Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Marieberg skrivet 13 okt-06 kl 17:21
-
Av eget intresse skulle jag vilja veta vad ni har för åsikter om mikrovågsugnar.
Är det bra att tillaga mat i "mikron"? Är det dåligt? Billigt? Farligt?
-
Jag tycker det är bra. Även om energiåtgången är hög så slås den liksom ut av tidsåtgången.
Jag tillagar aldrig mat i mikron men uppskattar den när något behöver värmas upp.
-
Jag tinar mat i min micro ibland, men jag tycker att det man värmt i micron svalnar snabbt. Någon som instämmer eller är det bara nåt jag fått för mig? ???
-
Jag tinar mat i min micro ibland, men jag tycker att det man värmt i micron svalnar snabbt. Någon som instämmer eller är det bara nåt jag fått för mig? ???
Det kan ha att göra med att mikrovågsugnen värmer olika material mycket ojämt. Ställ in två keramikkoppar av något olika material och en kan bli brännhet medan den andra förblir helt sval.
Så låt oss anta att mikron värmer olja mer än kött mer än ben. Vad händer då med din kyckling när du tar ut den ur mikron? Jo oljan på ytanvärms upp snabbt och blir glödhet, men tar du ut den kyls den snabbt ner av köttet som kyls ännu mer ner av benet.
I en vanlig ugn värms materialet upp mer jämnt. Där måste steken vara mycket tjock om det skall kunna finns kvar någon kyla i mitten när ytan har blivit brännhet.
-
Sedär! Både bekräftat och förklarat - tack!
-
Av eget intresse skulle jag vilja veta vad ni har för åsikter om mikrovågsugnar.
Är det bra att tillaga mat i "mikron"? Är det dåligt? Billigt? Farligt?
att laga mat i micron är billigare än att laga mat på spisen/ i ugnen....
snabbt går det ,billigt är det och bra blir det...
-
Hej! Någon i ämnet kunnig kan säkert svara på denna mikrougnsfråga. Jag har en ugn med roterande tallrik; har det någon betydelse VAR jag placerar en kopp med vatten för att få snabbaste uppvärmning av vätskan däri ? Tror personligen att den roterande rörelsen är till för att utjämna uppvärmning; inbillar mig även att placering exakt i centrum ger det snabbaste resultatet när det gäller att värma en liten, i sidled begränsad volym! Har frågat bekanta, men får oftast svaret :" Måste det gå så fort?" Egentligen är det ju en motfråga! Godtar inte det svaret! Vänliga hälsningar! S.G.
-
Inte helt oviktigt är utgångstemperaturen på vätskan.
Kanske en fickplunta att bäras närmast kroppen kan vara lämplig förvärmningsmetod?
-
Hej! Någon i ämnet kunnig kan säkert svara på denna mikrougnsfråga. Jag har en ugn med roterande tallrik; har det någon betydelse VAR jag placerar en kopp med vatten för att få snabbaste uppvärmning av vätskan däri ? Tror personligen att den roterande rörelsen är till för att utjämna uppvärmning; inbillar mig även att placering exakt i centrum ger det snabbaste resultatet när det gäller att värma en liten, i sidled begränsad volym! Har frågat bekanta, men får oftast svaret :" Måste det gå så fort?" Egentligen är det ju en motfråga! Godtar inte det svaret! Vänliga hälsningar! S.G.
Jag har inte heller svaret, men föreslår ett enkelt experiment! Ställ in flera koppar vatten på olika ställen på tallriken med olika avstånd till centrum. Varje kopp innehåller samma volym vatten med samma starttemperatur. Kör ugnen en stund. Mät temperaturen i respektive kopp. Den kopp som innehåller varmast vatten har stått på den mest effektiva platsen.
-
fast det där kan bli missvisande, eftersom det står flera koppar samtidigt fördelas värmen på ett annat sätt än om det står bara en kopp.
jag skulle nog köra testet flera ggr, 1 kopp vatten på olika ställen, samma tid, och mäta tempen.
är inte kunnig men kul fråga att klura på
-
Hej! Tack för svaren! Jag kommer att testa det hela! Anledningen till min "brådska" är att jag , sedan min dotter flugit sin kos, icke eldar i köket, utan bara är där på genomresa och/eller matlagning, och då vill jag vistas där så litet som möjligt! Hälsningar!!! S.G.
-
Hej!
Jag har en teori om att inne i ugnen får man vågor som studsar fram och tillbaka. I och med detta finns det fler vågor på några ställen, och färre på andra. Om maten står stilla, så blir den varmast där det är flest vågor. Snurrar man runt maten, så vandrar den mellan dessa olika zoner, och blir jämnare varm.
Uppvärmningen beror på att mikrovågor med en viss frekvens träffar vattenmolekyler i maten och ruskar dem med samma frekvens, så att värmen stiger. Borde man då inte kunna börja med en hög frekvens på varm mat, och sedan sänka frekvensen undan för undan och på detta sätt snabbfrysa produkter? Någon teori om detta?
undrar utanför ämnet
Edgar
-
Uppvärmningen beror på att mikrovågor med en viss frekvens träffar vattenmolekyler i maten och ruskar dem med samma frekvens, så att värmen stiger. Borde man då inte kunna börja med en hög frekvens på varm mat, och sedan sänka frekvensen undan för undan och på detta sätt snabbfrysa produkter? Någon teori om detta?
undrar utanför ämnet
Teoretiskt sett är det möjligt. Man använder redan en liknande metod för att dämpa ljud i elektroniska hörselkåpor. Antiljud.
-
Av eget intresse skulle jag vilja veta vad ni har för åsikter om mikrovågsugnar.
Är det bra att tillaga mat i "mikron"? Är det dåligt? Billigt? Farligt?
micro är väl smidigt mest....skulle lätt kunna klara mig utan..
-
Vad positiva ni var till micron. Jag har ingen, har inte haft nån på många år. Jag tror inte den elektromagneiska strålningen är särskillt hälsosam. Dels den strålning som kommer ur micron på mig, mitt barn och alla andra och dels den strålning som värmer maten genom att ruska igång molekylerna direkt. Jag vet att detta är en "flummig" åsikt. Jag har hört motargumenten miljoner gånger. Främst från min egen make som insisterar på att vi ska köpa micro. Men på jobbet måste jag micra min mat, finns inget annat sätt å värma. Så jag är inte fundamentalist.
För sådana här klurigheter kan jag dock rekommendera barnprogrammet Evas funkarprogram på onsdagar (tror jag) på svt. Bolibompa-universitetet :) Där har jag lärt mig om micron, nycklar, avlopp osv. Ja det där med avlopp kunde jag. Men microprogrammet var riktigt informativt. Min ettåring var inte lika förtjust. Han ville hellre se Ruby och Max, två könsrollscementerade tecknade kaniner.
-
Hej! Frågedags igen! Hur är det med mikrovågsugnars strömförbrukning i förhållade till spisplattors? Min ugn är enligt uppgift på 750 Watt. Det borde betyda, om jag fattat det hela rätt, att den förbrukar 750 Watt per timme. I så fall tycker jag mig förstå att det måste vara mycket billigare att exempelvis värma vatten i denna ugn än att göra det på el-spisplatta! Många påstår att mikrovågsugnarna tar mycket ström; jag tror (trodde) att de förbrukade enligt ovan! Ni kompetenta; rätta mig gärna! Hälsningar! S.G.
