre istället för kokas!
Men jag tycker linserna på konserv är så himmla perfekt lagade om man jämför , alldrig en för hård eller för mjuk lins i burken, men det kanske är för att de legat i vatten i burken i någon månad/år...
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: tinna.m skrivet 04 feb-12 kl 18:09
Citera
Det blev aningen bättre när dom legat i vatten någon timme
Över natten..
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: Anders S skrivet 04 feb-12 kl 18:24
Det finns ju olika linser. Mest hårdkokta är svarta runda (40-45 min). Därefter kommer bruna linsformade (30-35 min). Därefter kommer röda linsformade (15-20 min). Och sist kommer nog de gula linsformade, men de brukar jag inte använda. De gula och röda är skalade, vilket också gör att de är mindre.

För att få linser med skal (svarta och bruna) väl genomkokta så är det väl gränsfall om man inte ska ta fram tryckkokaren tycker jag. Men jag brukar få dem att koka OK ändå. Det är dock lite knepigt att få linser välkokta tycker jag. Kräver lite extra uppmärksamhet.

Linser blir godare om man blandar olika typer. Lägg först i svarta, vänta ett tag, sen bruna, vänta ett tag, sen röda.

De blir också godare om man först fräser t ex lök+curry i grytan, sen i med kokande vatten, sen i med linser.

Jag brukar ta salt. Får se om jag ska testa att sätta till salt mot slutet nästa gång. I alla fall brukar jag vänta lite med saltet för jag har hört att baljväxter kokar snabbare då.

Jag brukar inte blötlägga linser, men det är väl en tänkbar variant.

Jag brukar koka ganska kraftigt i början, försiktigare mot slutet. De kan få stå och svälla på eftervärme ett tag också.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: Elin G skrivet 04 feb-12 kl 18:26
Just svälla på eftervärme är en bra grej, tycker jag. Koka upp, slå av plattan och låt stå nån timme. Efter det bör de vara färdiga och hela.
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: Annalinnea skrivet 05 feb-12 kl 21:57
ang salt så kan man välja vilket man vill, med eller utan. Vill man att linserna ska bli hela och lite nötiga i smaken ska man salta. (Detta brukar jag praktisera med gröna linser om jag ska marinera utan vidare tillagning.) Även röda linser kan man få hela om man saltar vattnet.
mjuka och kanske på gränsen till grötiga=inget salt.

För det mesta brukar jag koka linser (röda/svarta/gröna) i grytan som jag lagar utan att koka dem separat först. Det brukar bli gott,(men kanske inte som burk, har aldrig köpt linser på burk så jag vet inte)

Annars har jag samma problem som du vad gäller min favoritböna kidneybönan, som jag faktiskt köper på burk trots det hutlösa priset just för att jag inte lyckas koka dem riktigt lika goda. Har funderat på om man inte skulle kunna koka in bönor i burkar (t.ex koka halva tiden för att kunna byta vatten och sen koka dem sista tiden i sin burk) Någon som har provat???
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: christinag skrivet 24 mar-12 kl 15:07
Jag älskar linser i alla de färger! Mest de Tyska bruna i jägargrytor typ, men även röda och gula och allihop förresten  :P joel123: Du kanske inte har upptäckt det ännu, men det är stor skillnad på linsernas kokegenskaper om man köper dom skalade eller oskalade eller förbehandlade osv. Just nu har jag lagat mycket indiska currygrytor och liknande, där tar man gula linser. Dom finns inte att köpa i Sverige annat än oskalade. Men det är ju Ok det också för då går det ju fort att tillaga.

Bruna osv linser är goda ihop med svamp, goda som korvgrytor, till stekt fläsk osv. Röda linser är goda ihop med allt möjligt eller med paprika, chili osv. Gula är goda med curry, ingefära och annat starkt, gärna med tofu eller quorn. Skulle bli nyfiken på era recept, ni som använder dom  :) Själv använder jag sällan recept, jag bara kör på med vad som finns hemma för dagen.

MvH
Christina G
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: joel123 skrivet 24 mar-12 kl 18:08
Bruna linser har jag inte sett! bara röda gula o gröna... och det där med skalade eller oskalade har jag inte tänkt på heller..
Men jag har iallafall blivit bättre på laga linser så att dom är hela efteråt, efter tipsen i tråden här :) så tackar för alla tips..
angående recept, så använder inte jag heller sådana.. sen lagar jag inte speciellt avancerad mat heller så... :P
Titel: SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
Skrivet av: christinag skrivet 24 mar-12 kl 18:19
Tittade just på mina röda. Jag trodde dom var oskalade men det var dom inte. Dom var utan skal dom med. Köpta i nån utländsk affär. Där finns det mycket gotter man kan försöka tillaga utan recept. För man vet ju inte alltid vad det heter när texten är på utländska  :)

MvH
Christina G