Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Jullan skrivet 11 okt-06 kl 07:54
-
Kan man göra det i ugnen, eller blir de förstörda då?? I alla recept ska man torka äpplena i rumstemp bara...
-
Man kan torka dom i ugnen på mkt svag temeratur, runt 50 grader ungefär. Det går mycket snabbare än att torka dem i lufttemperatur.
-
Det går annars väldigt snabbt att torka äpplen i rumstemperatur, om man gör "ringar" av dem. Man förlorar en del vitaminer etc. när man torkar dem varmt.
-
Jag kan varmt rekommendera en torkapparat. De små runda som finns att köpa i sverige är visserligen rätt dyra i inköp, men det har man snabbt tjänat in om man torkar frukt, bär, svamp och kött till husbehov. De har också en timer så man slipper passa dem och temperaturreglage så att man inte skållar bort några vitaminer.
Alternativt kan man bygga en egen och betydligt större tork av en gammal garderob och en kupévärmare som också kan förses med timer.
Vill man inte använda el överhuvudtaget så kan man ju dra nytta av värmen från vedspisen genom hänga upp nätfönster över den som man lägger frukten på. Jag har torkat sjuka mängder rosenblad på det viset och det fungerade bra och spred så mycket väldoft att till och med gröten smakade rosor om man åt den i köket!
-
Detta receptet hittade jag på nån matsida, har inte provat själv än...
Äpplechips
2 st äpple(n), röda
Lag
1,5 dl socker
2 dl vatten
2 st citron(er), saften
Tillagning:
Lag:
1. Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull och låt svalna.
2. Skölj äpplen och skär dem i så tunna skivor som möjligt. Använd gärna en mandolin. Använder du små svenska äpplen kan det gå bra att skära med en osthyvel, men ofta är äpplet för brett. Lägg äpplena i den varma lagen några minuter.
3. Sätt ugnen på 80 grader. Lägg avrunna äppleskivor bredvid varandra på bakplåtspapper och torka i ugnen i 3-5 timmar. De är klara när äppleskivorna går att bryta itu.
-
Jag tror jag ska testa att bygga en egen tork mha en kupevärmare. Borde funka.