-
Jag tror inte att det är hälsosamt med microvågorna. Jag läste nånstans att microlagad mat är död mat, jag antar att alla vitaminer och mineraler försvinner. Jag använder bara micron i undantagsfall och mest för att värma eller tina fryst mat.
Kan någon förklara varför det liksom blixtrar till i micron, när jag tinar frysta hallon?
-
Jag tror inte att det är hälsosamt med microvågorna. Jag läste nånstans att microlagad mat är död mat, jag antar att alla vitaminer och mineraler försvinner. Jag använder bara micron i undantagsfall och mest för att värma eller tina fryst mat.
Kan någon förklara varför det liksom blixtrar till i micron, när jag tinar frysta hallon?
antar att du har dem i en aluminiumform och du har en micro som ej klarar av det(alla gör visst int det har jag hört)
-
Hej! Frågedags igen! Hur är det med mikrovågsugnars strömförbrukning i förhållade till spisplattors? Min ugn är enligt uppgift på 750 Watt. Det borde betyda, om jag fattat det hela rätt, att den förbrukar 750 Watt per timme. I så fall tycker jag mig förstå att det måste vara mycket billigare att exempelvis värma vatten i denna ugn än att göra det på el-spisplatta! Många påstår att mikrovågsugnarna tar mycket ström; jag tror (trodde) att de förbrukade enligt ovan! Ni kompetenta; rätta mig gärna! Hälsningar! S.G.
Halaj!
En mikrovågsugn sparar el jämfört med spisplatta.
Spisplattan värmer upp gjutjärnsklumpen kastrullen står på, kastrullen och hela hällen slutligen om man värmer länge.
Mikron värmer_bara_upp vattenmolekylerna i maten, inget annat.
Mikro är jättebra, den sparar el!
Och nej, du har inte fattat det hela rätt.
Effekt (watt) är momentan energi (Kwh).
Om en mikro utvecklar 750 w så har den efter en timmes användning förbrukat… trumvirvel… 0,75 Kwh!
//T
-
antar att du har dem i en aluminiumform och du har en micro som ej klarar av det(alla gör visst int det har jag hört)
Nej, jag har bären i en djup tallrik, som jag även ibland tinar andra bär i, men utan att det blixtrar.
-
Jag är skeptisk till micro. Blir ständigt idiotförklarad för det. Jag tycker inte maten blir särskillt bra eller god. Har några vänner med en nio-månaders-son. Han har inte ammats och fått bara burkmat sen han började äta riktig mat. Ersättning, välling och burkmat har alltid värmts i micron. Alltså allt han fått i sig hela livet (utom bröd och frukt och så). Jag har inte kommenterat detta för jag vill inte lägga mig i. Men, dom kommenterar alltid när jag värmer vår dotters mat på plattan. De flesta tycker micro är skitbra. Tycker man annorlunda är man lite konstig. Fast jag är hellre konstig då ;D
-
Hej
Jag använder min micro bara ibland, inte en gång i veckan ens. Men bra på morgonen när man upptäckt att man glömt ta upp bröd ur frysen.
Alphaville
-
är också skeptiskt mot micro.
Har aldrig haft en och aldrig önskat mig heller.
Endast värmt mat i jobb-micron nångång, där är man så illa tvungen.
Skulle ALDRIG använda micro till barnens mat, eller snarare i barns närhet.
Tror inte att själva maten blir farlig (snarare stendöd) men själva strålningen när man värmer upp maten...
Nån annan än mig som får en skum känsla i huvudet när ni står nära en surrande micro??
-
Vet inte om jag får en skum känsla precis :-\, men har alltid känt en instinktiv ovilja mot dem, liksom mot mobiltelefoner och bärbara grejer med små pluppar som man skall ha i öronen. Dels tycker jag inte om att alla andra ljud stängs ute o dels tycker jag inte att det är behagligt att få ljudet så direkt in i skallen. Då får jag en skum känsla i huvudet ;).
Hur farliga mikrovågor och såntdära är tvistas det ju om.
Jag känner inget behov av dem och tycker att det är skumt överhuvudtaget.
-
Tror inte att själva maten blir farlig (snarare stendöd) men själva strålningen när man värmer upp maten...
Nån annan än mig som får en skum känsla i huvudet när ni står nära en surrande micro??
Jag håller med dig. Stendöd mat... ;D Alla näringsvärden har nog förintats. Jag har ingen micro och vill inte ha en heller. De gånger jag varit nära en micro som varit igång får jag också en "mystisk" känsla i kroppen... :-\
-
De gånger jag varit nära en micro som varit igång får jag också en "mystisk" känsla i kroppen... :-\
... men jag kanske är en känslig kille. ;)
-
... men jag kanske är en känslig kille. ;)
var glad för det isåfall! ;)
det är som när jag återfick luktsinnet när jag slutade röka, visst stinker världen en aning men wow, jag har ett val! jag kan känna och välja efter hur det känns..
-
var glad för det isåfall! ;)
he,he... det går i (ej i micro) vågor... ;D
-
pffhahha smidigt Tuvstarr, du såg till att vi inte hamnade helt OT ;D
-
Halaj!
Jo, alltså, det är inte så att mikrovågor och värme från en spisplatta är två helt olika saker. Det är precis exakt samma slags energi. De har bara olika våglängd!
Möjligtvis så kan jag tänka mig att maten "dör" mer på spisplattan. Den har en högre frekvens och är därför "farligare"
//T
-
meeeen...varför känner jag isåfall inga skumma vibbar när jag står vid vanliga spisen?
Dessutom funkar det ju helt annorlunda:
micron värmer raktigenom med hjälp av vågorna.
Plattan värms upp av ??? och värmer i sin tur maten, alltså indirekt uppvärmning,ingen strålning inblandad...
??? kan nån upplysa oss med vetenskapliga fakta
-
Nån annan än mig som får en skum känsla i huvudet när ni står nära en surrande micro??
Joho, ett stumt surr i huvudet och så pirrar det i huden på ansiktet. Snabbtinar bara frukostbröd om jag glömt ta fram också. Lagar aldrig något i den och värmer man mat i den så blir det vara.....öh, hett? Tror inte maten blir farlig alls. Men inte närande heller, bara liksom bukfylla som går över till hunger snabbare än varsamt lagad mat.
-
Han har inte ammats och fått bara burkmat sen han började äta riktig mat. Ersättning, välling och burkmat har alltid värmts i micron.
Jag blir mer betänksam över att pojken aldrig fått annat än industriframställt hel-/halvfabrikat än över tillagningssättet...
-
Vad skönt att jag inte är ensam om att tycka det är obehagligt med micro. Jag har också envisats med att vi inte ska ha någon. Får obehagskänslor precis som en del av er beskriver. Men jag är också överkänslig mot mobiltelefoner och har fått sluta helt att använda dem. Jag får en brännande, pirrande känsla i både huvudet och handen. Jag är också rädd att det ska bli värre så att jag reagerar även när andra använder mobil i min närhet. Datorer får jag också samma obehagskänsla av och kan bara sitta korta stunder.
Då passar jag såklart på att vistas här. Mitt favoritställe på nätet. ;)
-
meeeen...varför känner jag isåfall inga skumma vibbar när jag står vid vanliga spisen?
