Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: BG`s skrivet 30 dec-11 kl 08:18
-
Hej på er!
Är förhållandevis grön på biodling och har bara invintrat vid ett tillfälle tidigare. Idag har jag två samhällen och det ena sitter lugnt och fint i klot. Det andra (avläggare) är det värre med. De rör på sig betydligt mer och sitter inte alls tätt i klot. Känner man på täckplasten tycker jag att jag kan känna en svag värme. Är det så att det fortfarande kan pågå yngelsättning i kupan? Och i så fall, är det bara att invänta våren eller kan man göra något? Jag såg drottningen vid senaste tillfället jag var nere i kupan och de står på två lådor LN (nacka frigolit). Kuporna står i Gbg området och de fick ca: 20 kg (torrt) foder.
-
Är inte speciellt bevandrad. Men kan berätta att mina tre samhällen betett sig lite annorlunda. Ute och flugit sent på året.
Och kanske kan vi inte förvänta oss annat i så här milt väder.
Om de behöver gå i klot så gör de nog de.
Har de förlorat drottningen, kan du nog inte göra något nu tror jag, utan invänta våren för klara besked.
Med mer erfarna kan nog säga något om detta...
Sebastian
-
En anledning kan mycket väl vara som du skriver att det pågår yngelsättning fortfarande. I så fall är det inte mycket att göra mer än att kolla foderförråd när våren kommer och var beredd på att stödfodra om det behövs i mars och april. Dessutom, räkna med att Varroan trivs utmärkt när de ynglar på vintern så var beredd att kanske sätta in en extra varroabehandling mitt i sommaren.
-
Två saker! Har du en ungdrottning i avläggaren så är det ganska normalt med yngelsättning. Om inte jag minns fel så är det inte helt enkelt att varroabehandla på sommaren. Du kan inte behandla med skattlådorna på. Andra vet nog mer om vad som gäller.
-
Finnarna kör även med tidigt oxalsyra behandling tidigt på våren. Myrsyra ?
mvh edward :P
-
Hej igen, tack för svar. Och ja det är en ungdrottning som tillsattes ganska sent. Så om jag tolkar er rätt så är det inte så mycket att göra i dagsläget. På vårkanten iaktas högsta beredskap för ev. stödutfodring och varoan bevakas och ev. bekämpas med lämplig metod under sommaren.
Är det stora kvarstående hotet nu att de drabbas av utsot på senvintern om de inte kan kliva ut och rensa sig??
-
Finnarna kör även med tidigt oxalsyra behandling tidigt på våren. Myrsyra ?
mvh edward :P
Har du nån mer info hur finnarna gör med oxalsyra på våren ???
-
Ska forska lite till om det , har ännu inte provat själv
Det är en bi odlings kollega som har lite koll på vad/hur de gör i gran landet , misstänker att de bör fungera även på svenska bin , Fast det ska förmodligen ske innan äggläggning kommer igång på alvar med täckta celler misstänker jag.
mvh edward :P
-
Varför vänta till våren? Det blir för låg verkningsgrad med täckta yngel i kupan. Så det blir mycket jobb till litet resultat. Och bekämpningsmedlet hamnar lätt i honungen vid vårbehandling.
-
Fast det ska förmodligen ske innan äggläggning kommer igång på alvar med täckta celler misstänker jag
Man kanske inte vill störa bierna under vinter villa med eventuell utsot som följd
+ Man ska helst inte behandla med oxalsyra när temperaturen är under -5 grader.
mvh edward :P
-
Jag brukar oxalsyrasublimera under en mildperiod, när vinterklotet inte är så hårt,
under andea halvan i Februari, innan de hunnit yngla upp.
I November sitter vinterklotet så lågt att det är massor av Bin under ramarna o på botten,
i Februari har de förflyttat sig upp.
-
Vi har nu mildväder med flera plusgrader och förhoppningsvis så är det också yngelfritt. Med andra ord helt perfekt läge enligt en person som har mer än 20 års erfarenhet av varroabehandling. Om vi gör en behandling fram emot februari så har vi redan då fått en yngelsättning med en ganska så rejäl tillväxt av varroa-populationen.Behandlingsresultatet hamnar då gissningsvis så att vi får bort omkring 30% av varroan. Medan en behandling nu borde ge ett resultat omkring 80-95 %. En digitalvåg kostar några hundralappar så det bör vara en överkomlig summa. Kom ihåg att det är bara en (1) behandling med oxalsyra som kan göras på hösten och det är viktigt att doseringen är rätt.
-
Om det är yngel i kupan är det väl ingen idé att behandla med oxalsyra nu. Möjligen myrsyra. Men jag skulle inte göra någonting nu, utan vänta till våren.
-
Ja det skulle kanske förenkla! Du kanske inte har några bin att behandla till våren! Tänk lite logiskt! Du har ytterligt lite yngel just nu om något!
Tänk så här! Har du 500 varroor nu så har du skadorna på bina under säg 2 månader framåt PLUS de som tillkommer under tiden. Om du lyckas med behandlingen nu till 80% så har du 100 kvalster i motsvarande beräkning. Kom ihåg att bin med stort kvalstertryck sitter mindre stilla i vinterklotet med mer foderåtgång, mer fukt och mer skador på bina. Om du väntar så tar din behandling på våren bort omkring en tredjedel av låt oss säga vid den tiden 600 kvalster. Och du har 400 kvalster att börja säsongen med. En mycket enkel logik!!
-
Ulric! Myrsyra?? Vid den här temperaturen! Går det?
-
Ulric! Myrsyra?? Vid den här temperaturen! Går det?
Antagligen inte, det lär väl knappt avdunsta nu.
-
Just stickskadorna på vuxna bin med Varroa över vintern har spekulerats om det är smittväggen för DWV och andra virus.
Men jag tror att man ska lämna bina ifred vid denna årstiden. Har man inte behandlat som man ska nu har man problem oavsett vad man gör.
-
Men jag tror att man ska lämna bina ifred vid denna årstiden. Har man inte behandlat som man ska nu har man problem oavsett vad man gör.
Det har du rätt i bäst att vänta tills vår rensningen , de flesta behandlingar i detta tråd är värsta fall scenario , inte tänkt som vanlig drifts metoden
mvh edward :P
-
Jag har två samhällen i ett bihus och bin ur båda samhällena har varit ute och flugit hela hösten vid bra väderlek, senast i förrgår. Jag tänkte då att jag får nog stödutfodra tidigt i vår. I natt blåste det så hårt att taket på bihuset flög av men det regnade inte så mycket, det blev bara lite fuktigt. Jag lade på taket och förankrade det väl och tänkte igen att jag måste nog ge dom mat tidigt i år :-\
-
Denna vintern är ändå inte extrem på något vis, vintern 2006-2007 flög bina hela vintern igenom i Skåne utom en treveckorsperiod och i vår förening hade vi bara ett fåtal samhällen som behövde stödfoder på våren.