Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Kalkoner => Ämnet startat av: Okki skrivet 10 jan-12 kl 23:15
-
Hejsan. Jag är en totalt nybörjare med kalkoner. Jag har egna hönor sen många år tillbaka, men jag undrar hur det är att ha kalkoner. Vad har dom för behov? blir dom tama? när är dom slaktmogna? vad dom äter och liknande?
Funderar på att skaffa kalkoner lite längre fram så all information uppskattas verkligen.
Tackar för svaren.
-
Kalkoner är stora, nyfikna och goda att äta ;D
Jag har brons kalkoner och har även haft BUT 10 Hybrider som jag fött upp till slakt. Jag upplevar att Kalkoner har ett betydligt större behov av yta, än höns, för att må bra. Dom får lätt "djur i bur" beteenden om dom bar har en liten rastgård. Å andra sidan gömmer kalkonhönor gärna sina ägg i buskar ute och räven gillar också att äta kalkon....
Min går lösa på ett ca 2000m2 stort inhägnat område och då mår dom fint och har inget behov av att rymma över staketet även om dom kan.
När det kommer till mat så äter dom i princip som höns men kräver lite proteinrikare foder än kycklingar när dom är små. En Brons blir slaktfärdig på 4-6 månader en BUT p ca 3månader.
-
Jag är också fundersam på att skaffa kaloner till våren men, jag undrar vad är det för skillnad på brons kalkoner och BUT?
Vill gärna ha en ras som växer relativt snabbt och blir rätt stor.
-
Jag är också fundersam på att skaffa kaloner till våren men, jag undrar vad är det för skillnad på brons kalkoner och BUT?
Vill gärna ha en ras som växer relativt snabbt och blir rätt stor.
Brons är den största gamla klassiska kalkonrasen. Den är sund växer fort och bra och kan para sig naturligt. En alldeles tillräckligt stor och snabbväxande fågel för de allra flesta hobbyuppfödare.
BUT 10 är en produktionshybrid framavlad för kalkonkött industrin. Den växer väldigt fort och blir extremt stor. Föräldradjuren kan inte para sig naturligt utan hönorna insemineras. Om man inte slaktar hybrider i tid blir de extremt stora och tunga (tupparna väger närmre 30 kg) och får väldigt ofta problem med benen. Hybrider är inte gjorda för att bli vuxna dom ska slaktas vid 3-5 månaders ålder. Köttansättningen på bröstfilen och låren är något större på en BUT än på en vanlig kalkon av motsvarande vikt.
Väldigt många som vill börja med Kalkoner vill ha det största som går. Men att slakta gigantiska fåglar är faktiskt inte alltid det bästa. En nästa vuxen Bronskalkon (mer än 6 månader) går inte in i en standardugn så vill man ha hel fågel så är inte stora djur att föredra. Vi har en inbyggnadsugn och där är en kalkon på ca 7-7,5 kg verkligen gränsfall på vad som går in. Samma sak en kalkon klubba på över 1kg är lite klurig att laga någon lämplig rätt på om man vill stycka kalkonen i bitar.
Vill man föda upp kalkoner till husbehov och har möjlighet att ha dem över sommaren kan det faktiskt vara en god idé att titta på en mindre kalkonras som Cröllwitzer. Dom är ofta mer lagom i storlek till den moderna familjen med en normal standardugn ;)
-
Tack för ditt svar, får fundera och kolla upp vad som finns i närheten där vi bor. :D
-
Mina bronce kalkoner är tama .
Dom trivs med att gå upp till trappan o tigga bröd :)
Mysiga lite fega fåglar.
-
Jeg har lest at det ikke er så bra å ha höns og kalkon på samme gård da det er en sykdom kalkonene får av hönsene... ???
- og den sykdommen er ikke farlig for hönsens
(blackhead på engelsk)
Någon som vet något om detta?
-
Blackhead orsakas av en parasit som hönsen tål relativt bra men kalkoner blir sjuka av. Parasiten Histomonas meleagridis har en relativt begränsad spridning och finns inte överallt. Har du smittan i markerna på din gård så är kalkoner ingen bra idé även om du inte har höns. Finns inte smittan så är det inget problem att ha höns och kalkoner ihop.
Histomonas meleagridis har en relativt komplicerad livscykel och är beroende av daggmask och blindtarmsmask för att spridas. Det är här hönsen kommer in i bilden då dom kan få i sig Histomonas meleagridis utan att bli sjuka. Dom hjälper på så vis parasiten att hitta ett "tryggt gömställe" där den kan föröka sig och spridas i miljönmed bla hönans blindtarmsmask. Histomonas meleagridis har nämligen väldigt kort överlevnad i det fria men kan leva skyddat inuti hönans blindtarmsmask.
-
Interessant
Jeg leste om den i en bok fra UK - det er kanskje et større problem der
Er det noen måte å vite det på?
Uten å bare se om kalkunen blir syk.. :P
-
Hänger på tråden lite....
Frågan är ju hur man vet om hönsen bär på Blackhead?
En annan sak....är det sant att kalkoner är förtjusta i brännässlor och äter dem utan problem?
-
Hänger på tråden lite....
Frågan är ju hur man vet om hönsen bär på Blackhead?
En annan sak....är det sant att kalkoner är förtjusta i brännässlor och äter dem utan problem?
En kalkon som har blckhead blir mycket sjuk :-\ väldigt hängig och med konstig färg på avföringen. När huvudet blir svart är det som regel för sent att göra något om det ens hinner bli det innan kalkonen dött :(
Du kan läsa lite om sjukdomen här:
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Fjaderfa/Parasiter-hos-fjaderfa1/?lid=24811 (http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Fjaderfa/Parasiter-hos-fjaderfa1/?lid=24811)
-
De BUt-isar jag hade i somras Älskade nässlorna.. så till den milda grad att jag nästan blev utan nässelsoppa.. fick hägna in en liten del.. (med tak..!!!)