Dessutom funkar det ju helt annorlunda:
micron värmer raktigenom med hjälp av vågorna.
Plattan värms upp av ??? och värmer i sin tur maten, alltså indirekt uppvärmning,ingen strålning inblandad...
??? kan nån upplysa oss med vetenskapliga fakta
Halaj!
Man kan se tomtar och troll mitt på blanka dagen om man fokuserar tillräckligt hårt.
Ingen strålning från spisen? Kan du hålla handen 1 cm från en varm platta och påstå att det inte finns någon strålning?
Så här är det:
Det är inte så att det finns elektromagnetisk strålning och elektromagnetisk strålning.
Det finns bara elektromagnetisk strålning. Den finns över ett väldigt brett våglängds-och frekvensspann. Jag läser innantill i en tabell från gammal kurslitteratur:
Längst ner har vi kraftfrekvensen, den som kommer ut ur två hål i väggen. Våglängd: ca. 10 000 000 m
Sedan kommer telefoni. Våglängd: ca 100 000 - 1 000 000m.
Därefter kommer radiovågor. Långvåg ca 10 000 m, mellan-, kort- till ultrakortvåg ca 0,5 m
Här ligger mikrovågorna inklämda. Våglängd ca. 0,01 - 0,5 m.
Värmestrålning härnäst. Våglängd ca. 0,00001 - 0,01 m.
Nu! Nästa på listan har en våglängd som du t.o.m. kan se! Den kallas därför också synligt ljus. Våglängd 0,0000008 - 0,000001 m.
Ultraviolett. Våglängd 0,000000001 - synligt ljus m.
Röntgenstrålning. Våglängd oändligt litet - 0,00000001 m
Gammastrålning (radioaktiv) Våglängd oändligt litet - 0,0000000001 m
Som sagt så kommer det mänskliga psyket in här. Som du ser så är det bara ett litet smalt spann av hela bredden som vi kan förnimma med våra sinnen; värmestrålning och synligt ljus. Och det vi inte kan förnimma är vi skeptiska mot.
Men återigen: alla strålningarna ovan är same shit, different name!
//T
-
Bra med lite fakta TApio..
men du bör se över dina egna frekvenser, du tog i lite väl där, med tomtarna osv..
Tur för dig att jag är på gott humör idag, som oftast annars ;)
(tips använd smileys för att mjuka upp en aning, när du ska skämta lite cyniskt)
Ju mer man vet desto mer vill man veta:
du verkar ju kunna det här, eller åtminstone har du gammal kurslitteratur att slå upp i:
Även om jag håller handen ovanför varm spisplatta och känner en viss ...värmestrålning..
så är det väl inte exakt samma sak som värmer upp maten i mikron? eller ÄR det värmestrålning som värmer i mikron???
och en annan fråga angående detta att det bara finns 1 slags elektromagnetisk strålning/många olika frekvenser. Det skiljer väl rätt kraftigt hur farlig en frekvens är mot en annan?
-
Jag blir mer betänksam över att pojken aldrig fått annat än industriframställt hel-/halvfabrikat än över tillagningssättet...
Jo, håller med dig. (Vår dotter får väldigt sällan mat på burk och vägrar välling.) Men, det är en annan fråga. Dom tycker det är jobbigt och krångligt att laga egen mat till honom, säger dom. :o
-
Mikrovågor är ett slags radiovågor, som i sin tur är elektromagnetiska vågor, eller det ksllas även strålning. Om man börjar med radiovågorna så har de en våglängd mellan ca 10000 m till 1 mm, sedan kommer värmestrålning (IR) som är något mer energirik, sedan synligt ljus, sedan kommer UV-strålning, röntgenstrålning och gammastrålning (energirikast). Den klassiska "farligheten" är ju att energirikaste strålningen är värst, gamma röntgen och UV-strålning har vi ju alla hört om.
Mikrovågorna har en våglängd mellan 1 mm och 1 dm, alltså nära IR-våglängden. Används i ugnar, radar etc.
Mikrovågorna har den egenskapen att när de träffar en vattenmolekyl, så börjar vattenmolekylen vibrera, alltså den blir varm. Mikrovågornas fördel är att de kan tränga in i maten en bit, och värmer alltså "på djupet", men andra uppvärmningssätt går från ytan och in. En vattenmolekyl på ytan börjar vibrera, denna vibration smittar av sig på "grannmolekylen" längre in och till slut är alltihopa varmt. Det tar i och för sig längre tid. Här har man också andra effekter, stekpannan är varmare än maten, ca 150 - 200 grader, och därför händer olika kemiska saker med ytan på det man steker, vilket ser trevligare ut. Mat tillagad i mikro ser livlös ut.
Jag tror inte näringsvärdet på mat lagad i mikro är sämre, snarare tvärtom, men den ser ju tråkig ut.
Påverkan från mikrovågor kan inte gå via maten, den har inget minne hur den blivit värmd. Däremot kan ju mikrovågorna påverka kroppen på andra sätt, jag vet någon som hade pacemaker för hjärtat, och den kom i otakt om han stog för nära mikrougnen.
Edgar, som tycker bäst om konventionell mat, men även använder mikron.
-
Måste tillägga att maten ofta blir så ojämnt varm i micro. Knaster-het på vissa ställen, och iskall på andra. Tycker inte om söndermicrad mat! Min make däremot kan lätt knapra i sig en stenhård panpizza som micrats alldeles för hårt :-\
-
God eftermiddag! Jag hade ett inlägg i detta ämne tidigare, men plockade bort det eftersom intet gensvar erhölls, men nu ser jag att "Edgar" nämnt något; nämligen att hjärtstimulatorer påverkas av mikrovågorna! Den upplysningen tackar jag för! Något annat som jag önskar veta är om det finns mikrovågsugnar som klarar metall utan att blixtar och/eller gnistor uppstår när man har metallföremål i ugnen. Om LIKVÄL metallföremål råkar finnas i ugnen under drift : Påverkas någonting negativt? Ja, när jag i alla fall är i farten passar jag på att fråga HUR dessa blixtar uppstår? Visa litet hänsyn, som någon skrev i ett inlägg; ni som vet, tala om detta för mig! Läste fysik någon gång på 1950-talet och borde kanske vara "utdöd" nu! Jag tackar givetvis för eventuella svar! Hälsningar! G.S.II
-
Hej!
Matlagning är uteslutande praktiskt tillämpad fysik och kemi!
Det finns en intressant bok, minns ej titeln, men författad av Hans Uno Bengtsson och Boris Möller (professor i Lund, fysik resp känd kock) som skriver om matlagningens fysik.
Anbefalles!!!!
Edgar
-
God eftermiddag! Jag hade ett inlägg i detta ämne tidigare, men plockade bort det eftersom intet gensvar erhölls, men nu ser jag att "Edgar" nämnt något; nämligen att hjärtstimulatorer påverkas av mikrovågorna! Den upplysningen tackar jag för! Något annat som jag önskar veta är om det finns mikrovågsugnar som klarar metall utan att blixtar och/eller gnistor uppstår när man har metallföremål i ugnen. Om LIKVÄL metallföremål råkar finnas i ugnen under drift : Påverkas någonting negativt? Ja, när jag i alla fall är i farten passar jag på att fråga HUR dessa blixtar uppstår? Visa litet hänsyn, som någon skrev i ett inlägg; ni som vet, tala om detta för mig! Läste fysik någon gång på 1950-talet och borde kanske vara "utdöd" nu! Jag tackar givetvis för eventuella svar! Hälsningar! G.S.II
ja, det finns microvågsugnar som klarar aluminium iallfall, jag blev helt chockad när min far satte in en aluminiumförm i micron, och det gick hur bra som helst!
