Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Micholine skrivet 18 jan-12 kl 21:33
-
Jag har tänkt prova på att göra mitt egna äppelvin och har nu beställt hem allt ifrån vinsvavla till jäshink. Jag har tänkt att använda starkvinsjäst då jag hoppas få upp alkoholhalten lite ytterligare.
Det finns ett litet problem bara. Jag har inte riktigt kolla på hur mycket jäst jag ska använda. Är det kanske någon vet hur man kan räkna ut hur mycket jäst man borde använda? Det står inte på förpackningen och jag har aldrig bryggt med den jästen förr.
Ska brygga 10 liter denna gång och är tacksam för alla svar jag kan få!
-
Mer socker ger mer alkohol.
-
Men om jag nu köpt starkvinsjäst, hur mycket jäst bör jag använda. Det är alltså frågan, det andra har jag relativt bra koll på.
-
Jag är snål, så här tar jag lite jäst + socker + vatten i en burk. Rumstemperatur. Jästen förökar sig då och nästa dag får den en ny tsk socker. Tredje dan använder jag jästsoppan i det tilltänkta vinet.
Jag gissar att du menar om du ska ta hela förpackningen eller dela den..(?)
Min förklaring syftar till att - Det kvittar!- Allt eller lite, jästsvamparna förökar sig. Det är så det funkar.
Om du tittar i "forum" eller "handbok" överst på sidan, kan du läsa mer om jäsningar.
Det är kul! :D
Lycka till!
-
Okej tack så mycket! Jaa jag vet ju att mindre jäst ger mer smak så att säga eftersom jästen får föröka sig längre innan näringen tar slut. Men jag kör på lite improvisation helt enkelt!