Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Engatorpet skrivet 19 jan-12 kl 08:12

Titel: fjälster
Skrivet av: Engatorpet skrivet 19 jan-12 kl 08:12
Vi slaktade våra linderödare igår och provar för första gången att ta tillvara tarmarna till fjälster. Nu är de skrapade och klara (gick kanon med vanliga strumpstickor) efter en utmärkt artikel i förra Åter. Men har någon erfarenhet av att lägga egna fjälster i frysen? Vi tog bort muskellagret så de är väldigt tunna. Jag skulle helst förvara dem insaltade i frysen men förlorar de mycket elastisitet är det ju inte så bra. Gör de det? Är det bättre att torrsalta och ha i kylskåpet, eller det spelar ingen roll? Någon som vet? Tycker att dessa är tunnare än "köpe"-fjälster men de tycker jag inte är några problem att ha i frysen.
Titel: SV: fjälster
Skrivet av: Kristofer skrivet 19 jan-12 kl 10:49
Jag har inte märkt någon sprödhet hos fjälster frysta i saltlag. Å andra sidan så håller de sig i över ett år om de ligger i översaltad saltlag i kylskåpet, om de är ordentligt rengjorda.
Titel: SV: fjälster
Skrivet av: Engatorpet skrivet 19 jan-12 kl 19:31
Vad har översaltad saltlag för proportioner?
Titel: SV: fjälster
Skrivet av: Pata skrivet 20 jan-12 kl 01:13
Vad har översaltad saltlag för proportioner?

Så mycket salt att det inte löser sig någe mer i vattnet.
Titel: SV: fjälster
Skrivet av: kurt skrivet 20 jan-12 kl 19:12
Vände ni dem bara ut och in och skrapade?
Titel: SV: fjälster
Skrivet av: Engatorpet skrivet 23 jan-12 kl 07:37
sköljde först insida så att skiten försvann, sen vände vi på dem och drog dem 3-4 ggr mellan stickorna. Kräver ju att man är två, men mycket smidigt! Känns som att det inte är så stor risk för att man skrapar hål heller.