-
Jo, håller med dig. (Vår dotter får väldigt sällan mat på burk och vägrar välling.) Men, det är en annan fråga. Dom tycker det är jobbigt och krångligt att laga egen mat till honom, säger dom. :o
jobbigt och krångligt att laga egen mat till honom? det är ju bara och mixa lite utav den maten man äter själv!!! :D
-
Halaj!
Man kan se tomtar och troll mitt på blanka dagen om man fokuserar tillräckligt hårt.
Det dök upp i huvet på mig att jag tidigare funderat på varför tomtar och troll försvunnit, de fanns ju förr. Jag misstänker att efterhand som radiovågorna börjat uppfylla etern, så har de haft någon slags fatal effekt på dem, så de utrotats (eller flyttat till någon öde ö så långt bort man kan komma från alla elektromagnetiska vågor.
(Undrar om citatet blir blått nu då)
Edgar
-
Bra med lite fakta TApio..
men du bör se över dina egna frekvenser, du tog i lite väl där, med tomtarna osv..
Tur för dig att jag är på gott humör idag, som oftast annars ;)
(tips använd smileys för att mjuka upp en aning, när du ska skämta lite cyniskt)
Ju mer man vet desto mer vill man veta:
du verkar ju kunna det här, eller åtminstone har du gammal kurslitteratur att slå upp i:
Även om jag håller handen ovanför varm spisplatta och känner en viss ...värmestrålning..
så är det väl inte exakt samma sak som värmer upp maten i mikron? eller ÄR det värmestrålning som värmer i mikron???
och en annan fråga angående detta att det bara finns 1 slags elektromagnetisk strålning/många olika frekvenser. Det skiljer väl rätt kraftigt hur farlig en frekvens är mot en annan?
Halaj!
Oj!
Så känslig?
Även om jag citerade dig så var det där med tomtar allmänt riktat.
Jag har visst förståelse för att någon kan tycka att det är obehagligt att bli röntgad t.ex.
Du kan inte se, känna, lukta den och inte heller går den att smaka på, strålningen.
Ända vet man att den är farlig som attan.
Men när någon tomte flyttar in i skogen med fotgenlampor och utan rinnande vatten p.g.a. påstådd elöverkänslighet så är min sympati slut precis där. Den sjukdomen är - anser jag - psykosomatisk.
Till saken.
Nej, mikrovågorna uppgraderas till värmestrålning när den absorberas i maten. D.v.s. den blir varm helt enkelt. Jämför med synligt ljus. När den träffar en yta så blir den nedgraderad till värme. Ytan blir varm. Till slut blir all elektromagnetisk strålning värme.
Jo, det skiljer i farlighet. Ju kortare våglängd/högre frekvens desto värre. Att röntgen och gammastrålning är farlig är ju ingen nyhet.
Fast jag måste påpeka att_all_elektromagnetisk strålning är farlig i för stora mängder.
Det är inget bra att bosätta sig rakt under en kraftledning heller.
Fast då snackar vi 400 000 Volt och enorma strömmar och inte någon sketen lampsladd på ett nattduksbord!
Inte heller är det hälsosamt att utsätta sig för värmestrålningen i en 100 gr. bastu för länge.
Synligt ljus då? Malignt melanom säger jag bara!
Det finns en annan viktig egenskap som hänger ihop med frekvensen, nämligen förmågan att passera materia.
Ju lägre frekvens desto lättare har den att passera. Radiovågor och telefoni passerar genom väggar om dom inte är för tjocka. Annars hade man fått ha radioantennen utomhus.
Och det är precis här det fiffiga med mikron kommer in. Vågorna går en bit in i maten! Ca 10 mm tror jag att jag har läst någonstans. Det är därför det går att tina mat med den. Försök det i en stekpanna. Det innebär att man inte behöver kräma på lika mycket effekt som vid vanlig matlagning, för att värmen når ända in i mitten på maten ändå. Och det är därför jag tror, precis som edgar, att man faktiskt bevarar mer av näringsämnena vid mikrolagning.
//T
-
Och det är precis här det fiffiga med mikron kommer in. Vågorna går en bit in i maten! Ca 10 mm tror jag att jag har läst någonstans. Det är därför det går att tina mat med den. Försök det i en stekpanna. Det innebär att man inte behöver kräma på lika mycket effekt som vid vanlig matlagning, för att värmen når ända in i mitten på maten ändå. Och det är därför jag tror, precis som edgar, att man faktiskt bevarar mer av näringsämnena vid mikrolagning.
Visst kan det vara så som ni skriver. Men jag funderar på att oavsett vilken sorts uppvärmning man än använder så förlorar man väl de flesta näringsämnen ändå, mer eller mindre. :-\
-
Ber om ursäkt för att jag kommer ifrån ämnet, igen. Det har skett några gånger idag. Kanske har jag fått för mycket strålning. ;)
Men när någon tomte flyttar in i skogen med fotgenlampor och utan rinnande vatten p.g.a. påstådd elöverkänslighet så är min sympati slut precis där. Den sjukdomen är - anser jag - psykosomatisk.
Det har debatterats mycket om detta i media. Jag har inte så stora kunskaper om elkänslighet (det verkar som om man övergett namnet elöverkänslighet).
Det är nog inte lätt för den som lider av elkänslighet. Ev psykosomatiska besvär kan väl beror på omgivningens syn på den drabbade, han/hon får lida även av det. :-\
-
Halaj!
Ja, kanske jag var lite elak där, men ibland så blir jag så trött på allt tjat från folk som påstår att deras hjärna börjar att koka av mobiltelefoner eller som tror att mikromat ger människor någon mystisk strålning eller som påstår att de blir sjuka av el.
Problemet är att de kan för mycket Feng shui, Reiki, mm. och för lite fysik!
Fakta i fallet är att det har gjorts oberoende vetenskapliga tester på folk som påstår sig vara elallergiker. De har fått ställa sig bakom en vägg och så slås det på och av elkretsar utan att de vet när det är på el. ej. Mig veterligen har det inte gjorts ett enda test där utslaget har varit bättre än vad slumpen ger.
Något problem har de ju naturligtvis men jag tror att lösningen hittas bättre i läkarböcker snarare än fysikböcker.
Sedan förbättras ju naturligtvis inte deras situation av att deras omgivning kanske har samma inställning som jag.
//T
-
Ja, kanske jag var lite elak där, men ibland så blir jag så trött på allt tjat från folk som påstår att deras hjärna börjar att koka av mobiltelefoner eller som tror att mikromat ger människor någon mystisk strålning eller som påstår att de blir sjuka av el.
Problemet är att de kan för mycket Feng shui, Reiki, mm. och för lite fysik!
Att man känner "konstiga vibbar" när man står alldeles intill en mikrovågsugn kan bero på att den säger uöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuö
uööuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöu
uöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuööuöuöuöuöuöuöu
uöuöuöuöuöuöuööuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöuöu
hela tiden och det säger ju t.ex. inte en spis. ;)
-
Halaj!
