Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Pip skrivet 27 jan-12 kl 20:04
-
Har precis tinat 25 liter äppelmust som jag tänkte jäsa med en köpt alejäst. Jag blev plötsligt osäker om huruvida jag bör pastörisera musten innan jag tillsätter jästen för att få ett bättre resultat. Jag läste någon stans att vildjäst cider och opastöriserade jäsningar inte lagrar lika bra, men känner inte att jag tror på det helt.
Dessutom startade jag jästen igår i en liter opastöriserad must, och det bubblar fint.
Vad säger ni? Visst funkar det väl opastöriserat?
-
Sambon frågade vad skall då cidern Jäsa av..
Jag är av den uppfattningen att cider skall man vildjäsa för bästa resultat, dock kan det säkerligen vara lämpligt att hälpa den om musten varit frusen.
-
Ja, musten var frusen först. Jag valde att inte pastörisera, men tillsatte jästen "Safeale-05" och startade den i en liter i rumstemp först. Jäsningen har stått relativt kallt i ca. 16-18 grader och är inte färdigjäst än. Vi får se hur det blir helt enkelt.