Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Majasmamma skrivet 01 feb-12 kl 15:15
-
Gav mina kakelugnar ett nytt lager kakelugnslera i sommras.
Men nu när vi eldar i dem spricker leran bort i stora "flagor" ganska per omgående.
Varför? ??? Eldar vi för hårt eller vad annars?
-
Om du menar mellan kaklet, så fick jag ett tips att använda kaolinlera och äggvita blandat.Har inte provat själv.
-
Nej, inget spricker på utsidan.
Pratar om inne i själva eldstaden. Lade alltså på ett nytt lager
eldfast lera inne i kakelugnen och det är alltså den som spricker
bort. Den verkar inte ha fäst riktigt på det eldfasta teglet.
Hur kan jag göra bättre nästa gång?
-
Fukta underlaget riktigt ordentligt. Blanda bruk med leran och sand, 1/3. Ös i någon form av järnfilspån. Har använt "dammet" från en bandslipmaskin ibland. Blir finfina metallfibrer. Låt torka länge och sakta. Efterfukta i början av torktiden. Elda försiktigt i början.
Fast där elden är rätt emot håller det ändå inte så länge. Ett par år typ.
-
Fukta underlaget riktigt ordentligt. Blanda bruk med leran och sand, 1/3. Ös i någon form av järnfilspån. Har använt "dammet" från en bandslipmaskin ibland. Blir finfina metallfibrer. Låt torka länge och sakta. Efterfukta i början av torktiden. Elda försiktigt i början.
Fast där elden är rätt emot håller det ändå inte så länge. Ett par år typ.
Äntligen en som fattar! Tack för svaret!!! :D
Kanske var underlaget inte riktigt fuktat för allt annat är korrekt gjort.
Men om du säger att det ändå bara håller typ ett par år så får
jag bara gilla läget och göra om processen till sommar´n igen.
Det var ju inte speciellt svårt i övrigt...
-
järnspånet blandar man väl i för att det ska röra sig i takt med järnet i vedspisen och torde därmed inte vara till nån nytta i en kakelugn?
-
järnspånet blandar man väl i för att det ska röra sig i takt med järnet i vedspisen och torde därmed inte vara till nån nytta i en kakelugn?
Är de långa så armerar de ju. Har inte forskat i varför de säger att man ska ha med det. Hmm.. har nog tusan lagt på ett ugnstak utan också och det är helt ännu.