Ja, kanske jag var lite elak där, men ibland så blir jag så trött på allt tjat från folk som påstår att deras hjärna börjar att koka av mobiltelefoner eller som tror att mikromat ger människor någon mystisk strålning eller som påstår att de blir sjuka av el.
Problemet är att de kan för mycket Feng shui, Reiki, mm. och för lite fysik!
Fakta i fallet är att det har gjorts oberoende vetenskapliga tester på folk som påstår sig vara elallergiker. De har fått ställa sig bakom en vägg och så slås det på och av elkretsar utan att de vet när det är på el. ej. Mig veterligen har det inte gjorts ett enda test där utslaget har varit bättre än vad slumpen ger.
Något problem har de ju naturligtvis men jag tror att lösningen hittas bättre i läkarböcker snarare än fysikböcker.
Sedan förbättras ju naturligtvis inte deras situation av att deras omgivning kanske har samma inställning som jag.
//T
Ja, jag har också hört talas om de där testerna och det finns säkert en hel del simulanter.
Människan är en komplex varelse. Att jämföra den ena med den andra är komplicerat.
Det finns säkert människor som skulle kunna leva under/ eller brevid en kraftledning utan att få några som helst besvär.
Enligt den sk "bägarmodellen" (tyvärr kommer jag inte ihåg tidningen) har människor olika stora bägare. När några miljöfaktorer tas bort sjunker nivån. Exakt vilka faktorer som ingår vid elkänslighet är dock oklart.
Har man blivit utsatt för tex långvarig dålig ventilation, amalgam, kemikalier, stress, elektromagnetiska fält, bromerande flamskyddsmedel mm så kanske det kan uppstå, när "bägaren är full", att man blir elkänslig.
Sen ska man kanske fundera över varför någon utsätter sig för "frivillig" isolering och för misstroddhet från omgivningen som innebär många gånger att man får ett socialt handikapp, om det inte låg elkänslighet bakom.
Tapio, tack för diskussionen. :)
Som sagt jag kan detta ämne för dåligt och sätter punkt för min egen del här. ;)
-
God morgon! "Ior"! Du har verkligen lyckats få mig att skratta hjärtligt! Tycker själv att min mikrougn låter precis som ljudet Du nedtecknat i ord! Onomatopoesi kallas det visst att åstadkomma ljudhärmande ord, och det är intressant! SAOB skriver så här: "BETYDELSE: återgivande l. efterbildande av en hörselförnimmelse (t. ex. plask, surr, klingande) med ett för ändamålet skapat ord vilkets ljudmassa mer l. mindre påminner om hörselförnimmelsen i fråga; ljudhärmning; äv. om dylikt ord." Är själv ingen god "imitatör" ; varken av människor eller företeelser, men uppskattar andras färdigheter desto mer! Hälsningar! G.S. II
-
jobbigt och krångligt att laga egen mat till honom? det är ju bara och mixa lite utav den maten man äter själv!!! :D
Jo visst, det har inte varit några problem för oss. Bara att utesluta saltet tills kring året. -Inte särskillt svårt! Men, dom har börjat mixa lite smått nu. (Vet iallafall att de gjort det en gång för det har dom sagt ;) ) Jag tycker det är jättebra med egen mat. Det har ju fått även oss vuxna i familjen att äta mer allsidigt. För att inte tala om hur mycket pengar man sparar :D
-
Halaj!
Oj!
Så känslig?
oj, nej TApio, ingen fara med mig...nog för att jag är tjurig ibland men jag tänkte mer på dig & dina frekvenser, så att du inte "grillar" nån utan att mena det.. ;)
Mycket intressant info, tack för att ni delar med er.
Det låter faktiskt vettigt att matens näringsinnehåll bibehålls bättre med micrometoden, men....njaee...
jag kan ff se tomtarna utan att anstränga mig särskilt hårt..
OCh hur som helst, smakar det bättre med spislagad mat, och njutningen är ju en del av det hela!
Helst ska det vara i tilllagat över öppen eld så det smakar lite rök..
-
Intressant diskussion! Helt OT: är all strålning elektromagnetisk?
-
Halaj!
Bra fråga.
jag har suttit och funderat ett tag, men kan inte komma på någon strålning som inte är det. Vilket ju inte betyder att det inte finns.
//T
-
Vid radioaktivt sönderfall får man, förutom elektromagnetisk gammastrålning, även alfa- och betastrålning. Alfastrålningen består av heliumkärnor, och betastrålning är elektroner.
Sedan har jag för mig det finns någon underlig variant med positivt laddade elektroner.
Kan man kalla elektronkanonens funktion i ett TV/dator-bildrör för strålning?
Ovanstående är partikelstrålning.
Edgar
-
Jag har visst förståelse för att någon kan tycka att det är obehagligt att bli röntgad t.ex.
Varför är det så noga att man inte blir röntgad i onödan då? Att personalen vid röntgenapparaten lämnar rummet, och att t o m jag som medföljande förälder får lämna rummet när mitt barn röntgas?
Varför ironisera över folks skepsism mot tekniska innovationer?
-
Varför är det så noga att man inte blir röntgad i onödan då? Att personalen vid röntgenapparaten lämnar rummet, och att t o m jag som medföljande förälder får lämna rummet när mitt barn röntgas?
Varför ironisera över folks skepsism mot tekniska innovationer?
Röntgenstrålar är något helt annat. Mikrovågsugnar skickar inte ut några röntgenstrålar. Livsmedel, bortsett från kryddor, får inte strålbehandlas.
Jag tror att problemet består i att fackuttrycket är just (elektromagnetisk)strålning. Folk i allmänhet (utan fysikutbildning) tror att strålning ALLTID är farligt, oavsett mängd.
Märkligt dock, att så få verkligen är rädda för solens strålar, precis som Tapio skrev.
-
Varför är det så noga att man inte blir röntgad i onödan då? Att personalen vid röntgenapparaten lämnar rummet, och att t o m jag som medföljande förälder får lämna rummet när mitt barn röntgas?
Varför ironisera över folks skepsism mot tekniska innovationer?
Halaj!
Hallå där!
Du har tolkat in en ironisering som inte finns i den citerade meningen ovan. Jag säger ju att röntgenstrålning är farlig. Gallspyan kommer längre ner i texten. Läs stycket en gång till.
//T
-
Jag tänkte mest på den där formuleringen om tomtar.
Vad svarar du på frågorna då?
-
Märkligt dock, att så få verkligen är rädda för solens strålar, precis som Tapio skrev.
Halaj!
Jo, det hela är lite märkligt.
Det är visat att strålning för strålning så är det farligare ju kortare våglängd strålningen har.
Som jämförelse kan jag säga att min mikro (lång våglängd) har en maxeffekt på 750 watt.
En varm, solig dag utvecklar solen (kort våglängd) en effekt på mer än 1000 watt per kvadratmeter markyta.
Lik förbannat är folk skeptiska mot att värma gårdagens rester i mikron under 5 min, medan samma människa gladeligen vistas hela dagen under en farligare strålning!
Eller ännu värre, det åker till en badstrand och lägger sig och blir frivilligt grillade av den!
//T
-
Vad gäller näringsinnehåll så är det faktiskt, tro det eller ej, nyttigare att äta mat som tillverkats i mikrovågsugn.
