Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: beenie skrivet 05 jan-12 kl 13:22
-
Hej!
Jag har en sats äppelvin som precis jäst färdigt. Om jag skulle vilja göra en del av detta mousserande, är det fortfarande möjligt?
Vinet är uppdelat i två hinkar för tillfället, en med jäststopp och klarningsmedel och en med endast klarningsmedel.
Jag får för mig att om jag bara har i lite extra socker när jag tappat upp det i flaska kommer det att bli bubblor, men hur hindrar jag flaskan från att explodera?! (Har just nu vanliga vinflaskor med skruvkork)
Tack på förhand! ;D
-
Vill du fortfarande ha svar på dina frågor eller är cidern redan tappad på flaska?
-
svara gärna för alla andra (läs: mig) som också undrar inför kommande säsong :-[ o:) ;D
-
Tappa om vinet ordentligt så det blir klarnat.
Därefter, tillsätt ca 7 g socker per liter så kommer det jäsa till kolsyra på ett par veckor.
Om du håller dig till denna dosering så slipper du explosion.
När man gör champagne så låter man flaskorna därefter klarna upponer, sen fryser man toppen på flaskan, öppnar o tar ut bottensatsen, detta är dock lite överkurs.
:-*
Lycka till.
-
och med 7g/l blir det inte för sött heller, om man vill ha "torr vin" så att säga?
ja, det där med frysningen är lite överkurs. ;D
-
Det hon lagt jäststopp i går väll inte att efterjäsa eller?