Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: olof skrivet 30 dec-11 kl 11:51

Titel: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: olof skrivet 30 dec-11 kl 11:51
Långsamt kristalliserande honung har ju egenskapen att om man förvarar den i storkärl i rumstemperatur sjunker kristallerna till bottnen och efter några månader har man hälften flytande och hälften fast. Om man då tappar denna flytande fraktion, är det då fortfarande honung?

Att man inte får lov att tillsätta något eller ta bort något från honung och ändå kalla det honung är ju klart, men har man verkligen tagit bort något från honungen när man bara tappat utan att blanda?
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: Gideon i Roslagen skrivet 30 dec-11 kl 18:29
Utan att ha stått inför problemet så tror jag att det är så här. Att om du ympar den flytande fraktionen så får du helt normal honung men den fastare fraktionen borde vara grovkornig. Berätta gärna om jag har fel!!
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: Edward. skrivet 30 dec-11 kl 18:36
Tänkte att det kanske skulle vara positivt att kunna sälja flytande svensk honung som inte är behandlad eller uppvärmd.

mvh edward :P
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: tinna.m skrivet 30 dec-11 kl 19:01
Jag tror det är separerad honung(jämför separator för mjölk)..
Honung är det, både den flytande och den kristalina. Däremot innehåller de väl olika halter av olika sockerarter, såsom acasiahonung, ljunghonung och rapshonung gör. Tror du ska märka upp och saluföra som sorterd honung..
Får du oönskade rester kan jag göra mjöd på det..
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: knutte skrivet 30 dec-11 kl 20:50
Ett annat fenomen som kan ställa till det är att ytlagret ofta får högre vattenhalt. Har mätt i tunnor toppen först på 22-23%, sedan rört tunnan och 18-19%...
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: olof skrivet 30 dec-11 kl 21:31
Undrar om det där med vattenhalten har att göra med att kristalliserad glukos och flytande glukos är olika hygroskopiska?

Den övre fraktionen kan säljas som icke homogeniserad naturligt separerad honung och den nedre fraktionen som gammaldags honung.
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: Edward. skrivet 30 dec-11 kl 21:57
gammaldags honung.

= vanlig honung ?
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: tinna.m skrivet 31 dec-11 kl 02:01
= vanlig honung ?
Oympad honung/gammeldags honung blir ibland "grynig" när den stått till sig.
Titel: SV: Är detta fortfarande honung?
Skrivet av: Gideon i Roslagen skrivet 01 jan-12 kl 13:03
Att oympad honung blir grynig det är fullt naturligt. Det finns för få kärnor för kristallitionen. Men man kan ljumma den så den blir lättare att röra och sedan så rör man upp den. Den blir inte perfekt men användbar. Jag fick smaka grovkornig honung på biforsknings-institutet i Berlin. Vi som är vana vid slät honung var lite kritiska men som gäster där så kommenterade vi inte.