Exempel: Bacon är behandlat med nitrit (bl.a. för att skydda köttet mot den farliga, jättefarliga bakterien Clostridium botulinum. Denna bakterie ger upphov till s.k. botulinumtoxin, känt genom kändisar som använder det för att klippa av vissa nerver och få en slät hy; Botox). När man upphettar nitrit så uppstår ibland farliga, ganska jättefarliga nitrosaminer (cancerogent & så).
Läs nu vad Livsmedelsverket skriver om mikrovågsugnen:
"Tillagning av bacon i mikrovågsugn ger en mycket liten bildning av flyktiga nitrosaminer. Anledningen är den lägre temperaturen och korta tillagningstiden, vilket kraftigt minskar dekarboxyleringen av NPRO till NPYR. Lägg förslagsvis baconet på hushållspapper i mikrovågsugnen."
F.ö. är det p.g.a. den relativt kortare tillagningstiden i mikrovågsugn så, att vattenlösliga vitaminer (Vit C, B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, folsyra, pantotensyra) blir förstörda i mindre grad än om maten tillagas under en längre tid på spisen.
Vattenlösliga vitaminer är, generellt sett, värmekänsliga och ju längre tid de utsätts för värme, desto större risk att de förstörs.
Två bekanta till mig som är bosatta i Tyskland och har genomgått homeopatiska utbildning brukar berätta om att "mat som tillagas i mikron är helt tom på biofotoner". :P
Det här är, enligt mig, ett försök till att förklara ett problem som inte existerar.
Tro nu inte, alla ni som är skeptiska till mikron, att jag på något sätt vill klanka ner på er. Jag har själv, under långa år varit osäker på om det inte är hälsoskadligt, men har, sedan jag hittat lite mer information, sadlat om.
Ryktet går dessutom att ett TV-program på TV3 ("du är vad du äter" eller dyl) berättar för tittarna att mikrad mat är farligt. Vad ska man tro om man sitter och tittar på ett så´nt program? >:(
Den bästa källan för livsmedelsrelaterade frågor är Statens Livsmedelsverk, www.SLV.se. Här får man svar på det mesta! ;D
-
jamen hallåååå :-)
solen KAN vara farlig, om man inte tar det försiktigt...
men i lagoma doser och rätt använd, så ger solstrålningen mycket energi och glädje.
Vilket är mer än vad som kan sägas om micron..och ful är den också!
-
Men micron ger mig energi, värme och glädje! ;D
-
ja du har rätt Vale, allt är relativt och en tolkningsfråga..
-
Två bekanta till mig som är bosatta i Tyskland och har genomgått homeopatiska utbildning brukar berätta om att "mat som tillagas i mikron är helt tom på biofotoner". :P
Det här är, enligt mig, ett försök till att förklara ett problem som inte existerar.
och vad säger dina homeopat-bekanta att biofotoner är?
-
Lik förbannat är folk skeptiska mot att värma gårdagens rester i mikron under 5 min, medan samma människa gladeligen vistas hela dagen under en farligare strålning!
Jag har ju jag lämnat diskussionen :-[ men jag håller med dig Tapio i det du skriver.
Jag kan inte själv vara ute i solen mer än 20 min eftersom jag är "ljusröd" (ja precis som lilla figuren här brevid= :-[) i hår och hud. Söker alltid skugga.
Nu drar jag mig ur igen. :-[
Häpp ;)
-
Jag tänkte mest på den där formuleringen om tomtar.
Vad svarar du på frågorna då?
Halaj!
Varför är det så noga att man inte blir röntgad i onödan då?
Därför att röntgenstrålning är farlig.
Att personalen vid röntgenapparaten lämnar rummet, och att t o m jag som medföljande förälder får lämna rummet när mitt barn röntgas?
Därför att röntgenstrålning är farlig.
Varför ironisera över folks skepsis mot tekniska innovationer?
Den här är jobbigare att svara på. Frustration är väl bästa svaret.
Har du hört den där skrönan om att man tar och sätter två mobiltelefoner vända mot varandra på ett bord med ett ägg emellan? Man låter den ena telefonen ringa till den andra och då börjar ägget i mitten att koka.
För det första så blir jag förbannad över att det finns folk som sprider ut sådant skitsnack.
Och för det andra så blir jag frustrerad över att det finns folk som TROR PÅ DYNGAN!
Så försöker man att förklara.
De där mobilerna klarar inte av att värma ett myrägg en ynka grad en gång. Inget svar. Skeptisk blick.
Förresten så är de inga Walkie-talkies där den ena trycker och den andra suger upp temperaturen i ägget. Fortfarande inget svar. Skeptisk blick.
Man förklarar mer. Till slut kommer ett lamt:
Mummel mummel… jag hör vad du säger… mummel mummel. Men man är fortfarande inte trodd!
luften och cyberrymden är full av liknande vandringsskrönor, och det går inte att döda dem med vare sig vetenskapliga fakta eller logiskt resonerande!
Till slut kan man inte göra annat än att börja raljera över alltihop.
//T
-
hmmm mummel mummel :-P
kalla mig knäpp , men jag känner faktiskt i huvudet när jag står brevid mikron!
och mitt öra BLIR faktiskt varmt om jag snackar länge i en kass telefon, ibland mobil, ibland trådlös..
Jag förstår det som att vi är olika känsliga för olika slags vibbar. Precis som vi är olika känsliga för olika vibbar från olika människor kanske?
Precis som vi har olika starkt luktsinne, olika känsliga öron? Jag menar, vi är ju inte alla stöpta i samma form!
-
Halaj!
Och när jag kommer hem från jobbet på fredag eftermiddag, öppnar kylskåpet och ser alla kalla, immiga öl som ligger där.
Då, precis då känner jag mig sådär underligt torr om strupen!
Kan det vara samma fenomen?
//T
-
hehe ;D nää men det fenomenet är snäppet värre!
du har blivit pavlovifierad (pavlovs hundar), och det är svårare att råda bot..endast det som utlöste det kan bota det.
Mikron kan jag bara strunta i att närma mig, så är mitt problem löst
Men allvarligt Tapio: menar du att för att just DU inte känner nåt, så existerar det inte och är blaj när andra påstår att de känner det???
-
Den intressanta frågan tycker jag är om Tapio klarar ett blindtest: kan man se på dreglet om det finns öl i kylskåpet utan att öppna dörren?
-
och vad säger dina homeopat-bekanta att biofotoner är?
Vet inte.
Men det var mycket ojojoj när de var borta. Inte bra.
-
Jag tror att det är sunt med ett inbyggt motstånd mot tekniska landvinningar. Jag tror det motståndet under lång tid skyddade oss mot miljöförstöring och krig. Sen gick nånting allvarligt snett, men jag har all respekt för personer som har känslan av motstånd kvar.
-
Jag tror att det är sunt med ett inbyggt motstånd mot tekniska landvinningar. Jag tror det motståndet under lång tid skyddade oss mot miljöförstöring och krig. Sen gick nånting allvarligt snett, men jag har all respekt för personer som har känslan av motstånd kvar.
Det är mycket möjligt.
Dessutom är det här ALTERNATIV, vilket jag förknippar väldigt mycket med att "inte alltid vara som alla andra". Jag hade en lång period i mitt liv när jag vägrade äga tekniska prylar, bortsett från radio & skivspelare, förståss.
Vad jag dock tycker är viktigt är att ingen ska behöva gå runt och tro att något som är helt ofarlligt är farligt. Då mår personen i fråga bara dåligt i onödan.
-
Vad jag dock tycker är viktigt är att ingen ska behöva gå runt och tro att något som är helt ofarlligt är farligt. Då mår personen i fråga bara dåligt i onödan.
LOVAR ni....på heder o samvete? att det är ofarligt menar jag? :)
Nä, jag har inget emot teknik i stort, är tom förtjust i det på många sätt, teknik kan innebära så mycket mer än bara aparater, fysik och strålning...
Men min ståndpunkt är att man alltid ska ifrågasätta! Alltid! vända o vrida på saker och ting och syna dem från många synviklar och diskutera, gärna med andra som kanske har en annan ståndpunkt eller erfarenhet..
Det är att svälja vad som helst som är farligt, att luta sig tillbaka och vara nöjd ...
-
Men allvarligt Tapio: menar du att för att just DU inte känner nåt, så existerar det inte och är blaj när andra påstår att de känner det???
Halaj!
Om ett något "det" är en tillståndsstorhet så är den mätbar och existerar i den fysiska världen. Om inte så existerar "det" i en annan värld.
Jag är en intetgör för bövelen! ;)
//T
-
Är också lite kluven till micron ... men har numera börjat trott att det inte blir farlig mat ...
Värmer dock maten på ca 500 W, och aldrig på högsta effekt ... vilket medför en mat som är mer jämnvarm ...
(tar med den fryst, låter den tina innan lunch = bra för maten och energiåtgång)
Däremot unviker jag att stå nära micron, eftersom 1.5 meters radie innebar förbud för pacemaker
(år 1994 ... kan blivit bätte ...) :-\
Är ännu inte så övertygad att jag köpt mig en egen micro .... men snart kan det nog ha kommit dithän ;)
-
hej
har tills helt nyligen inte tänkt på den här frågan ..men..
sov för en tid sedan i ett gästrum i en lägenhet
sov dåligt första natten
vaknade i ett andra natten
3.je natten kunde jag inte sova
4:de natten frös .skakade jag kändes som influensa
5:e natten tog jag in på hotell kl24
Det visade att grannen över o grannan under hade bärbara däcktelefoner i rummen over o under sängplatsen
Så alla som inte tror på påverkan ställ några sånna bärbara telefoner som sänder även när man inte använder dom runt sängen..../mvh
-
ja så var det mikro
gör odlingsförsök!!!
vattna några frön med olika vatten
1 okokt vatten
2 kokt på vedspis(om möjligt)
3 kokt på elspis
4 kokt i mikrougn...och låt någon annan märka vattenflaskorna så du inte vet
/mvh
-
ja så var det mikro
gör odlingsförsök!!!
vattna några frön med olika vatten
1 okokt vatten
2 kokt på vedspis(om möjligt)
3 kokt på elspis
4 kokt i mikrougn...och låt någon annan märka vattenflaskorna så du inte vet
/mvh
??? ??? ???
Vad menar du?
Vad för skillnad ska 100 grader Celsius på vedspis göra mot 100 grader på elspis?
Hur ska man kunna jämföra x minuter i mikrovågsugn med y minuter på spisen?
Vad menar du att man ska odla? Bakterier? solrosor? Gurka?
-
Väldigt lång och intressant tråd, måste jag säga!
Själv så äger jag ingen micro av flera olika skäl. Det starkaste kan vara lathet. vi ärvde en tung brun kloss när vi flyttade ihop, sambon och jag. Den ersattes av en halvfungerande nyare micro ett tag senare. Till slut slutade den att fungera helt och då åkte den ut och sen dess har vi inte haft nån.. Att hitta en lämplig micro känns omöjligt. Vi vill ha en så enkel utan alla displayer och knappar och så ska den vara liten.. Vi har liksom ingen stans att ställa den - där en annan anledning att inte ha nån.. Viss känns det som energislöseri att värma maten på den gamla skruttiga spisen men vanligtvis värmer vi bara lunchen och den äter vi ändå "borta". Bröd får vi komma ihåg att ta fram kvällen innan eller ha skivat i frysen - annars blir det knäckbröd (vilket är minst lika gott!)
Vill hålla nere maskinparken i köket (ytterligare en anledning) och har lyckats att inte få nån brödrost heller..
Intresseklubben antecknar... ::)
Iaf, har också hört diskussioner om microns väl och ve och väljer att inte påskynda köper lite av dessa farlighets-teorier... Inga barn - inget behov av snabbt värmd mat - mindre prylkonsumtion, om inte annat.
Däremot "har jag hört" :-[ att man inte ska micra i platslåda så jag värmer på tallriken på jobbet. Kanske var någon som tyckte att det helt enkelt var trevligare att äta på tallrik som delade med sig av sin åsikt - ingen aning.. Ni fysik-duktiga - kan det spela roll? Strålningen går ju igenom burken och på vägen värmer den också (liksom micro-locket ifo..) Hmm..
-
Jo, alltså, det är inte så att mikrovågor och värme från en spisplatta är två helt olika saker. Det är precis exakt samma slags energi. De har bara olika våglängd!
Jo, det är just det - "bara" olika våglängd.
Om ett något "det" är en tillståndsstorhet så är den mätbar och existerar i den fysiska världen. Om inte så existerar "det" i en annan värld.
Det som står i fysikböckerna är bara det vi KAN mäta och det vi brytt oss om att mäta. Så det beskriver en liten del av vår verklighet.
För 100 år sen var ljus en vågrörelse enligt vetenskapen. Dessutom var det helt klarlagt att ingenting kan vara både vågrörelse och partikel.
Så kom kvantfysikerna och upptäckte att ljus är både partikel och vågrörelse. Och att det uppför sig olika beroende på hur det studeras...
Det vi vet idag är bara en liten del av hur allt är format och skapat. Att tro att det fysiken beskriver är Sanningen...
Tja, var och en blir lycklig på sin tro.
-
Däremot "har jag hört" :-[ att man inte ska micra i platslåda så jag värmer på tallriken på jobbet. Kanske var någon som tyckte att det helt enkelt var trevligare att äta på tallrik som delade med sig av sin åsikt - ingen aning.. Ni fysik-duktiga - kan det spela roll? Strålningen går ju igenom burken och på vägen värmer den också (liksom micro-locket ifo..) Hmm..
Halaj!
Trots att microvågorna går igenom plastlådan så går de bara ca. 10 mm in i maten.
Så om du häller ut maten på en tallrik så blir den ju jämnare uppvärmd.
Vågorna värmer inte upp plasten utan bara maten. Det är den varma maten som värmer upp lådan.
Sedan finns det ju plastmatlådor som inte tål någon större uppvärmning.
Sådana lådor blir deformerade av värmen.
//T
-
Numera använder jag väldigt sällan micro, förr lagade jag alltid välling och värmde barnmat mm.
Jag vill ännu en gång hänvisa till www.utbildningscenter.se läs nyhetsbrevet om micro. Om det stämmer blir man ju alldeles mörkrädd och jag får dåligt samvete för alla liter micrad välling som barnen har ätit.... :-\
-
För 100 år sen var ljus en vågrörelse enligt vetenskapen. Dessutom var det helt klarlagt att ingenting kan vara både vågrörelse och partikel.
Halaj!
Jag skönjer en surmagad och avståndstagande attityd i ditt inlägg. Vadan detta? Vi har ju trevligt här! ;)
De hundra år gamla rönen gäller fortfarande. Ingenting kan vara både vågrörelse och partikel samtidigt. Allt annat vore ju absurt.
Fysikerna har löst denna fråga genom att säga att ljus har vågegenskaper och partikelegenskaper. De står inte i ett motsatsförhållande enligt beräkningsmodellerna. De kompletterar varandra utan att ”krocka”.
Men om du vrider upp armen på en fysiker och säger: jag skiter i dina modeller utan jag vill veta: vad är ljus egentligen så har han bara ett uppriktigt svar: jag vet inte.
För så är det. Vi har en massa modeller för ljus, men vi vet inte egentligen vad det är.
Å andra sidan kan man ju bara peka på närmaste lampa och säga: ljus, det är ju vad som lyser ut från lampan.
//T
-
Surmagad?
Jag tycker inte det finns anledning att uttrycka sig tvärsäkert om något som vi egentligen vet väldigt lite om. :)
-
Numera använder jag väldigt sällan micro, förr lagade jag alltid välling och värmde barnmat mm.
Jag vill ännu en gång hänvisa till www.utbildningscenter.se läs nyhetsbrevet om micro. Om det stämmer blir man ju alldeles mörkrädd och jag får dåligt samvete för alla liter micrad välling som barnen har ätit.... :-\
Halaj!
Jo, jag håller med. Om det som står är sant så är det illa.
Jag tror förstås inte att det är det.
Om media hade fått nys om en sådan här sak hade de kastat sig som svultna vargar över scoopet.
Påståendena följer gamla vanliga hederliga konspirationsteorier.
Stora multinationella företag tystar info.
Forskare upptäcker sensationella rön.
De beläggs med munkavel.
Och blir dessutom mordhotade.
Suck, jag har läst likadana berättelser till leda.
De handlar om allt mellan area 51 till fantastiska uppfinningar, men följer alltid samma grundmall.
Kan inte någon ändra lite i mallen, så att det inte är så lätt att genomskåda?
//T
-
Det kanske skulle behövas mer forskning på mikrovågsugnar. Varför sägs det t ex att "nyttigheterna" (har glömt om det gällde vitaminer eller annat) i broccoli förstörs i mikrovågsugn, men inte i annan mat? Sen tycker jag att mikrad mat kallnar snabbare än konventionellt lagad/uppvärmd mat. Fast jag är ju inte så haj på microvågsmatlagning. Mikron kan vara bra för snabbtining av bullar och undantagsvis för popcorn, tycker jag. (Men vår ugn fick vi ta över gratis från föregående hyresgäster för ca 17 år sen, så det är ju möjligt att moderna modeller är bättre. Fast de fungerar väl på samma sätt.)
-
Halaj!
Jo, jag håller med. Om det som står är sant så är det illa.
Jag tror förstås inte att det är det.
Om media hade fått nys om en sådan här sak hade de kastat sig som svultna vargar över scoopet.
Påståendena följer gamla vanliga hederliga konspirationsteorier.
Stora multinationella företag tystar info.
Forskare upptäcker sensationella rön.
De beläggs med munkavel.
Och blir dessutom mordhotade.
Suck, jag har läst likadana berättelser till leda.
De handlar om allt mellan area 51 till fantastiska uppfinningar, men följer alltid samma grundmall.
Kan inte någon ändra lite i mallen, så att det inte är så lätt att genomskåda?
//T
Vaddå?
Så om det inte har uppmärksammats av media så är det inte sant? ???
Det kanske tom. har gjort det, men folk är ju mer intresserade av att läsa om vad Fadde och Linda har för sig så det kanske inte fick så mycket utrymme! ::)
-
Televinken: Det där nyhetsbrevet från Utbildningscenter verkar vara baserat på en artikel av Anthony Wayne och Lawrence Newall som cirkulerar runt på nätet. Många websiter har just deras artikel denna om man gör en sökning, bl.a. mercola.com se här http://www.mercola.com/article/microwave/hazards.htm . Det är svårt att avgöra hur pass sann den är, eftersom det finns så dåligt med forskning publicerad om mikrovågor och dess påverkan på mat.
En annan som också inte tycker om mikrovågor är Dr. Lita Lee. Läs: http://www.litalee.com/IDY055/FILES/Microwaves%20And%20Microwave%20Ovens.pdf
-njuggen
-
Efter egna erfarenheter så går det inte bra att baka i micron... Då tänker jag på microkola... Det gick åt h*****e :-\
-
Tack njuggen för tips.
Det är klart, man vet ju inte om något är sant, men jag tycker det är en så onödig risk som är så lätt att undvika om det skulle ligga något i det.
dessutom blir maten godare av att värmas på en spis. :)
-
Har läst eller hört om såna här fenomen nånstans.
Nåt om att många har ett slags rädslobehov att tillfredställa.
Finns inga verkliga faror så uppfinner man dom.
Ungefär som med gudar alltså.
Rationalitet är inte direkt mänsklighetens paradgren.
-
För typ 15 år sen, var det en god vän till mig ...numera professor som började forska i mikrougnen/matens påverkan/status etc etc. Efter 2 månaders studier blev alla finansiella anslag indragna...tänkvärt tycker jag. Sen dess...har jag aldrigt äns provat att värma/laga mat i mikro...
-
För typ 15 år sen, var det en god vän till mig ...numera professor som började forska i mikrougnen/matens påverkan/status etc etc. Efter 2 månaders studier blev alla finansiella anslag indragna...tänkvärt tycker jag. Sen dess...har jag aldrigt äns provat att värma/laga mat i mikro...
Ja, så kan det gå om man irriterar "makterna" :o :o :o
-
Däremot "har jag hört" :-[ att man inte ska micra i platslåda så jag värmer på tallriken på jobbet. Kanske var någon som tyckte att det helt enkelt var trevligare att äta på tallrik som delade med sig av sin åsikt - ingen aning.. Ni fysik-duktiga - kan det spela roll? Strålningen går ju igenom burken och på vägen värmer den också (liksom micro-locket ifo..) Hmm..
Jag tror att snacket om att inte micra i plastburk har att göra med att en del plaster kan avge kemikalier till maten när de hettas upp (tror jag, är biolog, inte kemist...). jag har uppfattningen att de modernare plastburkarna som är gjorda för att micra i är mer ok än till exempel glass- eller smörförpackningar som inte är tillverkade för att tåla värme. Någon annan som vet mer??
För övrigt fick jag också ont/surrigt på telefonsidan av huvudet när jag pratade länge i min stenåldersmobil, något jag aldrig upplever i fast telefon. Min nya mobillur ger inga sådana problem...
Och appropå strålning, en fråga av anekdotisk karaktär: min mamma hävdade bestämt att hennes smink förvann under dagen när hon satt framför den gamla tjocka typen av datorskärm hela dagen (och då menar jag verkligen i hemdatorernas barndom), jämfört med när hon inte satt framför datorn hela dagen såklart. Finns det ett korn av sanning i det, eller är det bara rök utan eld som mina finska släktningar brukar säga? :) ???